Прокуратурата е установила данни за съпричастност на президента към престъпна дейност

Прокуратурата е установила данни за съпричастност на президента към престъпна дейност
Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност на президента към престъпна дейност. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата на президента. Съпругата му Десислава Радева е укрила документи по отношение на разследване на КПКОНПИ, става ясно от съобщението.

Главният прокурор Иван Гешев Снимка: БТА, архив 

 

Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

 

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

 

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

 

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

 

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

 

 

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

 

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство.

 

 

 

Коментари

 • vov

  28 Яну 2020 16:32ч.

  С висока степен на вероятност Тиквата, Бойко Борисов е престъпник и поръчител на убийства на бивши него съдружници. В момента, с висока степен на вероятност държавата се управлява от престъпна група с ръководител, същият. Къде е прокуратурата, къде са преса и журналисти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  28 Яну 2020 16:35ч.

  "...............че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи. ..............." Мачле ще си играят май с всички , достойните ни правозащитници. Е няма такава държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  28 Яну 2020 16:36ч.

  Смешници , кога ще разследвате продажниците от управляващата мафия , за съсипване на страната ни Рай на земята и геноцида срещу Българския народ ? Отровихте въздуха и водата , съсипахте здравеопазването , унищожихте промишленост и селско стопанство , няма работеща съдебна система и равен достъп до правосъдие ! Престъпниците са в правителството и НС ! Оставка , съд и затвор за престъпниците от управляващата мафия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  28 Яну 2020 16:41ч.

  "Ало Ваньо, ..." - няма степен на вероятност !!! "Ало Банов съм ... " - няма степен на вероятност !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йосарян

  28 Яну 2020 16:42ч.

  Президента да издаде Заповед за военно положение и да ги Изринем! Герберасти скапани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  28 Яну 2020 16:44ч.

  Прокуратурата трябва да реагира на всички престъпни действия независимо кого касаят . А виждаме как гордите собственици на тераси , на невнесено ДДС , на нарко лаборатории и чували от КТБ спокойно се радват на магистратски чадър !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  28 Яну 2020 16:47ч.

  Има вероятност Мин. на фин. още да живее без да плаща наем! Има вероятност Лилянка/унука партизанска/ да е скрила документи за 32 мЕлЕона , щото ни вода има / както обеща/ , ни парите, ни ремонта е виден !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  28 Яну 2020 16:54ч.

  Дрън-дрън, приказки за наивници. Догодина са президентските избори, а тиквата има нужда от имунитет. Та чисто и просто, тиквата разчиства терена, защото срещу Радев няма шанс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непротивобайхуйствателствайте

  28 Яну 2020 17:00ч.

  Гешев!?! На Женския пазар "Г. Кирков" вече се говори, че на Иван Гешев му се “губят” едни $3 млрд., които конфискува като Биткойни ... Сега, за разлика от него, президентът отговаря съвсем конкретно – посочва случая, когато ГДБОП и Специализираната прокуратура, начело с Иван Гешев, арестуваха заподозрян за митнически измами. Тогава конфискуваха огромно количество “Биткойни”, в които престъпниците са държали парите от рушветите. Заради покачването на цената на “Биткойна”, се оказа че става дума за около 3 милиарда долара. Не е ясно къде изчезнаха тези пари, по някое време и Гешев, и управляващите, започнаха да твърдят, че няма нищо конфискувано. Но публичните ключове на койните вече бяха известни и дори западни медии писаха, че “българското правителство седи върху съкровище от Биткойни”. Най-вероятно Бойко и прокуратурата се присвоили парите и след това са унищожили дисковете, на които са се пазели ключовете. С това следите “напълно се заличават”, а “койните” няма как да се върнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен наблюдател

  28 Яну 2020 17:10ч.

  На мен определението "висока степен на вероятност" ми звучи като превод от английски на добилото на последък популярност "highly likely" въведено от наглосаксите, вместо доказателство. Елементарна липса на въображение в милиционерската мисъл, Sir!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Яну 2020 17:15ч.

  "държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции" Доколкото разбирам, той не е обвинен в неща, които е правил при извършване на функциите си. След като "неотговорноста" не се простира върху делата му от частен характер и ако има данни за престъпление в тези му дела, би трябвало просто да му се поиска въпросния имунитет. Всъщност основният проблем тук е дали искат да го съдят за някоя дреболия и формалност, само за да му попречат на кариерата или става дума за сериозно нарушение. А това няма как да го разберем от тези статии, какви са тези документи, които са укрити и т.н. Ако му вземат имунитета и се окаже нещо маловажно, няма да си направят добър пиар. По-скоро ще го направят герой (само това липсва).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен наблюдател е прав.

  28 Яну 2020 17:17ч.

  Българският юридически израз е "обосновано съмнение". Текстът на гешеф е писан на козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларуса

  28 Яну 2020 17:18ч.

  Йосарян,скоро брате,скоро. Само малко по -хуманно. Протести-оставка на бандата на Тиквун-временно правителство,но президента не го назначава и за 2години както в Сърбия яко гонене на бандюгите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 28.01.2020 в 17:15

  28 Яну 2020 17:19ч.

  "ФилосоФ дървен", за бухалка , чувал ли си ? Дано да я усетиш, преди да я чуеш !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Резонен въпрос

  28 Яну 2020 17:23ч.

  РБ е държава, в която полицията си позволява да подслушва президента?! Еба си държавата!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Дакев

  28 Яну 2020 20:12ч.

  Г-жа Helleborus отново с хвалебствия относно Методиев и омраза към Президента...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  28 Яну 2020 21:02ч.

  Козяк 16 го е назначил тоя...и побърза да се отчете още първия месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питам и

  29 Яну 2020 8:18ч.

  Питам и отговор не искам. Гешев, ти идиот ли си или да?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи