Прокуратурата разследва неизгодна сделка на "Булгаргаз"

Прокуратурата разследва неизгодна сделка на "Булгаргаз"

Прокуратурата разследва сключването на неизгодна сделка от "Булгаргаз", като досъдебното производство е образувано по материали, предадени от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това заявиха от агенцията в отговори на въпроси от "Дневник".

Пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви, че от агенцията днес са изискали документи, свързани с работата на предишното ръководство на държавното дружество.

"Служители на ДАНС днес посетиха дружеството, представиха въпросник с документи, свързани с досъдебно производство, заведено за периода на предишното управление на "Булгаргаз". Ние ще съдействаме с всички документи, ще ги представим в срок. И всъщност входираха писмо с изискуемите документи. Нямало е други действия от страна на служителите", казва Златева.

Първоначално "24 часа" съобщи, че ДАНС провежда акция в компанията. От агенцията заявиха пред "Дневник" единствено, че материали от проверка са предадени на прокуратурата, която е образувала досъдебно производство по член 220 от Наказателния кодекс.

(1) Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.
(2) В особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е от три до десет години лишаване от свобода, като съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

От прокуратурата заявиха, че е образувано досъдебно производство, но отказаха да коментират за какво и откога е. От ДАНС отказаха да коментират дали проверката е по сигнал, или по друг повод.

В края на юли от публикация във "Фейсбук" на бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев се разбра, че от ДАНС са пратили материали на прокуратурата, свързани със сключвани сделки от ръководството на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Материалите са били в резултат на извършена проверка по сигнал на Добрев и друг бивш депутат от ГЕРБ - Радомир Чолаков.

Те са се обърнали към ДАНС да проверят договори на Булгаргаз", сключени с бившата фирма на директора му Людмил Йоцов - "МЕТ Енерджи", на което е продавало свой газ на регулирани цени, а след това е купувало обратно на по-високи цени.

Според Делян Добрев "Булгаргаз", отказвайки се от покупката на газ от "Газпром", продължава да купува руски газ, но през посредници.

Източник: 

 

 

 

Коментари

  • Ванко - по известен като Ваня от пл Македония

    08 Sep 2022 19:22ч.

    Тоест, да разбираме, че онзи с маската, зализаният с ръкавиците ще попълни отряда на измамниците в СЦЗ? Приветствам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    08 Sep 2022 19:31ч.

    А КОГА гешефтурата ще разследва Обира на КТБ от герберската шайка????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    08 Sep 2022 19:51ч.

    Искаш ли големи пенсиИ и безпределна русофобия, ЗАМРАЗЯВАНЕ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ВОЙНА С РУСИЯ, ГРАБЕЖ.. Гласувай за БСП, но пенсиите нямало да са големи.. А другото, те няма да блокират. Нинова знае, че народът няма думата, ето защо не и дреме за страхът от машините, тя изработи доверие в амбасадата - които правят резултатите на изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаете ли че

    08 Sep 2022 19:56ч.

    глас за БСП е глас за ПП и ДБ, за правителство гонещо руснаци и руски газ, ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Sep 2022 20:15ч.

    и обратното също е вярно глас за пп и дб е глас за бсп партия поставяща путлер над родината тая куролация между пп, дб и бсп е пълна проституция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабо Маро,

    08 Sep 2022 22:33ч.

    деменцията яко те гони! А лек няма! И козяшките опорки днес много нефелни! Ниска топка! Затова - незачет! А и, бабо, козяшки лебец нема да има днес! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Sep 2022 20:12ч.

    тия акции на данс и прокуратурата са жесток предизборен шамар за пп, които ще се сринат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В разследването винаги са били много добри

    08 Sep 2022 20:16ч.

    Изобщо всичките разследващи органи са били винаги на първи страници в медиите за разследвания, но после присъди не сме виждали никога за "демократичните" години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    09 Sep 2022 8:07ч.

    Където са влезнали ДАНС досега няма доказателства за престъления. Фомд земеделие откраднати милиарди...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокуратурата разследва сключването на неизгодна сделка от "Булгаргаз". Това заявиха от агенцията (ДАНС)

    08 Sep 2022 20:42ч.

    Те ДАНС да не са говорители на прокуратурата. От там нищо не са заявили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин

    08 Sep 2022 21:18ч.

    Тъжен ден за целия свят, който ползва топла вода и кафе машина. Жената преживя краха на Третия Райх, на СССР и доживя да види полседните издихания на Русия, за съжаление малко не й остана да види и нейния край. Небето я очаква, дай Боже всекиму живот и смърт като нейните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фактите говорят обратното

    08 Sep 2022 21:36ч.

    Русия доживя да види последните издихания на покойницата. И още много издихания и предстои да доживее, само стой и гледай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Железчо, баце,

    08 Sep 2022 22:34ч.

    нефелни са опорките козяшки днес! Незачет! А, и козяшки надник днес няма да има! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи