Проф. Пламен Киров: Премиерът трябваше да депозира още снощи оставката на кабинета

Проф. Пламен Киров: Премиерът трябваше да депозира още снощи оставката на кабинета

Правомощията на правителството се прекратяват с акта на гласуване на вота на недоверие и премиерът трябваше да подаде оставката си още снощи. Това разясни пред Dir.bg бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Оставката се депозира веднага, независимо че в основния ни закон няма изрично упоменат срок за това.

"Подава се незабавно. Има принцип в правото, известен от Римското право - че онова, което се дължи без срок, се дължи веднага. Но в публичното право има тъй наречения принцип на разумния срок - какъв е разумният срок? Премиерът можеше още вчера да подаде оставката, можеше и днес", коментира той.

Според него, това явно не е станало заради пътуването на Кирил Петков до Брюксел и участието му в Европейския съвет.

"В понеделник, най-късно, трябва да си подаде оставката. Изричен е текстът на член 89 в Конституцията, че той е длъжен да подаде оставка", напомни преподавателят по конституционно право.

След като оставката бъде депозирана, няма нужда от гласуване в пленарната зала, тъй като, отново според Конституцията, правителството от 22 юни вечерта вече е с прекратени правомощия.

В чл. 112 на основния закон на страната е записано, че "правомощията на Министерския съвет се прекратяват с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя".

Малко преди 16.00 оставката на правителството не беше депозирана в деловодството на парламента, показа справка на  Dir.bg.

И след като това стане факт, министрите продължават да изпълняват задълженията си до назначаването на служебния кабинет от президента.

По-рано от Президентството уточниха, че президентът не свиква консултации преди връчването на първи проучвателен мандат на първата по големина политическа сила в НС, защото изчаква именно депозирането на оставката.

При хипотетично неподаване на оставката от премиера, примерно за месец-два, държавният глава би могъл все пак да започне консултациите без да изчаква, като се аргументира с факта, че правомощията на кабинета са прекратени, коментира подобна хипотеза проф. Пламен Киров.

По думите му първата възможна дата за предсрочни избори след извъртането на конституционната въртележка с мандатите, е 25 септември, а следващата - 2 октомври.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • фасадата

  23 Юни 2022 17:09ч.

  Какви са тия недомислици? Хем правомощията се прекратяват с гласуването в НС, хем трябва да подава оставка, хем продължава да изпълнява длъжността до встъпването на нов? Какви корифеи са я приемали тая процедура????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минало-бешело

  23 Юни 2022 17:10ч.

  Изпълняващ длъжността министър-председател в оставка, отива на КОРЕПЕР!!! Че той там е горе-долу на нивото на портиера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юни 2022 19:05ч.

  Няма противоречие. Кирчо е уволнен с гласуване на недоверие. Няма нужда да подава оставка. Знаете, че при уволнение се посочва датата на последният работен ден. Може да е веднага, след седмица или месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Наблюдател

  23 Юни 2022 19:48ч.

  Не е така, според чл. 89,ал.2 КРБ когато НС гласува недоверие на правителството, премиерът подава оставката му. Идеята е, че не се гласува уволнение на правителство, а че кабинетът не може да управлява без доверието на народните представители. Киров е прав, оставката Кирето трябваше да подаде веднага след вота, а не да печели време за крадене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  23 Юни 2022 19:53ч.

  И аз си мисля, че оставка в случая не е необходима. Все едно работодателя да уволни служител и да е необходимо служителя да си подава оставка. Оставката е израз на лично желание за напускане на определен пост, но в случая правомощията му са прекратени от НС и не е необходимо той сам да поиска да напусне поста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  23 Юни 2022 17:38ч.

  Простокиро още не е проумял, че The game over...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никак не е овър...

  23 Юни 2022 18:36ч.

  Всичко зависи от инструкциите на Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юни 2022 19:02ч.

  Проф. е малкото му име на този. Защо не прочете конституцията? Подаване на оставка не нужно. Оставка подава министър-председател, а американската подлога вече не е. Вота на недоверие го уволни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  23 Юни 2022 19:14ч.

  Колко жалък, сигурно завършват някоя далавера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво мило побеляло професорче! Как сладко се е насмял, как игриво му блескат очетата - същински плъшок благоразположил се в чувал брашно марка 500. Отдалеч личи, че този хабилитиран рустикалист капут копнее скоро да се събуди като служебен премиер.

  23 Юни 2022 19:24ч.

  Извадил е декоративната си римска калъчка, размахва я и театрално се провиква: "Има принцип още от Римското право - желязото се кове, докато е горещо, жената се чука, докато си е у дома!". Аман от помияри лаещи около отдалечаващата се каруца!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът

  23 Юни 2022 19:49ч.

  В такъв случай да покани ПП на консултации в понеделник и им връчи проучвателен мандат ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • противоконституционност

  23 Юни 2022 23:32ч.

  Към настоящия момент сме противоконституционни отвсякъде. Конституционният съд действа в противоконституционнен състав, Висшия съдебен състав е в противоконституционен състав, Инспекторатът към ВСС действа след изтичане на конституционно определения му мандат, Кирчо не подава оставка веднага след гласуван вот на недоверие,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • противоконституционност - 2

  23 Юни 2022 23:34ч.

  шеф на НАП е индивид със задължения към НАП за над един милион, но е продал фирмата си, ведно със задълженията, на клошар, министър на транспорта е лице, което едва тези дни прехвърли дружествените си дялове в куриерска фирма на двете си щерки, министър на финансите е доказан измамник, а целият МС е оплетен в конфликт на интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • противоконституционност - 3

  23 Юни 2022 23:35ч.

  Главният прокурор събира компромати, които да ползва в нужния момент. Прокуратурата масово отказва образуване на досъдебни производства за доказани престъпления. АЗ НА ТАКАВА ДЪРЖАВА ОТКАЗВАМ ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Кирчо кога му е пукало за Конституцията

  23 Юни 2022 23:55ч.

  и Конституционния съд го е осъждал и какво от това? Той нали има тапия от Харвард и се е ръкувал с първия помощник на заместника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почтен?

  24 Юни 2022 3:06ч.

  В какво качество ще пътува до Брюксел?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще спестява левчетата на

  24 Юни 2022 3:22ч.

  българските данъкоплатци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой знае

  24 Юни 2022 3:17ч.

  какво още активно "мероприятие на подкрепа" е планирано за края на седмицата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи