Проф. Иво Христов: Вкарването ни в полу-Шенген е геополитическо решение, взето под натиск от САЩ

Проф. Иво Христов: Вкарването ни в полу-Шенген е геополитическо решение, взето под натиск от САЩ

Интервю на Петър Волгин с проф. Иво Христов в предаването ''12+3''

Частичното ни допускане до Шенген е "е геополитическо решение, взето под външен за ЕС натиск, ние знаем за какво става дума". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор проф. Иво Христов.

Според него "България и Румъния бяха вкарани в нещо като полу-Шенген, защото имаше упорита съпротива. Тя не е от Австрия и Холандия, както много хора смятат. Австрия и Холандия играеха ролята на инструменти, чрез които големи сили вътре в ЕС всъщност блокираха това влизане на България и Румъния. Добре знаем, че ако трябва да бъдат прилагани към двете страни, а и не само към тях, изискванията за Шенген и въобще по-цялостните изисквания и за влизането в ЕС преди години – нито България, нито Румъния отговарят на тези изисквания. Това е публична тайна, знаят го и всички останали. Проблемът е в това, че ако трябва да говорим за Шенген – част от старите или относително нови приети страни-членки от ЕС в Шенген също не отговарят на тези условия".

Според него се търси вътрешнополитически въпроси да получат своето външнополитическо изражение чрез "момчетата за бой, каквито са България и Румъния". Той подчерта, че нашите проблеми са огромни.

По думите му тук има и много мощни икономически интереси, които блокираха това влизане. Проф. Христов подчерта натовареността на ГКПП "Капитан Андреево". По думите му ако се отпуши товаропотокът, пунктът може да е много мощна конкуренция на старите икономически търговски центрове.

"Тук ще има едно пренаместване на потоците и те ще преминават оттук. Става въпрос и за пари".

"Достойнство и българска политическа класа са две взаимоизключващи се инстанции. Второ – става дума за зависими хора, които са зависими от външнополитическия фактор. Трето – те не са в състояние да вземат каквото и да било стратегическо решение, което да отговаря на средносрочните и дългосрочните български интереси, защото те нямат основание и гръбнак за това", категоричен бе проф. Иво Христов.  

Според него нито българските превозвачи, нито българските туристи, нито който и да било друг е доволен от това решение. Очевидно се търсеше пропаганден ефект – да се покаже, че правителството е постигнало грамадни успехи, смята той.

Тази година предстоят редица избори в света. Геополитическият анализатор е категоричен обаче, че тези в САЩ имат решаващо значение. Според него под тяхната сянка ще преминава всичко останало.

"И победата на Тръмп, и победата на Байдън са в миналия век. Проблемът е, че формално това е битка на два лагера, които взаимно се изключват, но те имат енергията от миналото, а не от бъдещето. Само дълъг вътрешен конфликт може да предопредели възможността за качествено ново развитие или провал на западния проект".

Според него нито Русия, нито Китай все още могат да бъдат реален съперник на Запада.

Второто много важно събитие ще бъде войната в Украйна и нейният изход, добави проф. Христов. По думите му е възможно през тази година да има някакъв изход.

"Войната като майка на всичко ще произведе и новия руски елит – не този в момента, а следващият, който ще дойде след това".

На трето място са отношенията между Китай и Тайван, т.е. между Китай и САЩ.

"Светът върви към съвършено друга конфигурация, това е на макрозони, което означава, че всъщност всичките тези глобални мрежи ще бъдат прекъснати и то в много важните пунктове", коментира проф. Христов. И добави:

"Това, разбира се, е Америка. Също и Китай. Въпросът е дали Русия е в състояние да направи собствен макрорегион или ще бъде засмукана от Китай или западния проект – това всъщност се решава с войната в Украйна".  

Според анализатора на този етап се поставя под въпрос статуквото в Близкия изток. Той прогнозира, че Израел ще спечели тази битка, а Палестинска държава няма да има:

"Прогнозата, че проблемът може да бъде решен с две държави на територията на светите земи звучи хубаво, но е абсолютно нереалистична".

Цялото интервю може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Митето

    02 Яну 2024 14:45ч.

    А дали ще има избори в САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    02 Яну 2024 15:42ч.

    Много точен въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не оправдава избиването на 22 000 невинни палестинци и етническото прочистване на палестинската земя. Израел няма право да се защитава от територия, която е окупирал

    02 Яну 2024 19:59ч.

    Израел трябва да върне заграбените 85% палестинска земя, да се върне в границите от 1967 г., да върне заграбените от Сирия Голански възвишения, да бъде създадена Палестинска държава и армия, която да я защитава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туземната колониална администрация е прослойка, а не класа

    02 Яну 2024 14:54ч.

    "Достойнство и българска политическа класа са две взаимоизключващи се инстанции. Второ – става дума за зависими хора, които са зависими от външнополитическия фактор. Трето – те не са в състояние да вземат каквото и да било стратегическо решение, което да отговаря на средносрочните и дългосрочните български интереси, защото те нямат основание и гръбнак за това", категоричен бе проф. Иво Христов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    02 Яну 2024 19:15ч.

    В същото време опитите на бай Тошо да ни направи 16та република било родолюбие. Накрая на война натоварване на конски вагони заедно с Волгин, Вацев и вся осталная и към Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    02 Яну 2024 19:16ч.

    Интересите на България според вас руските мекерета е да се дупим за североизток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен Даскал ов

    02 Яну 2024 15:38ч.

    Този патологично болезнено язвителен черен плювалник, българомразец и човеконенавистник никога не е стигал до края на пътя към истината. Когато – след някое негово поредно публично безкрайно досадно и дълго лайноизвержение – го попитат за верните отговори, той казва – вие сами трябва да си ги търсите и да си ги намирате. Страх го е да се ангажира в каквото и да било, защото действително и самият той никога не е стигал до тези верни отговори. Сбъркан лайномет и абсолютно нищо повече. На всичкото отгоре със зле прикриван турски гъзоближещ комплекс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !Марс©

    02 Яну 2024 15:47ч.

    трият такива коментари, явно Дачков е под същата команда на скапни генрали, комндващи и тоя, туркофил и българомразец, диктували прехода ни. Имах подобни изказвания по темата, но като ученик на Сорос Дачков ги изтри, пак са същите ченгета и нескопосани пропагандисти, като Бойковите и пак не допускат външни хора в средите си, пълна емулация на няква опозиция, заедно с Карбовски , бяха рапирите на прехода, като тоя Иво Христов учасници в най долните дела и рекламираха всичко долно..... сега пак те трият и пак те командват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Петко на Кирча

    02 Яну 2024 16:00ч.

    15:38 и 15:47 спешно се прегледайте момчета или там каквото се пишете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !Марс©

    02 Яну 2024 16:11ч.

    Интересно е че Иво Христов журналиста е роден в Турция, А Воденски който е куратор на Костадинов и Радев и близък до Иво Христов журналиста е бил свързан с турция, и някак си страно всичко което става днес е в полза и на Турция и в полза и на Русия и в полза и на САЩ, но трият смислените коментари,а тоя смотаняк Иво христов унищожи точни прогнози, даже не прогнози а грантирани сведения какво следва още от преди 14 години беше доказано, тогава тоя се поздвизаваше в турция на издръжката на американците и тоя правеше някви тотално комплексарски изводи на базата на минимални сведения, правеше велики изводи, унищожиха пътя тези лайна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    02 Яну 2024 17:52ч.

    Проблемът му е свръхобразование, съчетано с недостиг на интелект и още по-сериозен недостиг на гръбнак. За съжаление обаче, той е от "добрите". Представете си какво ще стане, ако изчезнат гласове като неговия или като този на Волгин? Това е, което имаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Пламен Даскал ов" "!Марс©"

    02 Яну 2024 16:31ч.

    Тия никченца от стенвестника на раградската интелигенция или от стенвестника на заведението в Курило ги командироваха в сий форум?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не че има съществена разлика,

    02 Яну 2024 16:35ч.

    Но на тия от Курило им е простено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Християн-ционист

    02 Яну 2024 17:11ч.

    Няма историческо бъдеще за държавата Израел, без да има и пълноценна държава Палестина на територията на Палестина, поне според резолюциите на ООН от 1967 г. Скритият оптимизъм на професорите Джон Миършаймър и Иво Христов, че може да има държава Израел на територията на Палестина, без да бъде създадена пълноценна държава Палестина, е единствено обосновано от техния произход и възпитание като малки деца - тогава, когато майките им са им обяснявали колко "избрани" са юдаистите. Объркването им е в резултат на неверието в Бог, който беше поруган от собствения Му народ - някога избран, а след предаването Му и разпъването Неговия поруган Син Иисус Христос на позорния римски кръст - низвергнати от Бога юдаисти, разпръснати по целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    02 Яну 2024 17:30ч.

    "Светът върви към съвършено друга конфигурация, това е на макрозони, което означава, че всъщност всичките тези глобални мрежи ще бъдат прекъснати и то в много важните пунктове"... А Бил Гейтс друго ни убеждава!... Едно е ясно: Светът, който познавахме, безвъзвратно си отиде! Сега живеем в Безвремие, Смутни времена, Разделни времена ..., както и да наречем Днешното време, то просто е преход към онова, което са ни приготвили Дълбоководните! Така че чакаме, без да се напрягаме много! :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    02 Яну 2024 17:38ч.

    Отдалече се усеща се, че уважаемият проф. Христов е някак си уморен и отегчен. Такива са и прогнозите му. Скучнички, сивички, като изсмукани от постни увиснали бозки. Това, чепредреченото няма да се сбъдне не е изненада. Неприятното е, че липсва свежестта на красиво измислената лъжа. И самият автор сякаш има излъчване на отегчен от самия себе си човек. Позанемарил се е, изчезнала е предишната му игривост на речта, спаружил се е клетият. Дори и снимката му, подбрана от редакцията, издайнически показва, че е извадена от старите архиви. Пуловерчето е поовехтяло - помня го отпреди поне пет години. Гордият щръквал професорски перчем и той като че ли е позахабен и унило полуеректирал. Личи, че дори и бобът с който Христов прави прогнозите си, е поостарял. Непременно трябва да го киснеш поне 24 часа в Хайдегорова настойка. И пак трудно увира.Първите четири води задължително трябва да изхвърлиш, решиш ли се все пак да го сготвиш на яхния. Видно е, че вдъхновението Христово се е спихнало. Свежа вдъхновяваща любов комай е нужна на това поостаряло момченце. Ново пристанище му трябва. Пристанище с вдъхновяващо щръкнали цици, в което да закотвя анализаторската си яхта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Яну 2024 18:06ч.

    Има една такава работа - демек съгласен съм с г-н доц. Карачибук. Длъжността "професор" ( титлите "доцент" и "професор", получени след 2011-та, са длъжности в съответния университет, а не научни звания, както беше преди това. Тези длъжности, а заедно с тях и титлите, се загубват, след прекратяване на ОТД със съответния университет, за разлика от званията, притежавани от ваковци) задължава прогнозирането да се прави на базата на модели, със съответната научна методология. Да вземем твърдението: "Прогнозата, че проблемът може да бъде решен с две държави на територията на светите земи звучи хубаво, но е абсолютно нереалистична". То е незавършено. След последната дума - "нереалистична", трябва да има запетая и "защото: 1. ... 2. ...". Така изказано, твърдението наподобява на прокобата на бездарна врачка. С други думи, "това е така, защото аз така ви казвам".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Среден 3

    02 Яну 2024 21:03ч.

    Слаб анализ, повърхностни, неразвити и недоказани тези.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    03 Яну 2024 0:21ч.

    Казал е достатъчно. Колкото може да се каже, е казал. Лаконичен е. Ситуацията е крайно напрегната. Старият модел на устройство на света приключи. Какъв ще е новият модел? Никой не знае.Западът няма модел, който да предложи. А Москва мълчи.Израел обърка плановете, и договорките на всички, и играта мина на ръчно управление. Всички проекти са в задънена улица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    03 Яну 2024 14:07ч.

    Повече от 200 години Кукловодите управляват днешната цивилизация. Наистина ли мислиш, Алиса, че всички проекти са в задънена улица?:) Разсмя ме искрено! Западът, такъв, какъвто го познавахме, залезе! Дали Ото Шпенглер е бил ясновидец или посветен? А кой е Хърбърт Уелс, Олдъс Хъксли, Джордж Оруел? Те какви са, Алиса според теб?:) Макар че на мен и един Жириновски ми стига, за да си блъскам главата, откъде знае толкова много и говори за неща, които предстоят тепърва да се случат, със завидна убеденост?:) Тайните общества през вековете? Те какво са, Алиса?:) Мит или реалност?!... Модел има, Алиса! И със сигурност не един! Пъзелът е пред нас! И всички части са тук! Въпросът е дали ще успеем да го подредим, преди да са ни вкарали в някоя от лелеените Антиутопии на обявилите се за новите богове?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    03 Яну 2024 14:26ч.

    Съжалявам, че за 30 години н си разбрал същността на задачката. Защо градиш бъдеще върху старият модел и дадености, когато ти се казва, че той приключи? Защото толкова можеш. Всеки заслужава невежеството си. Или защото е тъп, или защото е мързелив. В твоят случай и двете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    03 Яну 2024 15:41ч.

    Хайде без обиди, моля! И как, Алиса реши, че градя бъдеще върху стар модел и даденост?:) Да си призная, аз и опит не правя да си представя бъдещето! Но, внимателно изгледах как са градили двата основни модела за управление на света след ПСВ. И да ти кажа, много ум не се иска, когато имаш матрицата! Надявам се да ме разбереш! Поздрави!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи