Проф. Вълчев: Ние няма да пуснем РС Македония, премиерът ще го направи

Проф. Вълчев: Ние няма да пуснем РС Македония, премиерът ще го направи

"Правителството не върви в посока, която ще донесе нещо добро на България, то ще отстъпи. Ние няма да пуснем Македония, премиерът ще я пусне. Можем да говорим за българско малцинство навсякъде по света, но е обидно да го казваме за Македония, ние твърдим, че мнозинството от хората там са като нас", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, бивш министър на образованието, по казуса с РСМ.

"Ние няма да ги убедим, че те са българи, но можем да се опитаме да ги убедим, че са наши братя. Поради тежката фалшификация на книги и история в Македония ще е много трудно. България не трябва да дава съгасие сега за вдигане на ветото, а след това да се достигне до взаимопроникване с тези хора. Хората там - това сме ние, но с по-различна историческа съдба", смята проф. Вълчев.

Той поясни, че е чувствителен на тази тема в личен план. "Аз съм слушал за тези неща още от баба ми и милеем за българите, които са останали отвъд пределите на България", добави Вълчев.

"България от десетилетия назад няма ясна политика по отношение на Македения, не знаем какво искаме от тях. Второто нещо през последните години е, че България не свикна, че е член на ЕС, не кандидат, трябва да поставяме много ясно своите интереси. Българпия е най-заинтересованата страна Македония да стане член на ЕС. Но ние не формулирахме ясни искания, които да са изпълними, и не убедихме нашите партньори за важността на българския национален интерес", каза още проф. Вълчев.

Според него правим и неуместни жестове като създаванен на културен институт на името на Ванче Михайлов, като по-удачното би било да е на името на братя Миладинови, въпреки спекулациите на съседите ни и с тях.

Относно проблемите на българската образователна система, бившият ресорен министър смята, че тя все още не е успяла да обясни на учениците, че смисълът е да се развиват определени техни заложба, така че да успеят в живота.

"Не е страшно, че децата на тази възраст не го разбират. През последните години се гледа на образованието като придатък на пазара на труда. Трябва да се дава сметка, че когато едно дете има заложби и бъде пропуснато те да се развият, става трудно по-нататък за него в живота му", допълни преподавателят.

За пренаписването на учебниците или да се "деакадемизира" съдържанието му проф. Вълчев отбеляза, че то трябва да се съобразява и с учебната програма на училищата

"Количеството информация при учениците се увеличава, трябва да си зададем въпроса до какво води пренасищането с информация. Също така сложна тема е и доколко всеки човек има талант да преподава на достъпен език", подчерта той.

По отношение на висшето образование деканът на Юридическия факултет в СУ заяви, че за трета поредна година при тях ще се приема само с оценка от матурата.

"Ние приемаме с оценката от матурата по български език и литература, това е един много сериозен изпит. Изпитите горе-долу се изравниха като качество, независимо от мястото на кандидатстване. Трябва да стъпим на критерии, за да подберем хората, които са показали някакъв потенциал. В Юридическия факултет има сито - 1/4 не завършват с випуска си, това го доказва", отбеляза проф. Вълчев.

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • колко удобно, точно по Дани Вълчевски

    11 Май 2022 20:21ч.

    И през това време вие ще викате - махай се бе, недей бе и т.н. Шоумени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Май 2022 21:31ч.

    Може и да иска, но Парламента няма да го подкрепи ................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • искра искрова

    11 Май 2022 21:53ч.

    Ами приемайте ги в ЮФ по ЕГН...всички желаещи, така няма да има ощетени. А иначе този плъх бе един от първите, които пуснаха Сорос да командва българското образование!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи