Проф. Пламен Киров: МС да не се крие зад постоянната комисия по външна политика на НС

Проф. Пламен Киров: МС да не се крие зад постоянната комисия по външна политика на НС

Снимка: БГНЕС, архив

"Би трябвало Министерският съвет да не се крие зад постоянната комисия на Народното събрание по външна политика и да взима решения". Това отбеляза в интервю за предаването "Преди всички" на БНР бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

"В България всичко е възможно. Извън България не е възможно Министерският съвет да задължи представителите на държавата в ЕС да прехвърлят всяко решение за евентуалното начало на преговорите със Северна Македония към Народното събрание. Само в България това е възможно. По силата на член 105 от Конституцията Министерският съвет ръководи и осъществява външната и вътрешната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите. Ако има някаква комуникация между Европейската комисия или други международни организации и органи, тази комуникация би трябвало да минава през Министерство на външните работи и министърът на външните работи да информира правителството. Всъщност Министерският съвет с това решение прави една пряка връзка между институции, които са европейски с една комисия в Народното събрание, която комисия е помощен орган на Народното събрание. Тя не може да взима никакви решения".

Цялото интервю с проф. Пламен Киров можете да чуете от звуковия файл.

 

Коментари

  • Кирил иска да даде системата на късо.

    17 Юни 2022 11:59ч.

    Господине, така не става, шунтирай системата и тя ще ти изгърми в ръцете. Разума кириле, разума много ти куца. Не бъркай в контакта. Това правило децата го усвояват в първите 2-3 години. Ти на колко си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    17 Юни 2022 12:18ч.

    За съжаление, Кирилчо се демонстрира като голяма грешка, чуждо тяло в политическата система. Той не отбира нито от закон, нито от политически морал, нито от истина. Огромно разочарование, огромно фиаско. Киров обърна внимание, че искането и даването на думата вчера на Петков по тема, която е само парламентарна, е грубо нарушение на раздел. властите и Констит. Пълна неадекватност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професор менте

    17 Юни 2022 12:31ч.

    Професорът, бивш комсомолски секретар и правоверен комунист, става все по-досаден в напъните си да ни обяснява тънкостите на парламентарната демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи