Проф. Киров: Няма основание за импийчмънт на президента. Той изрази мнението си, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж

Проф. Киров: Няма основание за импийчмънт на президента. Той изрази мнението си, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж

"Никоя партия, преди дойде на власт, не си позволява да уточнява с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, свързан с достъпа до класифицирана информация - както в НАТО, така и в ЕС", заяви проф. Киров. По думите му, няма основание за импийчмънт на президента.

"Реакцията на президента беше очаквана, след като вероятно се е запознал с изтеклите записи". Това коментира в предаването "Денят започва" на БНТ проф. Пламен Киров по повод връчването на втория мандат на ПП-ДБ и поведението на Румен Радев вчера. Президентът изпълни Конституцията, но изрази своето мнение, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж, смята проф. Киров.

Той посочи, че българският президент не е деполитизиран. "По Конституция той само не може да участва в ръководството на партии, но може да членува в тях. Според мен всичко беше премислено, доста точно режисирано, забелязвате езика на тялото, на жестовете. Той не им подаде ръка, държа ги прави, след което "ходом марш" и излезе от залата", коментира проф. Киров.

Подобен бе и случаят с президента Петър Стоянов и мандата на БСП през 1997 г., макар и да има различни трактовки за това какво се е случило, припомни проф. Киров. Според него моралът не е коректив на действията на ПП-ДБ и те ще се опитат да осъществят мандата. "Твърдо е намерението да се опита всичко, за да се получи властта, друг е въпросът дали ще успеят, тъй като размразяването на преговорите не е едностранен акт", посочи юристът.

Според него вчера Атанас Атанасов е направил несполучлив опит да оправдае говоренето във връзка с шефовете на службите. Практиката е малко по-различна и той много добре я знае. Никоя партия, преди дойде на власт, не си позволява да уточнява с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, свързан с достъпа до класифицирана информация - както в НАТО, така и в ЕС"

По думите му няма основание за импийчмънт на президента. "За да започне процедура по импийчмнънт, трябва 2/3 мнозинство в парламента, след което ще отиде в Конституционния съд, където ще катастрофира. Това е политическо говорене", обясни проф. Киров.

Говоренето как да прецакаш партньора си не е нормално и ми се струва, че сме паднали много ниско, посочи още конституционалистът.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • фют

  30 Май 2023 12:07ч.

  Силно подозирам, че К. Петков не е говорил с никакви посолства, а се е изхвърлил пред колегите си, сред които доколкото разбрах, е имало и не съвсем съгласни с това, което са говорели лидерите. Позоваването на авторитети е един от най-силните методи на убеждението, често манипулативен, а г-н Петков ни е показвал и друг път, че в критични моменти бързо се сеща какво да каже, за да предотврати възражения. Последен пример е обяснението за внезапното заминаване за Словакия. Ако има кой да зададе контролен въпрос, истината бързо ще излезе наяве. Но няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  30 Май 2023 14:04ч.

  да "сууууфлиръм": бългърете се редяха на опашки, и спяха въ колите,зъ дъ си сменят номерата. беши си тест за верноподаничество !!! така. Протестъ с/у Б&Г не успя. тест-железобетонъ. и задниците да си скъсъми отсига натам (нататък) "ще се съгласите съ мени", "нали разбиръти", "честно казано" тук всяка надежда оставете (по Данте). колкото до "импииийчмънтъ :това си е чисто поругаване езика на мама и тате и си е напараво мозъчната ни шизофриния (казах)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав

  30 Май 2023 12:52ч.

  Този "професор" го знаеме. Разбира от всичко, което не му е работа. А дали има основание за импийчмънт на президента? Хубаво е, че повдига въпроса. Нивото му е махлЕнско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  30 Май 2023 13:23ч.

  Ами все пак е “професор “ по конституционно право, та със сигурност разбира повече от вас по въпроса за импийчмънта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///

  30 Май 2023 18:20ч.

  Независимо как може да изглежда, проф. Киров говори за същината на нещата. Струва ми се че в парламента малцина разбират какво им казва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лазаревич

  30 Май 2023 14:11ч.

  Много хора не знаят за какво става въпрос не следят международните новини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  30 Май 2023 14:18ч.

  Агресия на нарушението - това е поведението на ПП. Нарушението на закона е норма за тях. Намерението за нарушение на закона е в тон с наглата им нагласа за управление. Аспект на нарушенията им е обвиняване и намерения за импиийчмент на Президента - както сгазят лука ПП, така се нахвърлят на някого, в случая и на Държавния Глава. Обясненията имат смисъл, ако се задейства Прокуратурата, ако има солидарност да не се гласува за втория мандат, ако спрат да ги показват дори по телевизиите, ако им се задава непрекъснато въпросът за 9-те милиарда ( дано прокуратурата го задава и обвинява за това). Проф. Киров е показал проблема, но той трябва и да се реши. Да се даде мандат на ПП от НС, би значело отказ от законност и ...приличие. Но кога ли са го имали?! Така си тръгнаха, така си карат. Що не? Машините правят резултата им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дай му съвет, дано те послуша

  30 Май 2023 15:01ч.

  Г-н Киров, кажете на вашият приятел ББ, да бъде демократ поне колкото ПП. Защото те сътвориха големи глупости на тази среща, но поне показаха как се постъпва при демокрацията- питаха си структурите как да постъпят и търсиха тяхното мнение. А той не пита никой, сам решава и сам предава всички. Да проведе допитване до всички структури на ГЕРБ дали да подкрепят ПП и да види резултата, а не сам да решава, защото това е по-зле и от ПП. И не бутафорни " допитвания до нашите избиратели", каквито никой нито е чул, нито е видял, а истински.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Emigrant

  14 Юни 2024 23:00ч.

  За какъв импийчмънт ми говорите? Какъв президент искате? Плювналиев ? Дето като си отвори устата, да те е срам че си българин. При този дефицит на български политици имате ли по-добро предложение? Или мечтаете за яростен евроатлантик, който да изпрати синовете ви на фронта против руснаците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи