Проф. Ваня Добрева получи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“

Проф. Ваня Добрева получи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Проф. Ваня Добрева получи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Проф. Добрева, която е член на УС на Стратегическия институт за национални политики и идеи, е ръководител на катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ в УниБИТ.

Интересен факт е, че със същата награда през 2018 г. е бил удостоен и бащата на Ваня Добрева – изтъкнатият литературен критик, писател, публицист и общественик проф. Чавдар Добрев.

„Твърде актуално днес звучи виждането на Нешо Бончев за това, че младите хора трябва да са многостранно развити, без оглед на тяхното социално положение“, посочи в словото си при връчването на наградата проф. Добрева.

По думите й трябва да се замислим за предложението на Нешо Бончев образователната ни система да включва различни видове училища – земеделски, художествени, музикални и т. н. И важното за настоящия момент на националното ни развитие – училища, съобразени с икономическата характеристика на отделните региони.

„Нешо Бончев дава и жалоните на националното развитие по отношение на обществената грижа за подготовката и квалификацията на учителите, която е от изключителната важност за утвърждаването на обществения престиж и авторитет на учителската професия“, изтъкна проф. Ваня Добрева.

 

 

 

 

Коментари

  • Любопитен

    31 Март 2023 16:45ч.

    какъв е този Стратегическия институт за национални политики и идеи?! Къде са тези идеи? За какво става дума в колониална България?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИНПИ е създаден на 6 юни 2022 г. в София

    31 Март 2023 19:04ч.

    учредители: проф. Боян Дуранкев; Валентин Николов; проф. Ваня Добрева; акад. Васил Проданов; акад. Васил Сгурев; Веселин Благоев; Димитър Пенков; доц Димитър Генчев; Дора Янкова; проф. арх. Иван Данов; Калоян Паргов; доц. Николай Цонков; д-р Таня Андреева – Райнова; Христо Господинов; Чавдар Минчев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    31 Март 2023 19:19ч.

    Изреждането на имена не означава нищо! Къде са идеите, стратегиите? Публикувайте идея как да се отървем от мъртвата хватка на новите външни "благодетели" и техните мекерета в страната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читателю!

    31 Март 2023 20:57ч.

    Имат си сайт, потърсете, прочетете! "Този, който не знае и не знае, че не знае, е глупак - оставете го. Този, който не знае и знае, че не знае, е дете - научете го. Този, който знае и не знае, че знае, е заспал - събудете го. Този, който знае и знае, че знае, е мъдрец - следвайте го!" - китайска поговорка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    01 Апр 2023 9:24ч.

    С китайски поговорки няма да Ви минат номерата. Липсата на състоятелни идеи е факт. А изброените персони са част от какви ли не организации, но без ефект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    31 Март 2023 23:19ч.

    Изброени са немалко от безспорните достойнства на наградената проф. Ваня Добрева, но за съжаление е пропуснато най-важното. Уважаемата пррфесорка е автор на авангардната технология, наречена "Квантово-топологични пътувания в литературната архитектоника". Никак не е случайно, че нейната катедра в УНИБАЙТ се занимава и с туристически пътешествия. Нека поясним парадигмата на проф. Добрева чрез един конкретен практически пример. Представете си туристическия офис. В него влиза клиент. Той е пожелал да направи кратък воаяж из красотите на българската литература. Посрещат го любезно, правят му кафенце и без да му дотят повече го молят да натисне бутон "старт" на приложението с изкуствен ителект. То автоматично ще генерира маршрут из красотите на българската литература. Програмата джурка думите от речника и късметът отрежда на криента думата "стая". На екрана мигом проблясва текст, съдържащ избраната дума. Съдбата е определила това да е стих от Пенчо Славейковия "Сън за щастие": "Во стаичката пръска аромат / оставена от тебе китка цвете, / тоз аромат душата ми в мечти / при теб унася, свидно мое дете". Вратата на ароматната стаичка се притваря, клиентът я напуска, държейки в ръка мускалче с розово масло и друго с аромат на ямболска мусака. Една врата се затваря, но с леко изкръцване се отваря друга. Съдбата запраща литературният пътешественик към Вазова стая. "Из стаята на чардака се разнасяха звукове от флейта. Когато попът въведе гостите в голямата стая, те зърнаха там доста гости. Между тях - Кандов, Николай Недкович и Слепецът. Здрависаха се. Ганчо, синът на попа и другар на Бойча, донесе още ракия и мезе - зелена трушия, нарязана, поляна с дървено масло и посипана щедро с червен пипер. Флейтата беше млъкнала. - Колчо - обади се Николай Недкович, - я карай! Колчо подхвана пак и изсвири с голяма сполука няколко европейски мотиви. - А бе я дайте ракийца и мезенце, да оправим гласа на свирката; забравихте ме - каза той, като спря. - Добре правиш, Колчо. "Който си проси, той си носи" - каза попът. Огнянов му наля и подаде мълчаливо. Той го попипа за ръката, позна го и каза: - Бай Колчо, изпей ни калугерския тропар - помоли го Огнянов усмихнат". В стаята от "Под игото" клиентът ще опита 50 градусова анасонлийка, ще похапне еко зелена салата с дървено масло и шарено мезенце. Ще чуе прочувствено изпълнение на Шубертовата "Гретхен край чакръка" и тропара "Св. Йоан Рилски". Клиентът напуска "Под игото" усмихнат, а ръцете му държат безценна стъкло с анасонлийка. Я да видим къде ще е слеващата спирка в литературната му обиколка. "Вземи ме, лодкарьо, в своята стаичка тиха, / където в леглото безшумно ще порим вълните пенливи / две чайки и смели, и волни, и голи". В третата стая от маршрута клиентът среща ласките на една красива поетеса. Тръгва си нацелуван и доволен. Пътешествието му може да продължи толкова дни и нощи, колкото той сам реши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антов

    01 Апр 2023 9:25ч.

    Ох, ох ... Да му се замае главата на човек от сладки приказки ... Едно голямо нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи