Прокуратурата: Предишното правителство не е решавало на заседание да не се плаща на "Газпром" в рубли

Прокуратурата: Предишното правителство не е решавало на заседание да не се плаща на "Газпром" в рубли

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не е вярно твърдението, че е взето решение на правителството на Кирил Петков да не се плаща на "Газпром" в рубли. Това съобщиха от прокуратурата. Уточнението им е заради казаното по-рано днес от бившия министър на енергетиката Александър Николов и адвоката му Ина Лулчева.

Според адвокат Лулчева бившият енергиен министър е обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли. "Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза пък Николов на излизане от следствието. 

По повод тези твърдения от прокуратурата съобщиха следното.

Във връзка с появили се интерпретации и неверни твърдения от обвиняеми лица и техните защитници, свързани с повдигнати от Софийската градска прокуратура обвинения във връзка с нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв., Пресслужбата на Прокуратурата на Република България разяснява следното:

НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12.2022 г. между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли.

НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерския съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО „Газпром експорт“, тъй като:

НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерския съвет, съгласно Глава втора от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, където е записано, че:
„В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт“ и още: „Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания“.

НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт - прието решение на Министерския съвет, съгласно раздел II „Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет“ от Глава трета „Организация на работа на Министерския съвет“ на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация.

ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 1.4.2022 г. до 26.4.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на април 2022 г., както и за май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“ ЕАД.

Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“.

Припомняме, че по-рано днес Софийска градска прокуратура съобщи, че след сезиране от ДАНС са повдигнати обвинения на трима по разследване във връзка с нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв. Това са Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и Людмил Йоцов, бивш шеф на "Булгаргаз". 

Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, добавиха от прокуратурата.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • С извинение!

    08 Фев 2023 19:04ч.

    Ама им го набутаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжат!

    08 Фев 2023 19:20ч.

    Точно те се деряха, че няма да плащат в рубли и БГ заедно с балтите беше първата, дето направи това. Лъжат! Лъжат най-безсрамно! https://bnr.bg/horizont/post/101638158/balgaria-nama-da-se-podade-na-reket-i-da-plashta-za-gaza-v-rubli

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    08 Фев 2023 19:29ч.

    Хубаво, похвално, но усещането е, че има и още нередности от посочените 88млн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фото Граф

    08 Фев 2023 20:11ч.

    Тези тримцата на снимката са които дърпаха конците на всички далавери. Особено дъртия мошенник вдясно. Просто КОНПИ трябжва да провери колко милиона от МОН са потекли към него и магиотксата му фамилия по времената и около, когато той е бил министър или зам. министър там. Последна генерация БКП/ДС бандит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Фев 2023 20:26ч.

    Струва ми се, че това е предизбурна пушилка. Накрая далавераджиите от ПП е излязат чисти като сълзица, както винаги е ставало досега. Но ако пушилката свали на резултата им на предстоящите избори, пак е файда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Фев 2023 22:04ч.

    Големи бушони, но все пак бушони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо и Кокорчо

    09 Фев 2023 1:51ч.

    се правят на ударени и се надяват да се измъкнат, и да се покрият в НС. Вероятно ще склонят да са патерица на ГЕРБ... Глуповатият министър Николов ще опере пешкира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А руплата

    08 Фев 2023 22:54ч.

    Отива вече към 80 рупли за Евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    09 Фев 2023 0:04ч.

    СлавчУ днес написа у ФБ, че министърчето му Николов "ще бъде оправдан"... Та аз на СлавчУ ли да вярвам или на прокурора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи