Проф. Матанов: Преброяването в Северна Македония говори за репресия върху местните българи

Проф. Матанов: Преброяването в Северна Македония говори за репресия върху местните българи

"Или българите с паспорт се страхуват да се нарекат такива в преброяването или тези, които манипулират преброяването отхвърлят българите като етнически контингент, което е абсурдно. Това, че не се афишират тези данни, е крачка към ЕС, Северна Македония иска да прегази България и да премине през нея независимо от нашите възражения", коментира историкът пред БНТ.

Резултатите от преброяването в Северна Македония говорят за репресия върху българското население там. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението към БАН. Той даде пример с конкретни сигнали.

"Имаме данни, че службите в Северна Македония са провели разговори с 26 лица, декларирали предварително, че ще се запишат като българи. Има около 132 хил. души преброени служебно, а ние още преди преброяването алармирахме, че имаме данни за съществуването на списък със 700 български домакинства, за които е казано на преброителите да не ги посещават. При част от българите е изискван документ, с който да докажат че се чувстват българи - подобен документ не е изискван от представителите на другите етноси. И ако не представят такъв документ, не ги записват като българи. Има около 30 подадени сигнала за тази практика и само в 3-4 случая преброителят е върнат и е нанесъл корекции", каза доц. Ташев.

Според историка проф. Христо Матанов с преброяването Северна Македония се опитва да заобиколи българското вето по пътя към присъединяването към ЕС. Той напомни, че около 100 хил. жители на Северна Македония имат български паспорт, за който са доказали българските си корени. В преброяването обаче българите са 3504.

"Става ясно, че или българите с паспорт се страхуват да се нарекат такива в преброяването или тези, които манипулират преброяването отхвърлят българите като етнически контингент, което е абсурдно. Това, че не се афишират тези данни е крачка към ЕС, Северна Македония иска да прегази България и да премине през нея независимо от нашите възражения. Иска да влезе в ЕС със сила и резултатите от преброяването идват като добре дошли за македонското лоби в Европейския съюз. Това като при едно уж "проучване" в Русия, което показа, че около 80% от руснаците подкрепят Путин. Същото го имаме и в Република Северна Македония – потиснато малцинство, което не смее да се афишира. То се афишира извън Северна Македония, но не се афишира вътре", коментира проф. Матанов. 

Според него е грешна тезата, че скоростното присъединяване на Скопие към Европейския съюз ще неутрализира влиянието на Русия в югозападната ни съседка - просто в ЕС ще има страна-членка, в която има силно руско влияние.

"Трябва да следваме политиката на Гърция, но не Преспанския договор, а поведението им – и САЩ, и целият свят да е срещу нас, трябва да устискаме, както Гърция. За съжаление, не виждам податки към такова поведение и според мен премиерът е готов на компромис", каза проф. Матанов.

Според доц. Спас Ташев прибързано интегриране на Северна Македония в Европейския съюз крие рискове за общността.

"Ако падне българското вето, това означава дестабилизация на южния фланг на НАТО и дестабилизация на Европейския съюз, защото нереформирано Скопие е заплаха за това и би представлявало "троянски кон" на Белград и Москва в ЕС." - каза доц. Ташев.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  01 Апр 2022 11:54ч.

  И тия са същите украински фашисти ! То затова Турция, Албания и т.н., не признават легитимнастта на изборите им. Ама къде сме НИЕ, както винаги никакви ни НЯМА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ixheai

  10 Май 2022 20:01ч.

  order augmentin 375mg pill - <a href="https://gaugmentin.store/">buy augmentin generic</a> tadalafil cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vugdeg

  18 Юни 2022 9:26ч.

  order lasix online - <a href="https://xfurosemide.com/">lasix usa</a> generic doxycycline 100mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Moepzo

  01 Юли 2022 14:34ч.

  levaquin without prescription - <a href="https://dutasterider.com/">avodart pills</a> tadalafil 40mg usa

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Aylhtc

  04 Юли 2022 11:13ч.

  zofran 8mg generic - <a href="https://ondansetronr.com/">zofran order</a> valacyclovir 500mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Koowfc

  11 Авг 2022 20:08ч.

  cost cleocin 150mg <a href="https://erythromycinln.com/">erythromycin generic</a> buy rhinocort online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zgkyfs

  23 Авг 2022 9:29ч.

  isosorbide pill <a href="https://isosorbider.com/">order imdur 40mg</a> tenormin generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Апр 2022 12:33ч.

  „Българите като етнически контингент“ ли беше целта на българските революционери? Нима ранната македонска организация се е борила за българско МАЛЦИНСТВО сред народ от българи? В такива моменти истината се разбулва, че всички политически партии, в крайна сметка играят по една свирка и водят антибългарска политика. Точно такива моменти показват кой кой е, не мислите ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи