Прокуратурата прекрати "Барселонагейт", никой свидетел не е казал, че Борисов е възлагал купуване на имот

Прокуратурата прекрати "Барселонагейт", никой свидетел не е казал, че Борисов е възлагал купуване на имот

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поради липса на доказателства Софийската градска прокуратура е прекратила разследването за купуването  на къща в Барселона, станало известно като "Барселонагейт".

"В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Бойко Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро., добавиха от държавното обвинение.

По делото били разпитани над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Бойко Борисов и други.

Ето и цялото съобщение на държавното обвинение:

Поради високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя информация за досъдебно производство, образувано на 23.11.2020 г. за това, че от октомври 2012 г. до декември 2015 г. на територията на Република България и в чужбина е действала организирана престъпна група, създадена с користна цел да извършва престъпления в България и чужбина с цели изпиране на пари.

В рамките на досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Бойко Борисов и други.

В хода на разследването са събрани множество писмени и веществени доказателства. Извършено е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Кралство Испания и Република Кипър, като след изпълнението им резултатите от същите са приобщени към делото.

Събрани и анализирани са множество документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други.

След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано, а именно престъпление престъпна група за пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Барселона.

В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Бойко Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в  Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро.

Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона, Кралство Испания.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че твърденията за самостоятелни действия на Борисов, а именно, че последният бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на свидетелите Ченалова и Бакалова, не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза.

При техния анализ се установява, че същите не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението по чл. 321 от НК, а именно време /периодичност/ на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които същият да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение, за което е било образувано наказателното производство. В тези им части показанията на коментираните свидетели са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи. Показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.

От изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Б. Борисов, не са били установени относими към настоящото производство транзакции. От заключението на вещото лице става ясно, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.

Прокурорите установяват още, че в доказателствата по делото не се съдържа релевантна информация за постигнати предварителни договорки от престъпен характер, за трайно и устойчиво съгласие между три и повече лица да извършват съгласувано престъпления по чл.253, ал.1 от НК – изпиране на пари. „В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление“, се посочва в постановлението на СГП. За наличието на престъпни взаимовръзки между група от лица - български граждани, сред които и Б. Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали чрез Европейски заповеди за разследване до Кралство Испания и Република Кипър.

С оглед липсата на доказателства за извършено престъпление прокурорите от Софийска градска прокуратура прекратяват досъдебното производство, образувано за участие в организирана престъпна група. В прокурорското постановление са подробно анализирали и всички белези и обстоятелства, които по закон трябва да са налице, за да се обоснове повдигане на обвинение за престъпна група.

В хода на разследването не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че недвижим имот, находящ се в гр. Барселона, е закупен с парични средства, придобити от престъпление. От събраните писмени, гласни и веществени доказателства се установява, че придобиването на имота за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от св. А. Чаушев е било направено по силата на договор за мандат с търговско дружество „Т. Т. С”. Видно от приложените писмени доказателства към конкретния период, а именно месец март 2013 г., дружеството е разполагало с парични средства за закупуването на процесния имот, които е придобило от търговската си дейност. Поради изложените съображения наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че не са налице доказателства да е извършено деяние по чл. 253, ал. 1 от НК (пране на пари) по отношение на процесния недвижим имот.

Същевременно, преди прекратяването на наказателното производство, наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления, а именно – пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Каскетурата КАРЕНИН

    17 Окт 2023 15:46ч.

    Прокуратурата МУ остави разследването на престъпленията на лейтенанта от СИК Боко Тиквата на бъдещия НАРОДЕН съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен!

    17 Окт 2023 16:59ч.

    Тогава ще трябва и на прокурорите да се прави ДНК тест, но не за бащинство, а че точно те са тези страхливи продажници подписали разследването и да връщат заплатите си ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4i4o 4ep

    17 Окт 2023 18:58ч.

    ПП - Перфектната Пераляна и ДБ- Добавена Белина = чисто нов, изпран и избелен Толуп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Окт 2023 20:06ч.

    Никой, дори и от джунглите на Амазония не се е съмнявал в честността, почтеността, човечността, интернационалността и атлантичността на другаря Борисов !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    17 Окт 2023 15:48ч.

    Е, че кой е луд да каже такова нещо сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Окт 2023 15:48ч.

    Ха ха. Жълтопаветните ще протестират ли довечера? Или Баце вече е от техните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Окт 2023 20:18ч.

    Боко е последната им надежда !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    17 Окт 2023 15:49ч.

    А Гешев какво казва ????? Или това беше една от причините, СКОРОПОСТИЖНО ДА ОТСТРАНЯТ ГЕШЕВ???? А бащата на булката какво каза по въпроса????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триумф на евроатлантическите ценности като правова държава, законност, справедливост, и там останалите глупости :D

    17 Окт 2023 15:53ч.

    Епилирани евроатлантически ташаци ни връхлитат като натовски рояци :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Окт 2023 15:57ч.

    Галя дали предварително е ударила печат одобрено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    17 Окт 2023 15:59ч.

    Изпраха го, избелиха го... Добре. Очаквано. Но миризмата не се разсейва. Така мирише на сделка, че направо очите ти се насълзяват. Нищо, сега, след като вече никой не го държи за малките орехчета, ТОЙ ще им разкаже играта... Така и не се научиха всички бунаци, които са имали вземане-даване с тоя дебеловрат шлангаджия, че в крайна сметка всеки докоснал се до него изгаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С любезното съдействие на хакадемика,

    17 Окт 2023 17:30ч.

    производител на перилни препарати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    17 Окт 2023 16:24ч.

    Атакамс са върховни ! Разгромени са летищата в Бердянск и Луганск. Десетки хеликоптери, други машини, складове, личен състав. Вече повече от 3000 тъпаци са убити при Авдеевка, а над 120 танка - унищожени. Това е върхът на руската тактика. Даже техните братя - мангалите в Газа - действат по-интелигентно ! Слава Украине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    17 Окт 2023 16:38ч.

    Дори по раздутите "обективни" украински данни са загинали "десетки руски войници". Нашия натегач видял 3000. :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    17 Окт 2023 16:58ч.

    Вермахтът беше в пъти по-върховен от НАТО и унищожи десетки хиляди машини, уби 30 млн души в СССР, превзе почти цялата европейска Русия, мобилизира милиони руснаци и украинци да се бият срещу сънародниците си и какво постигна - руснаците превзеха столицата му, стъпкаха знамената му, избесиха вождовете му и създадоха термина ''изпаднал германец''. Същото ще стане и сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    17 Окт 2023 17:27ч.

    Изпуснали сте най-важния детайл - Американската икономика и техника. Във всяка от последните войни именно тя е победителката. И в ПСВ, и във ВСВ, и в Студената война. Ще победи и в тази. Да, руснаците стигнаха Берлин, но без Америка щяха да си останат зад Урал, ако въобще. Т.е. те бяха пушечното месо. Както винаги е било. Дори и днес те са месо - масата е основното им оръжие. Авдеевка - идеален пример - за 5-6 дни загинаха поне 3 хиляди. И за какво ? За едно село в Донецка област. Като Бахмут, Угледар и къде ли не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    17 Окт 2023 18:34ч.

    Това е отковена лъжа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Како Славке, не се пали

    17 Окт 2023 21:26ч.

    че ще изпушиш вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То май вече си изпушила, щом Бахмут, Угледар, Авдеевка ги имаш за села...

    17 Окт 2023 21:34ч.

    Градове за 30 - 50 - 70 000 души. За жалост на бившите им жители - превърнати в крепости, използващи мощните укрития на заводите от съветско време - с още етажи подземни укрития, десетки метри бетон...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драги Sin

    18 Окт 2023 6:40ч.

    няма ли къде другаде да излееш възторга си от америчките ракети, а дращиш под статия, която няма нищо общо с това, което пишеш? Има и други места, където да излееш чувствата, които бушуват в миролюбивата ти и правилно ориентирана душа и едно от тях е тоалетната... Ако все още си на септична яма, потърси някоя обществена и срещу педесет стотинки ще можеш да хвалиш "изключителните" и слугите им на воля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin Посинел

    17 Окт 2023 16:27ч.

    Това какво общо има с банкянската мутра за която става въпрос тук??? Или от Козяк заповядаха за да си вземеш надницата. Помияри с помиярите,откъде ве намират такива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е баба Слава Украинакиева

    17 Окт 2023 21:36ч.

    ...............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЯКОЙ

    17 Окт 2023 16:30ч.

    Е, не, наистина,време е ,,танковете да дойдат,, и понеже гмежа и мръсотията са толкова много и големи , танковете сигурно ще затънат, май е време изтребителите да дойдат . България си отива оглозгана от най страшнате болести на нашето време, корупция и липса на правосъдие. На нас всичко ни е псевдо, и елита и прокуратурата и съда и ,,партньорите ,, и демокрацията и ,, правовата държава,, и за съжаление и народа, и той е псевдо.Не може, след всичко което излезе за тариката от Банкя пак да гласуваш за него щото да си съхраниш топлото местенце в общината, на семейството и родата пък общия интерес... ,,Е ние за другите няма да мислим,,- Накрая губиш и местенцата, и независимостта си, и държавата си. А какъв живот те чака без държава? Ами питайте палестинците, питайте кюрдите, и още може да се изброи. Единствените които имаха интерес на тази територия да има България бяха руснаците, но ние добре се постарахме да се изплюем в лицето им, така че, това което сме имали е под въпрос ще го имат ли и децата ни. Ние добре се постарахме да заложим всичко на карта и всичко да загубим.Да ни е честит и Сарафов и изпрания Борисов и правителството на Денков и посолството. И щастливите бъднини към които ни водят. ,,Не народ с мърша,,.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли някой?

    17 Окт 2023 16:32ч.

    Някой иска ли още да ме кандардисва да ходя да гласувам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Масово мероприятие

    17 Окт 2023 17:00ч.

    Глупак, мързеливец, безотговорен човек! Вие правите ли разлика между прокуратура (визирана по-горе) и изборна администрация?! Ако всичко от А до Я в държавата ни е докрай развалено и прогнило, слагай си веднага въжето и ПИРКЛЮЧВАЙ със себе си! Не обърквай главите на останалите! При преобладаващо негодници и страхливци, нямаме на разположение друг инструмент освен ИЗБОРИТЕ! Трябва да се гласува МАСОВО! Започвам да публикувам постоянно един и същи текст ДО ИЗБОРИТЕ! Моля, колеги, запознайте се с последните изменения на ИЗБОРНИЯ КОДЕКС и макар и добронамеро НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ публиката относно гласуването с машина! Машината изважда вече КНИЖНА БЮЛЕТИНА, КОЯТО СЪЩО СЕ БРОИ (проверява НА РЪКА!) Задължително проверете, ДАЛИ МАШИНАТА Е ОТПЕЧАТАЛА ВЯРНО ВОТА ВИ! Машината вече не брои и не вади протокол за директно отчитане от Секционна Комисия и вече няма възможност дори на теория как да стане Ала-бала някъде на високо ниво. Комисията брои двете купчинки бюлетини (книжни и машинни) на ръка, пише протокол като отразява бройката в двете купчини и дори НЕ СУМИРА! Важи РЪЧНО СЪСТАВЕНИЯТ ПРОТОКОЛ, изготвен от Секционна комисия. Окончателното събиране и обработване на резултатите става в Инф. Обслужване АД, където въвеждат и сумират резултати от книжни бюлетини и машинно-книжни бюлетини. Единствената разлика между хартиената и машинната бюлетина е, че хартиената може много по-лесно да я ОБЯВЯТ за НЕВАЛИДНА по ТЕХНИЧЕСКИ ПРИЧИНИ! Машинната може нарочно да я направят невалидна ако допишат върху нея на ръка разни знаци, но при липса на тъмна стая, това обичайно не работи. Няма да мога да ви повлияя на личното решение, но МОЛЯ поне не заблуждавайте останали колеги. Да, докарахме се до АБСУРДА да можем да "гласуваме" с машини, но да НЯМАМЕ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ! Машините се превърнаха в едни РАЗПЕЧАТВАЩИ книжни бюлетини устройства. Някои са добронамерено заблудени, други лъжат и пропагандират - очевидно НИХИЛИЗЪМ и НЕУЧАСТИЕ на изборите. От изключително голяма важност е да УЧАСТВАМЕ МАСОВО! Резултатите от съответните секции са публични. При съставянето на секционния протокол присъстват и участват много хора. Дори тези хора да не заснемат лично протокола, нали има видеонаблюдение, където се ПОКАЗВАТ резултатите. Дори хората там да не снимат протокола, нали могат да си ПРЕПИШАТ няколко важни числа и после да стравнят с официалния резултат. Дори да не запишат, МОГАТ ДА ЗАПОМНЯТ и после пак да сравнят. В момента реалната Ала-Бала се заключава в КУПЕН, КОНТРОЛИРАН вот и също в неправомерно обявяване на дадена бюлетина за невалидна! ГЛАСУВАЙТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    17 Окт 2023 16:40ч.

    Изпраха го, и центрофугираха, белината ПП-ДБ прави чудеса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иконописец

    17 Окт 2023 17:05ч.

    Погледнете, моля, тези очи! Това са очи на един изморен човек! Това са очи на един изморен, но СВЕТЕЦ! Как си представяте, този да се е занимавал с разни моделки, пък и да им правил скъпи и прескъпи подаръци! Как си представяте, този да се е занимавал с разни "Прекрасни госпожи", пък и да е оставил да го щракнат с телефона, проснат възнак върху леглото след сладостния акт?! А как си представяте да го е направил на отворен прозорец, при условие че съсед му е президентът, по съвместителство военен пилот и перфектен оператор на дрон. Същият долен тип вкара дрон в спалнята му и докато БХ е отморявал след сладостното дело, пълнел е чекмеджетата му и го е снимал, заметнет с пешкирче! Няма как да стане тази работа! Този от снимката е светец! Викайте най-добрия зографин да го изрисува на икона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления, "иконописец"!

    17 Окт 2023 17:33ч.

    Трима папи са го галИли по главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    17 Окт 2023 17:51ч.

    ако баааатеНибойку не е замесен, то въ случая става дума за ююяко и видимо пране на пари. бг е вече шизофренен стаус. дори тук доказателство е: виж sin:болен човек: ако темата е цъфтежа на теменужки, той ште ви пее за путкин и руските "подчовеци"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    17 Окт 2023 17:57ч.

    Четеш, четеш прокурорския пасквил и навсякъде едно също: ,, .... прокуратурата НЕ УСТАНОВИ релевантни и съотносими за вината на ЧЕКМЕДЖАН доказателства ... " Ми, да, не ги е търсила, не ги е намерила, ако ги е ,,мернала" ги е подминала, а ако са и ги дали наготово НАПРАВО ГИ Е СКРИЛА и сега ги няма в кориците на делото. Така лесно се правят оправдателни постановления, при положение, че тези пасквили НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ВСЯКАКЪВ КОНТРОЛ И НАЙ-ВЕЧЕ НА СЪДЕБЕН. А, народа си трае, и всякакви тъпаци се зъбят на един професор, дето правилно изчисли една 80% дебилност. Пфу, проклети да сте нещастници-мърлячи продажни, с червени магистратски тоги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    17 Окт 2023 18:38ч.

    Както пееше Тодор Колев / мир на праха му/, " палачи дете , баща ти е невинен". Вярвате ли на Прокуратурата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И В САЩ НАМЕРИХА ЧЕКМЕДЖЕТА "А-ЛА БОЙКО"

    17 Окт 2023 19:11ч.

    И В САЩ НАМЕРИХА ЧЕКМЕДЖЕТА "А-ЛА БОЙКО" БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ 75,2 хил. абонати https://www.youtube.com/watch?v=x0KwV4HaBBs Оказа се, че манията политици да се запасяват за черни дни с кюлчетае не е български патент. Помните кадрите от спалнята на Бойко Борисов – спящ гол, с пищов, пари в брой и в евро. В момента на бавен огън пържат влиятелен американски сенатор, замесил се с корупционен скандал, плашещо приличащ на родните реалности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цанов и Николай Марков на разпит в НС - кодовете за машините |

    17 Окт 2023 21:21ч.

    Смъртните заплахи от Алексей Петров https://www.youtube.com/watch?v=m8JVZQk1VF4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    17 Окт 2023 21:43ч.

    Аве Христо, Киро, Асена, Атанас ! Ще ви помним вовеки ! И васко и васко ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивелин Николов

    17 Окт 2023 21:44ч.

    ВИДЯХ как ДИПЛОМАТ от САЩ оказва натиск върху ПАРЛАМЕНТА НИ /писателят Урумов в досег с властта/ https://www.youtube.com/watch?v=JGDbI-BIFqo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смъртните заплахи от Алексей Петров

    17 Окт 2023 21:45ч.

    Цанов и Николай Марков на разпит в НС - кодовете за машините | Смъртните заплахи от Алексей Петров https://www.youtube.com/watch?v=m8JVZQk1VF4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz>,>))098

    17 Окт 2023 22:45ч.

    Посолството си държи на обещанията,но никой не им вярва. Даже Бойко не вярва,че няма къща в Барселона. Може да стане и по лошо ако дойдат Руснаците Бойко не газопровод ами цяла нефтена рафинерия ще трябва да построи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz>,>))098

    17 Окт 2023 22:45ч.

    Посолството си държи на обещанията,но никой не им вярва. Даже Бойко не вярва,че няма къща в Барселона. Може да стане и по лошо ако дойдат Руснаците Бойко не газопровод ами цяла нефтена рафинерия ще трябва да построи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    17 Окт 2023 23:56ч.

    Изпраните гащи на фасадната ни демокрация прокуратурата си ги носи в чантичката, докато чака клиенти на околовръстното...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зайко Всезнайко

    18 Окт 2023 0:51ч.

    Що толкова загадъчни инициали в съобщението на прокуратурата? Т.Т.С., Р.Р., Б.Й. Какво ли се крие зад тези букви?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи