Профсъюзите в Испания заплашват със стачки, ако не се увеличат заплатите

Профсъюзите в Испания заплашват със стачки, ако не се увеличат заплатите

В Испания профсъюзите заплашиха, че от септември започват стачки в цялата страна, ако правителството и работодателите не се съгласят да увеличат работните заплати. 

Те настояват за повишаване спрямо инфлацията, която през юни беше 10.8 %, най-високата от 38 години насам. 

Генералният секретар на един от двата най-големите профсъюза в страната - Общия съюз на работниците ( UGT) Пепе Алварес обяви официално пред медиите, че се очертава есен на конфликти и стачки, ако Испанската конфедерация на бизнес организациите (CEOE) не договори общо споразумение, което да увеличава заплатите спрямо растежа на инфлацията. 

Според него това няма да е изкуствено повишаване на получаваните средства, а жизненоважно запазване на покупателната способност на работещите, която от своя страна ще доведе до увеличаване на заетостта и ще формира по-високо потребление.

Чуват се и призиви за увеличение на минималната работна заплата с 10 %. От своя страна министърът на труда Йоланда Диас каза, че подкрепя „стачките на профсъюзите срещу работодателите“, но припомни, че кабинетът на Педро Санчес е направил необходимите промени, с които от началото на следващата година до края на 2025-та осигурителните вноски на самоосигуряващите се лица ще бъдат по-ниски. 

Инфлацията през юли беше 10.8%, което накара голяма част от домакинствата да посегнат към спестяванията си.

Според статистиката рязко се е увеличил броя на семействата, които вече харчат повече отколкото изкарват. 18 % от тях нямат никаква собственост, а 80 на 100 от тези 18 % нямат и спестявания.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • но пък носят ковид маски

    27 Авг 2022 20:45ч.

    Оня ден ги лаха по испанската телевизия. Още нямат мазета по къщите си, откакто Франко ги забранява 1936 за борба с партизаните. Дали ми е жал за испанците? Никак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те пък

    27 Авг 2022 20:50ч.

    Ами хората имат профсъюзи, не платени клакьори на властта. Да сте чули нашите т. нар. синдикати да вдигат членовете си на стачка? Ние от всичко сме доволни, няма срещу какво да протестираме. Те всичко “договарят” с когото трябва. Идилия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще видите сега едни стачки и профсъюзи

    28 Авг 2022 3:26ч.

    ЕС е набрал огромна полицейска сила, милионна армия, която не е предвидена да бие и трепе собствениците, а наемните работници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи