Проф. Кантарджиев за COVID: Вече можем да си отдъхнем

Проф. Кантарджиев за COVID: Вече можем да си отдъхнем

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Вече можем да си отдъхнем и, както каза Световната здравна организация, краят на пандемията се вижда. Това каза в предаването „Събуди се” по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси на Столичната община. По думите му, COVID вирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен.

„Трябва обаче да се има предвид, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон. Възпитаният и образован човек спазва някои правила - проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска. Много е важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции”, добави той.

Адаптираните ваксини срещу COVID-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон, обясни още професорът. 

„Всеки, който има предишните ваксини, може да си постави тази. Тя е само за бустер реимунизация. Осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци”, посочи проф. Кантарджиев и препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.

Той обясни, че ваксините срещу грипа вече са по аптеките. „От другата седмица ще започне ваксинирането на 65-годишните”, уточни той. Проф. Кантарджиев обясни, че може да си поставим адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица - две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото. „Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило - който е болен, да си стои вкъщи”, призова професорът.

 

Източник: Нова телевизия

 

 

Коментари

  • рукола Z

    25 Sep 2022 9:38ч.

    Ходи в нова чужда телевизия да си плещиш глупостите бе, ние толкова се притеснихме от скапаното грипче, че се наложи да те крият в разни шоОта на съмнителни канали ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Sep 2022 9:57ч.

    "Пандемията" приключи още когато далеч по-безопасния Омикрон вариант стана доминиращ, тоест още декември-януари. Боденето е безсмислено, освен ако не сте мазохисти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Автор: Нова телевизия"

    25 Sep 2022 10:00ч.

    Аха! Всичко е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Sep 2022 10:57ч.

    Оо нищо не е приключило, точно в момента се берат плодовете на пландемията, експерименталните инжекции и лъжовните "мерки"! Истината за организаторите на това престъпление срещу човечеството излиза на яве и в полза на "конспирациите"! Жалко че тролът Комодор го гътна инжекцията(или му спряха парите) та да ни осветли какво се случва около Фаучи, Гейтц и другите мародери, които съсипаха света...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да добавим към мародерите

    25 Sep 2022 11:02ч.

    И дуета Лайен&Бурла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 25 Sep 2022 10:57ч. Оо нищо не е приключило, точно в момента се берат плодовете на пландемията, експерименталните инжекции и лъжовните "мерки"!

    25 Sep 2022 11:25ч.

    Всеки един без изключение, който е помпал овцете да бъдат третирани трябва да мине през трибунал, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А стига, ве! Това по последният инструктаж ли е?

    25 Sep 2022 11:54ч.

    Да наблягаме ли още на доматите за да си "разредим" кръвта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Sep 2022 13:06ч.

    Я се разкарай, дърт хитрец! Побъркахте простотията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво СЗО бе

    25 Sep 2022 17:37ч.

    Самия президент Байдън обяви края на пандемията миналата седмица. И защо се подминава този факт в коментара ....!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи