Проф. Янко Янев: Опитваме се да разрушим ядрената си енергетика по политически причини

Проф. Янко Янев: Опитваме се да разрушим ядрената си енергетика по политически причини

Интервю на Даниела Големинова, БНР с проф. Янко Янев Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът Радев не защитава Русия, а българския национален интерес

В ядрената енергетика е заключена националната сигурност на България за следващите 20 години. Това заяви пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и единственият българин в Международната академия за ядрена енергетика. Той е автор на повече от 150 научни публикации, член е на Американското ядрено дружество и на Европейското ядрено дружество.

„АЕЦ „Козлодуй“ винаги е бил обект на интерес от гледна точка на определени практики. Няма да ги наричам корупционни, но колко пъти е бил сменян директора на централата за последните десет години. Или нямаме мениджъри, а това е опасно, или там играят други интереси. Това е най-големият наш енергиен обект. АЕЦ „Козлодуй“  борави с много сериозни суми, закупува и ядрено гориво. Очевиден е интересът да се партнира на този голям енергиен обект. Нещата не са толкова прости“.

Професорът каза в предаването „12+3“, че няма конкретен отговор защо в списъка със санкционирани по „Магнитски“ присъстват директори на АЕЦ „Козлодуй“.

Ние сме сред 30-те държави, които имат достъп до ядрена технология.

Не мога да кажа, че Русия корумпира ядрената ни енергетика, заяви професорът.

„Ние работим 45 години с тях и сме получили този тип ядрена технология. Това е нещо, което се опитваме днес да разрушим по чисто политически причини. Политиците  нарочват Русия и се опитват да прекъснат всички връзки-с генералния конструктор, с проектантите на атомната централа, с доставчиците на резервни части и с всички интелектуални и научно-технически връзки. Това граничи с опит да се разруши безопасността на централата. Трябва ли да наложим санкции и да не взимаме резервни части от Русия?“

Не защитавам Русия и руската ядрена технология, посочи той.

„Защитавам България. Не съм путинист. Трябва да знаем при какви условия можем да експлоатираме АЕЦ „Козлодуй“ безопасно. Това са 40% от  електричеството  на България. Представете си, ако те изчезнат, защото нямаме някаква резервна част. Несериозно е“.

Президентът Радев направи нещо важно и правилно-каза в Брюксел, че трябва да поддържаме централата си, смята професор Янев. 

„Радев не защитава Русия, а българския национален интерес-така, както Орбан защитава унгарския интерес. Ние сме такава малка част от интересите на Русия, че ако не ни доставят гориво и резервни части, само ние ще страдаме. Смешно е твърдението, че интересът на Путин е доставката на гориво“.  

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Янко Янев може да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Англосаксонците са тези, които корумпират света

    15 Фев 2023 14:58ч.

    Защото корупцията поробените страни е техният начин да го храносмелят. Англосаксите са чудовище с външно храносмилане, подобно на паяците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булава

    15 Фев 2023 17:06ч.

    Ама господин Янев, разбира се ,че ще я разрушим. Хората нали за това плащат. Да се съсипе България. Вие не знаете ли,че разрушаването и смазването на България е национален спорт ,въпрос на чест ,гордост и дълг на всеки туземец с нечовешка душа е разрушаването и заличаването на т.н България. Ма не само ,ядрената, всичко, и генетичния фонд, всичко ,синергия със ценностите на малоумници ,гейове и вещици,всичко ще се унищожи. И колкото е по голям дегенерат, толкова повече с власт,титли и ценности. Все пак утешителното е,че краят се вижда,така ,че и с нас и без нас ,няма значение,както казва евреина Борель,всичко ще се реши на бойното поле. Вярно е, ще има решение - ядрено чудесно за всички,скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи