Проф. Киров: Президентът не може да задейства процедурата с мандатите, ако няма председател на НС

Проф. Киров: Президентът не може да задейства процедурата с мандатите, ако няма председател на НС

Утре трябва да продължи първото заседание на Народното събрание, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма. Според конституционалиста проф. Пламен Киров в момента се печели време. "Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират трябва да се избере председател на Народното събрание", каза проф. Киров пред БНТ.

"В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опита няма да започнат, докато не се конституционализира НС, докато не бъде избран председател на Народното събрание", обясни проф. Киров. 

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има МС, има всеки народен представител, каза професорът. Според него има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство. 

"Очевидно не искат да правят парламентарно правителство и обсъждат законодателната програма на служебното", каза професорът. Според него екипите имат вероятно единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор. 

Проф. Киров смята обаче, че най-последователно в това Народно събрание се държи най-малката политическа сила - "Има такъв народ".

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • маяк

    18 Апр 2023 9:37ч.

    Браво имаме противоконституционно НС! Позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани С.

    18 Апр 2023 10:16ч.

    И какво и́ е НАЙ-последователното на най-малката политическа сила - "Има такъв народ", че не разбрах? Или трябва отново някой да се фаворизира, подобно на "Български възход" в предишното НС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Апр 2023 11:59ч.

    Да ти настръхне косъмът... буквално !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце от село

    18 Апр 2023 12:11ч.

    Предната обединителна фигура беше Вежди, сега тъкмят Гълъб. Щом търсим ос около която да се върти властта, значи сме прекалили с демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Членуващата в ЕСОТАН пета българска държава отива с бързи стъпки в небитието

    18 Апр 2023 12:20ч.

    Няма да ни липсва особено това капиталистическо недоносче, което досега паразитира върху наследството на Народната Република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи