Проф. Киров: Служебният кабинет на президента Радев е готов

Проф. Киров: Служебният кабинет на президента Радев е готов

При успех на вота ще бъде връчен мандат на най-голямата политическа сила - "Продължаваме промяната", за нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент. Ако не се състави правителство, вторият мандат ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори, обясни в предаването "Денят започва" по БНТ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров. По думите му, служебният кабинет на президента Румен Радев е готов. Той добави, че вероятно ще се придържа линия на поведение на предишните служебни кабинети, но с други лица.

„Политиката не е математика. Възможностите са две – или да се намери мнозинство, което да подкрепи искането за вот на недоверие, или правителството да оцелее, но въпросът е с цената на какво. Дори и да не падне, е много трудно, когато няма широка подкрепа в парламента и в обществото, особено, когато се управлява в поредица от кризи, то да провежда ефективна политика. Може да продължи това месец или два“, коментира той. 

„Когато нищо не може да се реши, се прибягва до избори. Такива са правилата на демокрацията“, добави професорът. 

„Когато имаме толкова раздробен парламент и много сложна коалиция с мнозинство, излъчило правителството, председателят на парламента трябва да е факир на парламентарните процедури и да се стреми да е неутрален“, добави той. 

„Проф. Герджиков си отиде, защото непрекъснато, системно спираше отправените питания до премиера Сакскобургготски. Понеже го защитаваше, се стигна дотам един достоен човек безславно да се прости с председателския пост в Народното събрание. Положението с Никола Минчев е подобно, защото когато има искане за провеждане на открито заседание на парламента, тъй като ще се разкрие класифицирана информация, той отказа да го направи, за да предотврати изнасянето на едни грами и те да бъдат обсъждани в пленарната зала“, заяви проф. Киров. 

"Винаги има време за промяна на изборното законодателство", каза още той. 

 

Източник: БНТ

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • И каква файда от старата линия с нови лица?

    21 Юни 2022 13:18ч.

    Радев колко пъти да го предупреждават?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    21 Юни 2022 13:54ч.

    Церемониалмайсторът между висилката и коремните може да свърши някаква работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Юни 2022 14:07ч.

    Радев е единствения стойностен политик в княжеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    21 Юни 2022 16:02ч.

    Де да бяхме княжество, това си е обикновен бантустан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Принца

    21 Юни 2022 16:10ч.

    Виждам, че имам подкрепа от теб друже, ще платя за удостоверение за наследник на кралска-англо сакс, разбира се тя е актуалната последните 2-3- столетия, и с Шорошова помощ току виж ме направите Княз Български. Добра идея, подкрепям я

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е важно кой, кога и какъв кабинет ще състави

    21 Юни 2022 16:11ч.

    а каква част от поставените задачи може да поеме и изпълни. Очертават се два отбора, които ще си помагат взаимонасърчително в разрушаването на страната. Американски генерали срещу юпита аферисти. Цереу срещу мишест. Военно положение, срещу извънредно положение. Инсцениране на противопоставяне, майдан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи