Проф. Николай Овчаров: Министерството на културата спря парите за археологически разкопки

Проф. Николай Овчаров: Министерството на културата спря парите за археологически разкопки

"С парите от европейски проекти Перперикон ще стане като Ефес"

"Често ругаят европейските проекти, а те за културния туризъм са като преливане на кръв на пострадал човек. Българската държава няма възможност да обгрижва тези 43 хиляди обекта (археологически - б.р.), които са регистрирани, камо ли да ги превръща в обекти на културния туризъм. затова дойдоха тези европейски проекти, благодарение на които се направиха страшно много обекти - и старите столици, и тракийските гробници, които са десетки. Европейските проекти плюс финансирането от държавата дава възможност полека-лека да настигаме другите държави, които имат богати паметници и да развиваме културния туризъм у нас".

Това каза пред БНР археологът проф. Николай Овчаров и обясни, че проектите от ЕС са структурирани така, че в тях няма пари за разкопки:

"Предполага се, че всяка страна трябва да има достатъчно достойнство, за да може сама да финансира проучването на своите обекти. ЕС поема консервирането, инфраструктурата и т.н., което е много по-скъпо, т.е. те поемат основната част, но първо трябва да разкрием тези обекти, за да можем да кандидатстваме по тези проекти".

Археологът посочи, че Община Кърджали печели вече 7 европейски проекта за Перперикон, които се надграждат и са за над 18 млн. лева:

"Така постепенно Перперикон се превръща в това, което е, и което искаме да бъде. Още около 3-4 години са необходими и с тези проекти вече ще имаме един град от типа на Ефес в Турция".

 

Проф. Овчаров на Перперикон

"Разкриването на археологическите обекти е много дълга и сложна работа. Вече 22 години работим по Перперикон, напреднали сме много - над 2/3 от града е разкрит. Работата на подобен тип обекти си е за един цял човешки живот. ... Систематичното разкриване на големите антични и средновековни градове е много сложна задача и затова с нея не се хващат много хора", обясни той.

По думите на в Министерството на културата "цари хаос" и средства, които всяка година се отпускат като целеви субсидии от Министерството на финансите за проучване на обекти, сега очакваха "да" от МК, без парите да са от неговия бюджет:

"То каза обаче "Не". ... В момента сме лишени от тези средства. ... Надявам се това правителство, не знам колко време му остава, да вземе решение и да ни се дадат поне част от тези средства, за да можем да закърпим годината. Ние сме сезонни работници - в средата на лятото сме, а още не сме започнали да работим". 

Интервюто на Петър Волгин с проф. Николай Овчаров в предаването "12+3" можете да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Карачибук

  30 Юни 2022 14:46ч.

  Дебелогъзият археолог Овчаров отдавна трябваше да бъде лишен от държавни пари за разкопки. Досадно, самовлюбено човече, дашило си само хпофесорски пагончета. Неуморно захлебва от перпериконските си измишльотини. Който не вярва, да пита и колегите му. Има поне дузина сериозни и работливи археолози, които мълчаливо разкопават старините. А Овчаров е роден да копа домати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютно правилно!

  30 Юни 2022 16:08ч.

  Цялата история на България трябва да се пренапише, като за дата първа от нея трябва задължително да се приеме 01/01/2007 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  30 Юни 2022 15:00ч.

  Борисов здравата им натъпка гушите на археолозите. Преди бяха гладни шпинги, а сега доста от тях се сдобиха с по няколко апартамента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  30 Юни 2022 15:06ч.

  По-добре да се спрат парите за фалшивите възстановки, стара българска слабост от времето на Балдуиновата кула, но преживели разцвета си при Божидар Димитров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  30 Юни 2022 15:07ч.

  Вижте само Голямата базилика в Плиска. Все едно е правена от македонци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Николай Овчаров: Министерството на културата спря парите за археологически разкопки

  30 Юни 2022 16:04ч.

  Ма, то, Асеня не бе ли казало някъде, че парите за култура са му последна грижа?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  30 Юни 2022 16:14ч.

  Копайте и що намерите - ваше е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  30 Юни 2022 17:22ч.

  Не си мисли, че са чакали ти да им го дадеш този акъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи