Проф. Цоков: Променяме матурите заради ниските оценки

Проф. Цоков: Променяме матурите заради ниските оценки

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ниските оценки на матурите тази година ни карат да променим изпитния формат. Това обяви в Пловдив министърът на образованието проф. Галин Цоков. Той присъства на лего фестивала в зала "Колодрума".

По думите му ще бъдат прецизирани задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. "Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък", обясни министърът, който е професор в Пловдивския университет.

Цоков уточни, че ще се консултират със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка.

"Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7-и клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове", каза проф. Цоков.

Той не подмина и учителските заплати. Според него се работи  по методика за обвързването на възнагражденията на педагозите с резултатите от изпитите. За целта се разработвала наредба за качеството на образованието. Цоков уточни, че от години у нас не действал стандарт за нивото на обучението.

Министърът уточни, че промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.

"Какво още ще променят, за да улесняват материала, който и без това не е труден? Може би ще ги карат да пишат азбуката, за да им вдигнат резултатите", коментират дългогодишни педагози.

Източници: "Труд", "24 часа"

 

 

Коментари

  • диктатура

    08 Юли 2023 20:07ч.

    Ниските оценки са резултат от : 1.Целенасочена политика в образованието за затъпяване на децата - вижте си програмите, вижте си учебниците. 2. Делегираните бюджети - парите следват ученика.3. Безконтролните частни уроци на учителите - естествено, че няма да си вършиш работата, щом даваш частни уроци. Не всички учители са безхаберни, но огромната част са. Няма данъци, няма нищо -тотален сив сектор. Матурата е държавен зрелостен изпит - това означава задължителен минимум от знания, които трябва да има всеки завършващ средно образование. Какво ще ги улеснявате повече - те и към момента са направени така, че да се изкара . Сегашните шестици са четворките отпреди 20 и повече години. Как ще обяснят от МОН, че за поредна година резултатите на втората най-предпочитана матура - английски език са в пъти по-високи от тази по БЕЛ?! Това не е нормално, но пък е закономерен резултат от работата на МОН в последните над 30 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    09 Юли 2023 0:08ч.

    Защо по английски език са по-високи ли?Елементарно /би казал Холмс/ - защото една от целите на нашата образователна система е да подготвя емигранти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Цоков: Променяме матурите заради ниските оценки

    09 Юли 2023 10:37ч.

    Галинчо, Галинчо, види се, че ти, завалията, нищо не разбираш от образование и педагогика, а и ти както и бозавият безличник сте срам за достойните до скоро проф. и акад. Абе, с какво толкова ви стискат за шлифера, че сте готови всякакви народовредни разпореждания да изпълнявате или вие по убеждение съсипвате държавата?!? Бай Тошо ви остави почти 9 милиона българи, а вие успешно избихте и прогонихте 3 милиона от тях, а и сведохте раждаемостта им, образованието им и здравеопазването им под нулата. К'ви хората, бе, вяра имате ли? Каква е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментатор

    10 Юли 2023 2:32ч.

    Много точно казано! Ще си позволя да добавя още едно: Ниските оценки са резултат от : .... 4. Неспазването на правилата в училище. По-точно, позволява се на част от учениците да не спазват правилата, учителите си затвавят очите за лоши постъпки на деца, които най-често са разглезени от родителие си. Такива деца и родители обикновено са с претенции и повечето учителите, за да си нямат проблеми (виж 2. делегираните бюджети), гледат да не се разправят с тях. Да, но това води или до конфликти с останалите ученици, или до тотално погазване на правилата. Например - "еди-кой си си играе на телефона в час, що пък аз да не мога да го правя". И не само, че вече не се учи, ами и авторитетът на учителя се свежда до нула - нито учениците с претенции го уважават, нито останалите. А как ученикът да възприеме нещо от учител без авторитет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    08 Юли 2023 20:56ч.

    Защо визуално министрите имат имидж на шашкънин до шашкънина???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    09 Юли 2023 0:26ч.

    не го знам гусин пруфесура, но повече ми мяза на директор на месокомбинат. да мъ прощават последните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Юли 2023 21:19ч.

    Причината за ниските оценки е липсата на възпитателна елемент, а оттам на дисциплина. Ако това не се промени, каквито и промени да правите, все ще са ялови, докато учащите не престанат да ходят с "официален анцуг"... Но това е дълъг и сложен разговор, най-вече неприятен за една камара сноби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    09 Юли 2023 0:06ч.

    Причините са толкова много,че цял институт може да открият за да ги изследва.Но лошото е в друго:че дори и тия,които ще ни избодат очите не се премахват.Което вече предизвиква подозрения и сериозни размисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 08 Юли 2023 21:06ч. Причините са толкова много,че цял институт може да открият за да ги изследва.

    09 Юли 2023 10:40ч.

    Както се опростачиха и дори изчезнаха критериите за получаване на академични звания и титли, така се девалвира и средното образование.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    08 Юли 2023 22:31ч.

    Абе, пишман-министре с темерутска визия - нали ако обвържеш резултатите с възнаграждението, учителите, за да си запазят и повишат заплатата, ще започнат да пишат шестици и на неграмотните? Има много предмети, по които не се ходи на изпити и матури. Как ще се осъществява контрол там? И никакво съобразяване с качеството на материала, с който се работи в училищата. По тая логика учителите в хъхрешките училища, където "учениците" не могат дори да говорят членоразделно, ще трябва да си плащат, за да работят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резултатите от матурите са ниски, защото Н. Денков неправилно ги промени,

    08 Юли 2023 23:59ч.

    когато беше министър на образованието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    09 Юли 2023 0:03ч.

    Новата линия на образователното министерство:Нивото на задачите да се съобразява с нивото на учениците! В същото това време бизнесът в Германия,а и изобщо на Запад - представете си - се оплаква от липса на качествена работна ръка!Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Юли 2023 0:17ч.

    "Проф. Цоков: Променяме матурите заради ниските оценки" Най-хубу ги махнете. Само стресираме децата. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе, онова което имаме на снимката...

    09 Юли 2023 11:15ч.

    ...Цоков /1990 г- Специализация по Управление на образованието в Висш педагогически институт Киев, Украйна/ ли е или Тагарев, те и двамата имат в биографиите си битуване в Украйна, да не би освен духовни да са и физиологични близнаци?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    09 Юли 2023 0:23ч.

    министър на академик, шорошоидното образование е това което виждате,смях се онзи ден за решението за с извинение "положителната дискриминация" у сошуата. когато и да чукат камъни е Беляне "ш"е е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Юли 2023 7:16ч.

    Оставиха децата 2 години в келяво онлайн обучение и сега седнали да късат ризи ??? на бай шоршо образователната система - порно и дрога докато станеш академик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дисертации 1998г. – Децентрализация в структурите за управление на образованието на местно ниво /традиции и перспективи/: Автореферат. – София.

    09 Юли 2023 10:45ч.

    Дисертации 1998г. – Децентрализация в структурите за управление на образованието на местно ниво / Монографии 2011 г. – Цоков, Г. Управлението на училищната организация в информационното общество. Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, Пловдив, 2011., 244 стр. ISBN 978-954-423-704-2 2011 г. – Цоков, Г. Образователни политики по отношение на училищното образование. Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, Пловдив, 2011., 312 стр. ISBN 978-954-423-715-8 2010 г. – Tsokov, G. Organizational changes required for Bulgarian universities in the Context of Lifelong Education. – Lifelong Education. Theory and practice of Lifelong Education for sustainable development., Saint-Petersburg, 2010., 102-220 ISBN 978-5-8290-0911-3 2009 г. – Атанасов, А., Ив. Панайотов, И. Гюдженов, Г. Цоков и др. Акредитационната практика на НАОА и качеството на висшето образование. – Бюлетин “Оценяване и акредитация на висшите училища”, № 16, 2009, 9-63. ISSN1313-1354 2009 г. – Miltenoff, Pl, Jo.hn H Hoover, G. Tzokov. Chapter 15. Online Literacy among Students and Faculty: A Comparative Study between the United States and Eastern European Countries. – Comparative Blended Learning Practices and Environments. Hong Kong, Institute of Education, Hong Kong, 2009., 301-323 ISBN 1-60566-852-4 2000 г. – Цоков, Г. Училищното настоятелство в българското образование. – София, 2000- 115 с. 2000 г. – Цоков, Г. Частното образование в България -държавна образователна политика и училищно законодателство. – Шумен, 2000 -110 с.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статии 2016г. – Цоков. Г. – Иновативните училища като алтернатива в българското училищно образование.- Сб. Алтернативи в образованието,Пловдив. 2016.

    09 Юли 2023 10:48ч.

    Учебници и учебни помагала за студенти 2013 г. – Радев, Пл., Г. Цоков, В. Гюрова, Д. Гюров и др. – Учебното помагало за обучение на педагогически специалисти, заемащи нова за системата на народната просвета длъжност, както и връщащи се след продължителен отпуск (повече от две учебни години) или след прекъсване на учителския стаж по специалността повече от две учебни години, под редакцията на Росица Пенкова, АНУБИС., С. 2013 2010 г. – Цоков, Г. Пл. Радев, Ал. Александрова и др. Управление и развитие на училището. Практически на наръчник. РААБЕ, С. (ръководител на авторския колектив и съавтор), 340 стр. 2010 . ISSN 1314-023X 2006 г. – Цоков, Г. Педагогика. под редакцията на Пл. Радев., Хермес. 2006 1999 г. – Цоков, Галин. Училищна администрация.,Шумен, 1999 -156 с.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Списъкът от статии през годините на чобанина е още по-интересен и...

    09 Юли 2023 10:52ч.

    ...не е лошо професорчето да си го припомни, за да му блесне, че сред причините за катастрофата на средното ни образование е и той министърът професор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Специализациите, специализациите... Останалото трябва да е ясно, не ли? Соросоидаст?

    09 Юли 2023 10:55ч.

    "Специализирал е: в Специализация – Лектор по програма Еразъм + в университета UNED, Мадрид, 2017 г., Специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, НЮ Йорк (2014г.); Специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания (2008 г.); Образователен мениджмънт с профил организационен мениджмънт в образованието в Холандия, Амстердамски университет (2002 г.)"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тук също е интересно:

    09 Юли 2023 10:57ч.

    "Пет защитили докторанта Гл. Ас. Д-р Нона Юрукова, гл. Ас. Д-р Алексадър ленков, ас. Д-р Диана Димитрова, д-р Ваня Кастрева!!!!!!!!!!!!, д-р Вася Арсенова"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Участие в научни проекти – международни, български, изследователска дейност - извадка...

    09 Юли 2023 11:02ч.

    1999–2001 г. “Разработване и внедряване на междууниверситетска програма за ОКС “Магистър по образователен мениджмънт” с европейско културно измерение, фондация “Отворено общество” – член на екипа; 2002- 2005 г. Междууниверситетски българо-холандски проект Трансформация на управлението на образованието в България” – член на екипа; 2014-2015 г. „По-добри учители, по-качествено образование„ Фондация Америка за България, Сдружение “Мрежа за образование и градивна активност – МОГА” / Педагогически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” , Bank Street College of Education, New York; 2014-2015 Проект „Академия за училищни лидери” по Програма „Младите лидери на България” Институт за интернационално образование, НЮ Йорк, експерт-оценител; 2015 г. Специализация – Обучител на обучители по „Инклузивно образование“, в Цюрихския педагогически университет и УНИЦЕФ;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи