Проф. Иво Христов: Затварянето на Руската църква още веднъж показа слугинския манталитет на политическата ни класа

Проф. Иво Христов: Затварянето на Руската църква още веднъж показа слугинския манталитет на политическата ни класа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Затварянето на Руската църква в София е част от контекста на глобалния конфликт между Запада и Изтока. По време на война всичко става жертва на основната цел. Такава е логиката на войната - черно-бяла, без нюанси, без компромиси и скрупули". Това коментира пред БНР проф. Иво Христов. 

И допълни, че цялата българска политическа история - от Междусъюзническата война насам, доказва, че: 

"България не е фактор в нищо, няма гръбнак, няма собствено мнение, нейната политическа класа винаги е имала слугински манталитет. Затова не очаквайте да се случи това, което се случва в Полша, Унгария, Румъния или Словакия. Традицията да се присламчваме към по-силния, както ни се струва, в конкретната военно-политическа конюнктура винаги надделява". 

По думите му светът навлиза с все по-голямо ускорение на турбуленция: 

"И е доминиран от САЩ и нейната клиентела. Новите опоненти на този ред - Китай, Русия, Индия, ще се засилват все повече. Когато се преаранжират силите, досегашният хегемон дава ясно да се разбере, че няма да се спре пред нищо, за да запази статуквото". 

В предаването "Политически НЕкоректно" проф. Христов коментира, че сегашното управление на България се определя от външния фактор. 

"Виждаме доразрушаване на крехката институционална култура. Виждаме продължаване на тенденциите за демографско, икономическо, политическо, ментално сриване на тази страна. Времето на нашата страна изтича". 

Според него на регионално ниво, с изключение на София, резултатите от местните избори са предопределени:  

"Тлъстите дробчета са тези, които движат юнаците по полето на политиката. София е голяма хапка, а и има и символен момент". 

Проф. Христов не изключи възможността догодина евровотът да съвпадне с предсрочни парламентарни избори. 

Относно президента и евентуален негов бъдещ проект, той заяви: 

"Неговата сила е в това, че хем присъства, хем се извисява над политическото блато. Но в момента, в който влезе в оперативната политика, ще стане част от нея и по него ще полепнат всички мръсотии на българския политически живот и ще го завлекат на дъното. Трябва да бъде политически фактор, без да влиза в оперативната политика". 

Интервюто на Петър Волгин с проф. Иво Христов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете тук

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • джо гладника

    24 Sep 2023 18:59ч.

    "Времето на нашата страна изтича" -- това, изглежда, е орисията на територията. какво ще се случи на нея, кой ще остане, под каква форма - божа работа. но популацията доброволно, без абсолютно никаква съпротива, сама си сложи примката на шията. остава да се види дали няма да си ритне и столчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    24 Sep 2023 20:21ч.

    ами ако се замислиш, времето на България е изтекло още в края на 14-ти век...1878 г. Русия галванизира един политически труп, който се поддържа и до днес такъв. Трупът може да бъде добре гримиран, облечен, че и дори отвреме да му пускат повечко ток, че да шавне и заприлича на жив...за сто и кусур години трупът обаче почва да се разлага и да понамирисва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е какво ще стане

    24 Sep 2023 22:33ч.

    Ами какво ,дългосрочната стратегия на англосаксонският свят е да бъде унищожен Българският народ и на тази територия да бъде създадена циганска държава . Щото те циганите във европа са вече към 16-17 милиона и са пръснати по целият континент . Друго е когато са събрани на едно място и така да могат да бъдат контролирани по лесно . Някои ще кажат ами турците . Турците лесно ще справят със циганите ,ако се наложи .Те имат опит във тази работа да избиват другите етноси .Въпросът е нас да ни няма ,другото е лесна работа .До там ни доведе атлантическата европа ,първо да ни унищожи духовно ,което е вече факт и икономически ,което също е вече факт . Останалото ще го довърши БОГ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    24 Sep 2023 19:14ч.

    когато бях 10 г. дете запомних от баща ми следната мъдрост: "България е създадена и съществува по волята на Русия, която е дала 200 000 убити за нашето освобождение от турско робство. и винаги след това, когато нашите неблагодарни и алчни управници са й обръщали гръб, сме губили територии..." а вече е видно, че тези безмозъчни управници вече ни докараха до етапа на пълното ни заличаване от географската карта... господ или провидението / ако ги има /, нека да накаже тази престъпна шайка от майкопродавци, които унищожиха българския народ и родината ни - самите тях, децата им и роднините им до девето коляно, за да не успеят да се порадват на заграбеното от всички нас по нечестен начин богатство !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига плака, бе комуне

    24 Sep 2023 19:24ч.

    Виж Китай как стана световна супер сила благодарение на Запада и никой там не да спира бизнеса си с тях. Само мухлясалите бг комунета плачете кат вдовици за ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай стана суперсила благодарение на политиците си

    24 Sep 2023 19:39ч.

    А иначе Китай никога няма да прости и забрави, какво направиха англосаксите на китайския народ, вкарвайки дрогата там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Стига плака, бе комуне

    24 Sep 2023 19:39ч.

    Маугли, само че тоя Запад няма, повтарям, няма интерес от силна Европа, респективно България, и затова ще си чакаш китайски просперитет с участието на Запада, докато изтлееш. За поколенията ти пък няма и да споменаваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът може само да краде

    24 Sep 2023 19:40ч.

    Всички колониални държави на запада с в мизерия, а елитите им в разкош

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как пък само от вас

    24 Sep 2023 19:48ч.

    Комунетата краде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ой, ой!

    24 Sep 2023 20:03ч.

    Китай стана супер сила благодарение на Кисинджър! Чети история, умнико! Китай беше замислен като проект, който да противодейства на СССР! Само че Китай сам е цяла цивилизация! Недостъпна за ума на западняка! Мислеха си, че държат Китай на синджир, а се оказа, че Китай ги държи за топките!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    24 Sep 2023 20:25ч.

    откога отъ анти-комунисти се преформатирахте на анти-кумунетъ. до 89 комунистите бяха партийни членове (джокерче неъкво ти пробутвам). цяло есе мога да ти изпея на тази тема. родени сме на този орисан хааааабитат отъ недовършени селски клъъъстери само дъ глупееем (самозамяргаш се съ говна) (казах)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    24 Sep 2023 20:25ч.

    "благодарение на Запада" -- да се чете "включително благодарение на лакомията на запада". още чичо маркс е писал по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига плака, бе комуне Бойко Методиев!

    24 Sep 2023 22:27ч.

    Мен никакъв алкохол не ме плаши! Дупнат съм с три игли. Важно е друго. И аз, като Водка Томова от Варна, така и не схванах, че зелени чорапи в Армията, още повече в Авиацията, няма от десетки години, ама нищо, не е рибка, плувай, плувай, ми каза един якичък мъж, докато се чипках в морето... Освен това, всички сме загрижени за станка желева, и тя е като мен велосиПЕДИст, обичаме да гълтаме. Изгорели газове по булевардите. И после да си правиме тест за бременност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига плака бе фашаго

    24 Sep 2023 22:39ч.

    Китай сана богат благодарение на трудолюбивият си народ и на богаташите които държавата създаде . Не случайно Си Дзин Пин преди време каза на богатите китайци . Държавата ви даде пари да станете богати .Сега вие ще давате пари да премахнем бедноста във Китай . Избирайте как ще ги давате тези пари ,доброволно или по другият начин . И смърдел смръдлив ,американците нищо не дават ,те имат ръце за взимане ,ръце за даване нямат .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    25 Sep 2023 3:13ч.

    Китай стана силен, защото не започна "шокова доктрина" в икономиката, а послуша съветите на Майкъл Хъдсън. И точно комунетата го направиха с водеща икономика в света, което доказва, че проблема са хората, а не идеите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупако

    26 Sep 2023 13:36ч.

    Нещо си в много голяма грешка. Ако Китай се беше огънал на Америка и там им бяха спретнали една "демокрация", Китай щеше да е една долнопробна колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Ивчо Бифуркацията

    24 Sep 2023 19:21ч.

    Може да се каже само, че той не може да стъпи в родния си Киев, защото роднините му ще го пребият. Това същество, което се води 1/2 българин и 1/2 украинец мрази най много България и Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Половин Украйна народа избяга от Киев

    24 Sep 2023 19:41ч.

    Те могат и искат ли да се върнат там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    24 Sep 2023 20:27ч.

    "Може да се каже само" -- да си беше мълчал. казал си глупост. не, че е изненада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки заслужава политиците си

    25 Sep 2023 3:15ч.

    Не можеш да стъпиш на малкия пръст на Иво Христов, което обяснява изказването ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФАЩистан

    24 Sep 2023 19:26ч.

    Няма такъв оксиморон - демократичен хегемон. Или едното, или другото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професорът прекалява с отчотането на външните фактори

    24 Sep 2023 19:32ч.

    наистина не само той, почти всички анализатори го правят. Само че всичко е резултат на интеракция между външно и вътрешно, и макар съвременната култура и настройка да е екстровертна, тоест да отдава предимство на външното, вътрешното не може да бъде дълго подтискано. Кога ще се случи това освобождаване на вътрешните сили и фактори на хората в България, зависи от вярата им че те ги притежават и могат да ги извадят на повърхността на живота им. Тази вяра в себе си е резултат от процес на само познание, което пък става възможно след изолация от отчитането на външните фактори и влияния, за да има достатъчно ментално пространство в което да стане възможно фокусиране върху себе си. Едва след това идва сапопознанието и намирането на опора в себе си, на която да може да стъпи вярата, че най-важното е у нас, не отвън нас и ние можем да го изявим в дела. За съжаление професорът и другите анализатори като него с нищо не помагат за това, те всички припяват в оглушителния хор на медиите, който постоянно отчита външните фактори и влияния, набляга на тяхната решаваща сила за всичко у нас и подтиска мисленето в друга посока. Такива професори и медии не са годни да играят просветителска роля, а само подтискаща роля, защото ако някой е просветител, той трябва вече да е надживял преклонението пред външното и да познава силата на възпитанието на вътрешното у хората. Такава е класическата дефиниция за учител и вероятно най-известния пример е поредицата учител-ученик в лицето на Сократ - Платон - Аристотел - Александър Македонски, като последният е демонстрирал ефекта на възпитанието на вътрешното у себе си и околните, за да могат да надмогнат видимостта на доминиращите външни сили и фактори и да ги победят, първо вътре в себе си, а после и извън себе си. Тогава, разбира се, е било много по-просто, защото не е имало масмедии, които постоянно да бълват внушенията си за чуждото превъзходство, било то културно, военно, политическо, всякакво мислимо. Още хората са живеели много по-близко до природата, така са имали повече време и ментално спокойствие, за да могат да формират усещане за себе си като човеци, на фона на растенията и животните, а не само като пешки в социалните и политически борби на външни фактори за забогатяване и власт. Ето защо в наши дни хората живеещи по-близо до природата имат по-високо себеуважение и са по-способни да намерят вътрешни сили за противодействие на външните фактори, които явно разрушават тяхната вяра че най-важното е именно у тях и няма нужда някой отвън да им го задава и насочва как да живеят. А за тези които са потопени в социалния живот са повече нужни просветители, познаващи силата на възпитанието на вътрешното у хората. За съжаление, професорът не е такъв, той сам казва че е само диагностик, а не лечител, но когато всички са само диагностици, кой ще лекува и помага на диагностицираните? Така и ще си заминат болни, бедни и последни във всичко, освен по смъртност. Това е ясно на всички, не само на професорите и няма нужда от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логик

    24 Sep 2023 19:40ч.

    Поначало проекторията на нескончаемия анализ не познава вътрешното. За тях синтезът е късен продукт, а всъщност той е в началото и в края, и анализът е само по средата, както и чрез анализ се отчитат само количества и срединности. Цялата социална система функционира на принципа на причинно-следствени връзки, основани на външна детерминация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Sep 2023 19:58ч.

    " Само че всичко е резултат на интеракция между външно и вътрешно..." Ей го вътрешното: " "България не е фактор в нищо, няма гръбнак, няма собствено мнение, нейната политическа класа винаги е имала слугински манталитет. Затова не очаквайте да се случи това, което се случва в Полша, Унгария, Румъния или Словакия. Традицията да се присламчваме към по-силния, както ни се струва, в конкретната военно-политическа конюнктура винаги надделява". После, каква е тая дума: "интеракция" - какво ни казва тя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не познавате теорията на системите

    24 Sep 2023 20:01ч.

    но използвате тези термин. По дефиниция не може да има каквато и да е система, ако няма обусловени от нейното съществуване вътрешни компоненти и вече техните вътрешни връзки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интеракцията е базисно понятие

    24 Sep 2023 20:12ч.

    и често се приравнява със съществуването, защото винаги сме повече сигурни че се случва някаква интеракция, отколкото че нещо съществува. Например дори човекът нещо ли е или е по-скоро процес с някакви резултати? Но да оставим настрана базисните понятия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Традицията да се присламчваме към по-силния"

    24 Sep 2023 20:52ч.

    ако това е традиция, то тя е само на елита. Левите части от него се присламчиха към Коминтерна и в резултат се случи въстанието, чиято 100 годишнина бе вчера. Десните се присламчиха към всякакви външни фактори, като фашисти, нацисти и прочие. Това не е само временно и частично присламчване, защото и след 100 години и едните, и другите чувстват своята връзка с обектите си на присламчване, и според текущата им роля във властта осъждат другите, но не и себе си. Значи става дума за принизяване на своето, за да са част от нещо голямо и извън нас. Самата дума "присламчвам се" идва от смаляване до сламка, залепена на нечия козина, нежелана, но все пак се движи заедно с козината. Все пак, това не е традиция на мнозинството, иначе още през турското робство всички щяха да се "присламчат" към исляма. И тогава елитът се е присламчвал, първо към турците, после и към гърците, но е останал самотен в това. Мнозинството явно е имало достатъчно собствена вяра, за да се смали до сламка и да се залепи. Вяра и устойчивост дошла чрез труд и колективно производство при надмогване на повече трудности отколкото околните, това са причините за Възраждането. Те са видели че това ги прави по-умни и качествени като хора отколкото турците, оттам вярата във вътрешното, отколкото смаляване и присламчване към външното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не познавате теорията на системите 24 Sep 2023 17:01ч.

    25 Sep 2023 20:10ч.

    Под "външна детерминация" не разбирам липса на вътрешна кохерентност на компонентите на системата, а господство на допускането за субстанциалност на предметите един спрямо друг, чието друго име е материалистичен или епифеноменалистичен реализъм. Но подобна мислимост е само възможна, т.е. редът в системата зависи от парадигмата на нейната мислимост, а не обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    24 Sep 2023 20:29ч.

    безнадеждни сме,това май каза ИХ. само като си помисля чи днескъ сме бг Уйййййкинд и съм сигурен,чи сме неспасяими глупаци. не е трудно да се пресметне ексклузивния ни край. и той ште бъде сигурен,заштото немъ дъ имъ кой дъ ни ъъъъпдейтвъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До къде я докарахме

    24 Sep 2023 20:59ч.

    Респективно, до къде ме докараха. ? Жорето Марков плюе демокрацията, а аз дори намирам коментарите му за уместни. ? Навремето не можех да го понасям...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Sep 2023 21:25ч.

    Жорето Марков е един от малцината водачи, които уж ни водеха към демокрация, който си е съхранил критичното мислене ( може би под влияние на това, че живее в Унгария и е под влиянието на Орбан и патриотичната му партия), за разлика от тукашния "син" планктон, който не иска все още да си признае грешката да се довери на западните вълци-кожодери., преоблечени, като мили овчици загрижени за нашето и световно благоденствие и борещ се срещу "лошите руснаци". Това го наблюдавам отблизо в семейството ми, защото съпругата ми е от този русофобски планктон за съжаление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тука нещо е зациклило на " Китай" и на "Комуне"

    25 Sep 2023 8:20ч.

    За сведение на посрещачите: Влакът пристига на седми коловоз - "Китай е комунистически", анадъму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    25 Sep 2023 12:05ч.

    Все пак, църквата е затворена не от политическата класа, а от Митрофанова. Другите философствания на г-на Христов са не особено оригинални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    25 Sep 2023 12:14ч.

    "Българската политическа класа винаги е имала слугински манталитет" - не, не е вярно. Политическа класа със слуфински манталитет е създадена - инсталирана - в Бг след 9.9.1944. И слугинажът е бил към Русия/СССР. Инерцията от онези времена очевидно продължава, след като и днес, 33 години по-късно всеки ход за откъсване от руското влияние бива обявен за предателство на националния интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    25 Sep 2023 12:46ч.

    А след Освобождението ни от турците, защо капитан Петко Войвода вади черен флаг с надпис "Те ограбиха България" и защо Вазов пише "Епопея на забравените"!? Костов бре чети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триото Плевнелиев, Поптодорова и Паси искат в Конституцията да се запише, че България е член на ЕС и НАТО. И върху трибагреника да се нарисуват елементите на ЕС и НАТО

    25 Sep 2023 16:19ч.

    МОЖЕТЕ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ ПОДОБНА ДЕБЪЛГАРЗАЦИЯ? НАТО и ЕС предизвикаха поредната национална катастрофа на българския народ - имаме рекордно висока детска смъртност (доктори от Мама и аз, го твърдят) имаме болен български народ, на който му крадат ЛЕКАРСТВАТА, заплаха за националната сигурност ДАНС кога ще арестува бандитите наши и чужди, и прочие. Факт българите изчезваме най-бързо в света - БЕЗ БЪЛГАРИ НЯМА БЪЛГАРИЯ. долу вредните съюзи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи