Проф. Киров: Президентът проявява завидно търпение към еквилибристиките на БСП. Готов е със служебния кабинет

Проф. Киров: Президентът проявява завидно търпение към еквилибристиките на БСП. Готов е със служебния кабинет

"От Президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет", заяви проф. Пламен Киров в предаването "Денят започва" на БНТ. Той изрази мнение, че ако бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той е очертан от решение номер 20 от 1992 г., когато при подобна ситуация Конституционния съд е постановил това тълкувателно решение. Коалиционно правителство от някое от малките парламентарни групи трудно се създава, и затова Конституцията не е предвидила конкретни срокове, каза проф. Пламен Киров.

Той поясни, че президентът трябва да изпълни изискването на Конституцията да разпусне парламента, да насрочи предсрочни парламентарни избори и да назначи служебно правителство.

"Изобщо не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент, за да приеме каквото и да е важно нещо, те имаха достатъчно много време да приемат важните неща, но не го сториха", коментира още бившият конституционен съдия. Проф. Киров заяви, че отдавна се е знаело, че КЕВР ще остане без ръководство. "Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. КЕВР ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката", поясни проф. Киров.

"Президентът проявява едно завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСП. Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата", разясни проф. Киров.

"Начинът, по който подхожда БСП, в крайна сметка последната капка ще прелее чашата", заяви проф. Киров. Според него БСП и "Демократична България" са огледални образи и са най-заинтересовани да има правителство, докато от "Продължаваме промяната" по-скоро искат да отидат на избори, смята конституционалистът.

"От Президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет", заяви проф. Пламен Киров.

"Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие", добави още проф. Киров.

"Служебният кабинет няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи. То ще бъде едно антикризисно правителство, заяви още проф. Киров.

Той изрази мнение, че ако бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

Вижте разговора във видеото.

 

Коментари

 • Агент Академика

  26 Юли 2022 9:03ч.

  Излъгахме се в "харвардските момчета" и сега ще сглобим нова подмяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав

  26 Юли 2022 9:43ч.

  Този гербаджийски всезнайко е новия МишК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  26 Юли 2022 10:14ч.

  Ми като разбирате толкова, дайте по-добро тълкуване от неговото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това може и да е така но

  26 Юли 2022 13:39ч.

  в случая професора е много прав в твърдението си че не може да се трае повече еквилибристиката на сегашното ръководство на БСП с един продажен ръководител каквато е Нинова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  26 Юли 2022 9:48ч.

  КС има тълкувание за баджанашки мандат ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно е ясно,

  26 Юли 2022 12:02ч.

  че без плащане на Газпром през Газпромбанк, по посочения от Газпром начин в долари, които е работа на Газпромбанк какво ще ги прави, която не касае Булгаргаз, газ за зимата няма да има, а инфлацията ще продължи да се раздува. Накратко, четворната коалиция, воглаве с изоглавените харвардски анти-българи Кирчо и Кокорчо, доведе България до катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  26 Юли 2022 12:34ч.

  Толкова е наивно да верваш, че от президента зависи нещо въобще...Още година, максимум две и политическата каста ще стане напълно излишна в световен мащаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи