Програмата F-35 е пълна катастрофа, смятат в Камарата на представителите на САЩ

Програмата F-35 е пълна катастрофа, смятат в Камарата на представителите на САЩ
Програмите за производство и доставка на американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето поколение и редица други големи системи от новите американски въоръжения се превърнаха в ” пълно бедствие”. Такава оценка даде в петък председателят на Комитета по въоръжените сили в американската Камара на представителите Адам Смит, който е член на управляващата Демократическа партия.

 

„Процесът на закупуване (от Пентагона) през последните 20 години може да бъде описан само като пълно бедствие – с F-35, LCS (нов крайбрежен боен кораб)…бронирана машина, бойни системи на бъдещите поколения…Трябва да започнем да работим по-добре в тази посока “, убеден е влиятелният законодател.

В долната камара на Конгреса той представлява щата Вашингтон. От гледна точка на Смит, комисията, която той председателства, “трябва сериозно да” прочисти “тези програми като F-35”. “Можете да се оплачете от загуба на пари, но не можете да си ги върнете. Сега трябва да се уверим, че не губим повече”, каза конгресменът на уеб семинар, организиран от Института Брукингс във Вашингтон.

“По отношение на това колко сме похарчили и какво сме получили в замяна, това просто боли”, каза Смит за програмата за изграждане на F-35. “Какво ни дава F-35 и има ли начин да намалим нашите (финансови) загуби? Има ли начин да не похарчим толкова много пари за толкова нисък потенциал? Защото, както знаете, разходите за поддръжка (F-35) са направо зверски”, подчерта ръководителят на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Според него в случая с F-35 всичко в крайна сметка се свежда до истината „не слагайте всичките си яйца в една кошница“.

F-35 е многофункционален боен самолет, проектиран с помощта на технология за намаляване на неговото засичане. Доскоро в проекта за създаването му заедно със САЩ участваха 8 държави: Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. През 2019 г. Вашингтон реши да изключи Анкара от участниците в програмата заради зенитно-ракетни системи С-400, които Турция купи от Русия. Самолетите F-35 се купуват и от Израел и Япония. 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • тъпоъгълника

  06 Март 2021 9:00ч.

  Американците са нацията, която най-късно разбира, че една стратегия или тактика, в която са се вкопчили, не работят, защото харчат баснословни суми пари на вятъра, пилеят ресурси и унищожават животи. Когато го разберат, обикновено е твърде късно. За тях важи най вече поговорката - "След дъжд - качулка". Обяснете го това и на Илон Маск - да спре с тия грандомански експерименти на ракетоплан, който гълта милиарди, за да се взривява. Тоя път, по който той върви, Съветите отдавна са го минали и експериментите са показали, че е нефелен. Но така си е било винаги - американците много обичат да отидат на едно съветско бунище и да започнат да ровят в отломките и да събират огризките на съветския ВПК от 60-те и 70-те години на миналия век, та белким изкопчат от всичкото това специална технология, която едно време не е сработила, и да я представят за своя собствена (напр. СТЕЛТ), като същевременно я опиарят с надеждата, че някой извън кръга на простаците и наивниците ще им повярва, че са най-добри в специалните технологии... Нищо подобно: който се е настанил в ширпотребната ниша, вече е получил своята заслуга, както е казано в Писанието...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  06 Март 2021 9:05ч.

  Бюджетът на Пентагона надхвърля сумата от воените бюджети взети заедно на следващите 25 държави (подредени по размер на годишните разходи)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  06 Март 2021 9:12ч.

  Пичове , не вярвайте на ангро на тоз смешен плач . Това са пинизите на ВПК от ,, Дълбоката държава " да трупа и трупа и трупа и трупа нови огромни пари чрез уж нови разработки , нови оръжия , фалшименто "велики" нови технологии и насаждан страх за "нападения" и "войни" с Русия и Китай . P.S : Абе , ко станА с тия нащИ чертежи на F -16 , дето ги платихме предварително за ТРИ МИЛИАРДА (засега ) . А ? М ? За едни 80℅ дебили питам .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Програмата F-35 е пълна катастрофа, смятат в Камарата на представителите на САЩ

  06 Март 2021 9:47ч.

  Нормално. САЩ са велика сила, когато трябва да попилеят държави като Ирак, Либия и да донесат най-висока европейска смъртност в България, но се надират пред държави като Иран, Куба и Северна Корея, а до сега всичките им глобални програми барабар са провалени и срещи смърт и бедност, но важното е, че са ни за пример. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А?А?

  06 Март 2021 10:35ч.

  Сега стана ли ви ясно колко далновиден е Разбойко, като избра да купи ф16, макар и на цената на ф35?:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още примери за тромавост и нефелност, когато се превиши многократно стойността на труда

  06 Март 2021 10:44ч.

  ЗРК "Патриот" ще бъде превъоръжен с израелска зенитна ракета, защото е три пъти по-евтина: https://topwar.ru/180620-deshevle-v-tri-raza-amerikanskij-zrk-patriot-poluchit-izrailskuju-zenitnuju-raketu.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mi6osp

  06 Март 2021 11:26ч.

  Всички нови американски оръжия, създадени през последните 30-40 години, са пълна катастрофа. Защото са създадени за да осигуряват блестящи победи на САЩ само срещу камилари. Затова САЩ сменят F-35 със 70 г. модели F-15 и F-16. Но деградацията е толкова силна, че не могат да възстановят производството на F-15.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Март 2021 13:01ч.

  Не може са се правят генерални изводи от едно изказване извадено от контекста и с кой знае каква цел. Дали това е обвинение към предишните, дали заявка за нова поръчка на друг тип оръжие или самолет, дали целта е пренасочване на средства от бюджета към други сектори, и да гадаем, няма да разберем. Някога Пентагонът най-сериозно се беше изцепил, че Москва имала противоракетна отбрана с лазерни оръдия, познати дотогава единствено на Холивуд и Джордж Лукас. Целта беше да се налеят едни пари в Звездните войни на Рейгън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  06 Март 2021 13:16ч.

  observer, не бързай да се утешаваш, прочети тук внимателно с каква технология за хилядократно усилване на електромагнитния импулс притежават руснаците - засега обявяват използването й само за оръдията на изтребителите си, но защо да не се отнася и до бордовите лазерни установки на надводните сили на флота им например, или до спътниците от космоса? - https://zemlyaki.name/rossiya/238041-pochemu-rossiyskaya-elektromagnitnaya-pushka-vyzvala-paniku-v-ssha.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някои хора са за убиване

  06 Март 2021 14:57ч.

  Ако F 35 е пълна катастрофа, прави сметка каква катастрофа са F16, които са прадядото на F 35.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  06 Март 2021 15:28ч.

  В защита на observer : Еееее , пичове observer не е написал нищо по-различно да кажем от ....... мен , само че по-културно и възпитано ( пак за разлика от мен - заТУЙ и честичко ме трият :) ;) ) . Въобще прави впечатление , че observer e от интелигентните коментатори в този сайт , със свои разумни аргументи ( ся много пъти и аз не ги споделям - мунчовски ми работи , но плурализъм братче , ко до праИм ) , НЕ отвръща на груби обиди към него , а за себе си съм убеден , че никак не харесва ГЕРБераската гряз и е човек с по-скоро с леви убеждения , не е русофил ( прилично познаващ руската култура обаче ! ) , а прозападно орентиран .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • илюзиите си търсят ценители

  06 Март 2021 16:40ч.

  Да, по туй си приличате с обзървъра, че има какво да чистите в затлаченото си езеро...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Март 2021 17:30ч.

  Така е, Мунчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника на 06.03.2021 в 09:00

  06 Март 2021 20:06ч.

  Ясно и просто, като за прости хора. Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи