Проф. Иво Христов в "Кръг Квадрат": Геополитическо пренареждане

Проф. Иво Христов в "Кръг Квадрат": Геополитическо пренареждане

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Иво Христов, Андрей Райчев, Тончо Краевски и Радослав Илиев разговарят в "Кръг Квадрат": Какви геополитически и геостратегически промени предстоят в света? Реален ли е изборът пред България? Има ли сили Турция да осъществи претенцията си за лидер на исляма? Намираме ли се в момент, в който старият хегемон, не може да удържи, а новият все още няма ресурсите да оглави мрежата? За либерално-консервативното напрежение в страните от западния блок и пропукването западното лидерство; За възможността западната мрежа да загуби глобално-либералната си окраска и Русия да преоткрие европейския си път.

 

 

Коментари

  • Ким Пут Ин

    28 Яну 2024 9:29ч.

    На тоя полуукраинец с руско самознание няма ли кой да му обясни, че няма да е жив пропаднали сатрапии като Китай и Русия да управляват света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полека с фантазиите,

    28 Яну 2024 9:39ч.

    изхвърля от завоите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    28 Яну 2024 9:55ч.

    И къде във видеото Христов казва, че Русия или Китай ще управляват света? Създавате си сами сламени човеци и после ги борите с бяс на уста. И после се чудите що все по-малко хора ви се вързват на глупостите, та се налага да прибягвате до какви ли не форми на цензура, която уж е характерна за "сатрапиите".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    28 Яну 2024 10:10ч.

    Не го казва, но го е казвал другаде и си го мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    28 Яну 2024 10:15ч.

    Христов никога не заема произволно проруски позиции, освен ако не е провокиран от малоумна русофобия(опиума на дребната интелигенция) на някой от събеседниците му или интервюиращите го. Като цяло е рядко балансиран в преценките и анализите си, а фактът , че сте наясно какво интимно си мисли професора е наистина забележителен. Трябва да създадете собствено тв предаване по образец на Кашпировски. У нас има доста публика за подобно нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин 28 Яну 2024 10:10ч. Не го казва, но го е казвал другаде и си го мисли.

    28 Яну 2024 10:29ч.

    И защо трябва всичките глобални либерастни масмедии трябва да повтарят налудничавите ти приумици, както и на практика става? Айде вземи да се кротнеш, вместо да ни занимаваш с душевноболните си обсесии и хипотези.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    28 Яну 2024 11:05ч.

    Той затова е персона нон грата в родната му Украйна, щото не заема проруска позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    28 Яну 2024 11:20ч.

    Напомням, че Арестович също е "персона нон грата" в Украйна, въпреки че дълго време беше дясна ръка на Зельо. А влизнаето в списъка на "Миротворец" отдавна е ясно, че става по доноси именно на въпросната дребна интелигенция и не трябва да му се обръща особено внимание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледай си глупавата работа

    28 Яну 2024 11:20ч.

    Що? Непременно трябва да заеме проукраинска ли?! Ти си заемай, каквато искаш. Кво те спира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким

    29 Яну 2024 12:12ч.

    Ким Чен Пут*а,за никакъв чеп не ставаш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Яну 2024 9:54ч.

    Изслушах половината от дебата и не мога да се съглася с Райчев, че Русия е надхвърлила ръста си с претенциите за регионална сила. Основният довод на Райчев е демографския дефицит на РФ. Същото се отнася и за Турция. Не съм съгласен, защото демографски дефицит се компенсира със съюзни държави, като Беларусия, остатъчна Украйна, България, Сърбия, Черна гора и РСМ. Гърция и Кипър са стратегически съюзници! Същото се отнася и за Тюркие. За това е и изведена философията за големия Туран!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баh

    28 Яну 2024 10:02ч.

    България, Сърбия, Черна гора и РСМ. Гърция и Кипър са стратегически съюзници Моля ? Я пак...Пред руснаците стои тепърва гигантската задача да създадат система, която да е привлекателна за сателитите им и да не се изискват големи ресурси от страна на центъра, за да се поддържа балансирана. В противен случай ще приключи като СССР. Само времето ще покаже дали им е по силите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    28 Яну 2024 10:09ч.

    Рубладжийски, ти обитават някаква паралелна реалност също като Ивчо. Русия приключи, на нея и предстои да се запази като държава, а да не се разпадне. Какъв лимес, какви 5 копейки, когато 40 % от икономиката ти е в китайски ръце на 2 рата година от войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Яну 2024 10:11ч.

    Това е източно-православна ос и съществува от хиляда години, т.е. това е твърдата основа, на която е нужно да се стъпи, още повече, че Запада с джендърството спомага за дистанцирането на гореспоменатите страни. Проблема при руснаците е претенциите им за трети Рим. За това претендират и гърците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин 28 Яну 2024 10:09ч.

    28 Яну 2024 10:33ч.

    Прекалено много дрънкаш за такава празна глава. Самонадценяването ти е трагикомично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако бяхте изслушали цялата дискусия

    28 Яну 2024 10:45ч.

    А за това се иска умствено усилие, щяхте да чуете че и Райчев и Христов казват едно и също. Русия има проблем с ЧИСЛЕНОСТТА на населението за да бъде глобална сила с "мрежа". Единият каза минимума 500 милиона. Христов уточни - между 300 и 500 милиона. Двамата казаха едно и също. Русия има почти всички съставки да бъде глобална сила със своя "мрежа", освен липсата си на демографска тежест. Както и все така "догонващият модел" който използва. Поради което Райчев предрече че Русия рано или късно "ще се върне към европейския си път" на развитие. Христов по-скоро каза че Русия "ще остане там където е" . Склонен съм да се съглася с второто, поне към ден днешен. Професор Христов е много силен по въпросите на Турция, Арабския Свят, Китай, Русия и зоната ОНД... По западните въпроси не е толкова силен и говори по щампи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България, Сърбия, Черна гора и РСМ. Гърция и Кипър са стратегически съюзници Моля

    28 Яну 2024 10:50ч.

    Няма какво да се молиш. Съвършено точно изброяване, по Хънтигтон. Рухне ли либерастката парадигма, а това ЩЕ СТАНЕ , пренареждането в този ред е неизбежно. И още, в разговора се спомена, и аз съм напълно съгласен, че веднага щом в Западна Европа превес вземат консервативните сили, в Германия, и особено във Франция - нашите , българските интереси ще станат общи с тези на консервативните евроскептични сили там. И интересът на България ще съвпада по много, много въпроси с интересите на Берлин и Париж, нещо което в момента не е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Яну 2024 10:53ч.

    Изслушах и останалата част от дебата и не мога да се съглася с проф.Христов. Според него претенция за регионална сила може да има държава/и с от 300 до 500 млн. население. Не съм съгласен, защото за да имаш регионална, а и геополитическа тежест е нужно икономиката на тази система да е относително самостоятелна или още самодостатъчна! Това ще рече, че ако се наложи икономическа блокада, тази система да може да оцелее и да прогресира. В момента според мен само САЩ могат да си го позволят. Китай внася около 80% от петрола. За Русия да не говорим. Същото се отнася и за ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм съгласен, защото демографски дефицит се компенсира със съюзни държави, като Беларусия, остатъчна Украйна, България, Сърбия, Черна гора и РСМ.

    28 Яну 2024 11:01ч.

    Къде го виждате това ?? Какви съюзници на Русия са изброените страни, изключая Белорус, която е малко над 9 милиона население ? Първо - дори да бяха съюзници - тези страни не променят демографския баланс. А второ- ТЕ НЕ СА СЪЮЗНИЦИ на Русия и това е очеизваден факт. Те са от западната страна на "лимеса" - искат или не искат народите им. Това е абсолютен факт към ден днешен. И точно ценното на дискусията беше изложеното мнение, че със сила промяна в тази фактическа ситуация НЕ Е ВЪЗМОЖНА. Русия не може да го направи силом, няма ресурса. Напротив, това може да се промени, ако се смени цялата парадигма на Запада , свалянето на либерастката догма, която води сами Запад към катастрофа, и замяната й с консервативна парадигма, национална, пазарна, християнска ако щеш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    28 Яну 2024 11:07ч.

    Каква православна ос, бе рубладжийски. Умря ви оста. Даже една Сърбия има за премиер американска гражданка и изнася оръжие за Украйна повече и от нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба врачка

    28 Яну 2024 11:16ч.

    Нищо не е умряло извън твоя двупръсточел смисъл бе, ние сме откъм страната на мъртвите и прицелваме живите. Стига си заклинал като дърта гледачка на боб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къш бе, куришко

    28 Яну 2024 11:25ч.

    Не се пъхай между културния разговор тъдява... Тъп трол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Яну 2024 11:27ч.

    До 11:01. Стига с тоя водещ Запад. Сякаш всичко ново и прогресивно може да дойде само от Запада! Запада умира. Проф.Христов казва, че всичко е География. От тази позиция искам да напомня, че Ницше ( така мисля) е казал, че Европа е полуостров на Азия, но може да се каже, че Европа е полуостров на Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Колев

    28 Яну 2024 10:30ч.

    Професора е с класа над останалите. Райчев е един нагаждач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дебат

    28 Яну 2024 10:35ч.

    Бива го и Райчев, особено в голямата социално-критическа теория, обаче си прав за нагаждачеството. И тук може да се спори как някои хора експлоатират цинизма си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райчев е умен

    28 Яну 2024 10:53ч.

    Но верно, палачинка си пада. Най-ми хареса аналогията му за мрежите с "дамаджаната и шестицата в училище" , явно има опит от първа ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    28 Яну 2024 11:10ч.

    Райчев му обясни на Ивчо, че Запада е хегемон и, че няма кой да го замени в близко бъдеще. Което е добре и за България като периферия на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак се пречка с големците

    28 Яну 2024 11:18ч.

    Махни се с туй надзирателско мислене бе, физкултурник нещастен. Хегемон бил Западът, хегемон, ама западащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Ким Пут Ин

    28 Яну 2024 13:23ч.

    Викаш мноо е добре да сме периферия на периферията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако беше вярно всичко,

    02 Фев 2024 7:35ч.

    което Райчев бърбори,отдавна щеше да има промени в България и не само.Човека си живее с "американската"мечта и си говори глупостите.Лошото е,че такива като тебе му вярват,ама е нормално-"Много сте,тъпи сте!". Нали затова ви плащат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    28 Яну 2024 11:06ч.

    За първи път ги гледам,и то само заради проф. Христов,и се оказа,че досега правилно съм ги пропускал.Само ще напиша,че според мен РРайчев си мисли,че се е превърнал в някакъв гуру,а всъщност е станал една пошла карикатура на самия себе си в сравнение с това,което беше през 90-те.И като ги слушах ми се стори че съвсем правилно са си сложили абсурдното име "кръг квадрат".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демографията значи

    28 Яну 2024 11:21ч.

    Не е неправилно име, а нерешим проблем. Квадратура на кръга... Ако земята беше кръгла, нямаше да я продават на пазара в измеримостите на плоска повърхнина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лиза

    29 Яну 2024 22:46ч.

    Точно така. Квадратура на кръга на Паркър от Нюарк " (The Quadrature of the Circle. New York: John Wiley and Son, 1851).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисирка

    28 Яну 2024 11:13ч.

    Що ви ражда тая земя вас либерастите Морето и онзи Кимчопутинисткия...що ви ражда едни нефелни, необразовани, зли и посредствени. Що сте станали тесногръди илитерати? Що сте такива пишман провокатори и то от комплекси? Посредствеността ражда простотията, а тя от своя страна чудовищата на отхвърлянето! Хау!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори Христов се въздържа от прогнози

    28 Яну 2024 11:21ч.

    Времената са турболентни. За България направо опасни. Тъй като аз съм класа като геополитик, не по-малка от проф.Христов (:-), прогноза няма да дам, за да не плаша публиката. Но ще изложа в пет реда КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ СОФИЯ в близките години, ако иска изобщо да съществува България като държава. Проф.Христов започна изложението си с това че "елитите" в София винаги са били без усет за геополитиката и с провинциално мислене. По-грубо казано, това е довело българският политически елит до екстремни форми на блюдолизничество, корупция, нихилизъм и вредоносност. На това трябва да се сложи край, което означава че този "елит" трябва да си ходи. Друг е въпросът как това да стане технически , има ли потенциал електората да го осъществи ? Еднозначен отговор към момента е "НЕ" . И тъй като /пак цитат по Професора/ от 1913 г. и щурма на Одрин, България никога не е вземала повече самостоятелни решения, то евентуалната "промяна" ПАК ще дойде отвън. Не се залъгвайте - ще дойде от Запад, и то най-вероятно първо от САЩ. В САЩ назряват тектонични напрежения, които могат да превърнат тази страна в нещо съвсем различно от това което е в момента, съвсем вероятно е там да се стигне дори до гражданска война, при лошата хипотеза на развитие... Про по-малко лошата се очертава ренесанс на Консерватизма, Изолационизма, класическия капитализъм и реал-политиката. С една дума ТРЪМП ! И тогава целият "елит в София" ще бъде аут по дефолт... Изчаквайки тези процеси властта ни трябва да успокои риториката, да намали русофобското кресчендо, да спре вредоносните си действия върху българската икономика. И да взема примери за поведение от Будапеща, Братислава, Белград. Това трябва да прави Властта в София. По отношение на ЕС и Западна Европа е крайно време да се преоцени тежестта на едни страни, към които имаме необясними исторически пристрастия /Германия ???/ , да се осъзнае тяхната тежка васална зависимост /от САЩ/ и да се мисли за една по-висока ориентираност към страни от европейския ЮГ , към който ние принадлежим естествено. Франция, Испания, Италия... Много, много внимателни отношения с Анкара ! Турция за нас е нож с две остриета, може да бъде много полезна и икономически, и в някои политически елементи, където мислим еднакво с Ердоган /консервативните ценности, анти джендаризма, несподеляне на зеления фашизъм/ и от друга страна да не се забравя "Стратегическата дълбочина" на турската доктрина. Турция може и да надскача възможностите си спрямо по-далечните "замахвания" които прави. Но замахвания спрямо нас,непосредствените комшии, могат да имат твърде опасни последици... Специално внимание - придобиването на недвижими активи и земя от турски граждани трябва да бъде до максимум ограничено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отношенията ни с Русия

    28 Яну 2024 11:44ч.

    В момента ние нямаме отношения с Русия. Това което демонстрираме са указанията от Козяк 16, показател за пълната ни васална зависимост. Тъй като обаче САЩ са на 7 хиляди километра от нас, а Севастопол е на 300 и кусур километра от Варна, щем или не щем, ние ТРЯБВА да имаме собствени отношения с Русия. Русия е твърде голяма, силна, и БЛИЗКО разположена до нас, за да си позволим лукса някой друг да ни налага собствените си възгледи за "отношения с Русия" , такъв тип васалитет не е успокояващ. Той е опасен ! ... Русия днес, Русия на Путин 2024 не е и не може да бъде наши модел нито икономически, нито социален, нито политически. Това което ни свързва с руснаците е историята, сантимента, твърде сходния манталитет на населенията ни /не във всичко/ , имаме достатъчно естествени аргументи да поддържаме едни отношения с Русия на прагматичност, взаимна полза, и доколкото е възможно на взаимно зачитане на интереси. Сега това последното мигом ще провокира логорея кака "Русия е огромна, прекалено силна в срванение с нас, агресивна и експанзионистична...!" С първите две съм съгласен, с последните - не. В Кремъл не са глупаци и добре схващат възможностите си към ден днешен за експанзия. Тези възможности изключват абсолютн "реконкиста" в Източна Европа, даже да не съществуваше НАТО и САЩ като военна сила ! Абсолютно няма такава заплаха, и ако "евроатлантиците" дени нощ ни дънят ушите с обратното, те самите добре знаят че лъжат. Русия няма експанзионистичен манталите когато гледа на Запад. Русия, руснаците, винаги са гледали на Запада като на източник на заплаха за самите себе си, а не като на цел на руско завоюване. Историята го е показала многократно и няма нужда да давам примерите. Днес няма никаква промяна в това отношение. Русия не е военна заплаха за нас. Нашите заплахи са тука, вътре, нас ни разяжда общия либерастки червей, който разяжда целия ЕС и САЩ ! Справим ли се с този сатанистки червей, а тове ще стане, защо европейците и американците СЕ СЪБУЖДАТ , отношенията ни с Русия ще се наредат сами, по естествен път ! Желязната завеса която в момента редят давоските уроди от Финландия до Крит, стената която пускат Шваааб-овите изроди, ще падне от само себе си и ще се върнем към нормалните отношения между Запада и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изненади няма, говорено е достатъчно, но масмедийното говорене не удовлетворява желания на разума, а само на разсъдъка

    28 Яну 2024 11:49ч.

    Нарочно няма да го гледам това интервю, макар да уважавам участниците в дебата. Предварително знам какво ще ми кажат. Пространството на класично ориентираните анализи (в подходите към приближаващия "мегасинтез в тангенциалното", по израза на Теяр дьо Шарден, като друго възможно име на сингулярната имплозия) все повече се стеснява, защото поначало парадигмата за нескончаем анализ (без завръщащ и завършващ синтез, стопиращ ефектите на безконтролно множене на същности) е логически и методологично неиздържана. Промяната е възможна само като промяна на тази парадигма, а не като продължаваща фиксираност в прелестта (разбирай - прелестната закономерност) на нещата извън нас. Има ли само (нескончаем) анализ, без критика, много неща ще продължават да важат в пространството и времето на несамосъзнаващото се развихрено наше аналитично/репродуктивно въображение, дори когато вече сме установили, че светът извън нас спокойно може и да не съществува, защото наистина е плод на симулации и конвенции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мира

    28 Яну 2024 12:09ч.

    Указанията от Козяк са интересчийски.Знаем за кого.И понеже нашите продажници се навеждат все по-ниско,трябва им един мощен народен ритник.И да се отъркалят добре в народната любов.Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    28 Яну 2024 18:08ч.

    Всяка поява на бай Райчев искрено ме радва и забавлява. Следя внимателно чаровното му участие в сериала "кръгло-квадратните". Винаги нетръпеливо очаквам да настъпи този този вълнуващ миг, когато Андрюша артистично започва да се мръщи и свива устните си на муцунка. Това е сигурният знак, че след малко той ще вземе думата и размахвайки ръчища ще започне речитативно да обяснява световната история. Прави го сладкодумно и с виртуозна лекота. Същата, с която преди години е матирал белите кокошки на баба си. Има любопитна снимка от този мил период. Тогава бай Райчев е само на 11. Заснет е от пътуващ фотограф, случайно преминаващ през Петърница, селото на баба му. Андрюша е с къси панталонки и гуменки. На първата снимка той е заснет как излиза от бабиния курник. Стиска под мишница бяла кокошчица порода легхорн. Тя видимо се е примирила с нерадата си участт. На втората снимка Андрюша е на двора, до дръвника. Десницата му е вдигнала бабиното сатърче. После фотографът е заснел как кокошката и главата й, по волята божия, завинаги са се разделили. Деянието е извършено на 9-ти септември 1967 г. - така пише на гърба на фотографийката. По-късно Райчевата баба оскубва кокошката и я офрикасява послучай 19 годишнината от 9-ти септември. С това зверставата Райчеви не престават. По Коледа на 1977 г. Андрей отново е в Петърница. Там се присъединява към местна фолклорна група, с която заедно заколват Спиридон, 190 килограмов шопар. Като начинаещ коляч на Андрей е отредено да държи левия заден крак на прасето. Оттогава той трайно се позиционира в лявото пространство. След смъртта на Спиридон и в негова памет, Андрей е дарен с чифт цървули, направени от кожата му. Грехота е ако някой отрече, че бай Райчев е възпитан човек, образован човек, хабилитиран полупич. Винаги ще се изсекне културно, в кърпичка. Не ще се изплюе на пода, камо ли там да хвърли и стъпче фаса си. Райчев обожава Данте, Чехов и простотии като описаните по-горе са му чужди. Все пак Андрюша има свои си страности. В днешни дни, подобно влюбчив гимназист, той е хлътнал по мрежовата парадигма. С нея бай Райчев може да обясни всичко: от това как е устроено световното управление, до ревматичните ставни болки, свенливостта на Хигс бозона, кулинарните тайни на булката си Виза и дори успехите на кобилата Зигфрид на коннните съзтезания в Донкастер. Андрюша е убеден, че днес светът се упрявлава от невидима мрежа. Забравяйки за Маркс, Енгелс, Ленин и Хегел дори, Райчев постулира, че невидиммо същество е метнало невидимата мрежа е върху земното кълбо.Но каква е тази мрежа? Равнопоставени ли са възлите й? Ограничен ли е броят на входящите и изходящи от всеки възел връзки? От какво зависи трафикът на обмен в нея? Колко мерна е тя? Какъв е типът на тополигията й: звезда, ли е, пръстен ли е, дърво ли е, лале ли е, зюмбюл ли е, гюл л е? За бай Райчев тези характеристики нямат значение. Същественото и видимото в невидимата мрежа е, че социологът Райчев е засякал как в нея се е заплел баща на гимназистка, даравящ дамаджана вино на гимназиален учител по математика. При друго свое научно наблюдение вижда в същата тази мрежа как в късна доба автомонтьор носи свински бут на майор от КАТ. Забавен щурчо е бай Райчев, истински импресионист! Мъчно ми е само за Тончо - млад, съвсем незрял момък . Нищо чудно Андрюшата да го развали, а какъвто е крехък, нищо чудно направо да го счупи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    28 Яну 2024 22:48ч.

    Без много приказки, Европа като политически субект не можа да се състои и няма изгледи да го направи. Франция е бутафория и всякакви нейни подскоци се възприемат с насмешка от англосаксонския свят, който все пак е субект, с двигател финансовата олигархия, също и от Русия и Китай. Полша и Балтика с мокрите си сънища за Триморие е прът в колелото на "Европа", поставян от Щатите и Англия, ползващи исконната полска грандомания. Германия, почти успя да направи Четвърти райх под маската на Евросъюза, но се провали накрая, щото не им стигна смелост и ги катурнаха. Хипотетично, Европа би могла да се състои само в съюз с Русия, но това е чисто хипотетично, защото "европците" не са в състояние, поне засега, да преодолеят самонадценената си значимост и създадат някаква политико-икономическа общност(грубо казано) с Русия, а и англо-саксите много сериозно са ги настъпали и някакво мърдане не се вижда. Тъй че шанса да ги набутат в разходната част след УкраИната е доста голям, за съжаление и нас. Турция, колкото и да се напъва, остава "сама" и едва ли ще допуснат да надскочи това си положение, а някаква "дребна"(а за нас голяма) мизерия може и да направи, но това би било възможно да стане само при някакво всеобщо военно "усложнение". В крайна сметка, нещата ще зависят, по-малко, от това как ще свърши "операцията" в Украйна, и повече от операцията в САЩ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    29 Яну 2024 0:23ч.

    Фашизирането на народа- вече успешно изпробвано в украйна е безкрайно полезно за войнствените намерения на сащ, които биха били безнадеждни, ако няма кой да държи оръжие и да стреля по русия. Изглежда България скоро ще бъде подложена на подобен сценарий. Какви са тези допълнителни войскови части, който скоро бяха договорени? Не се заблуждавайте, голямата война е много по-близо, отколкото смеете да предположите. На никой в Европа не му се воюва, но източноевропейците ще бъдат принудени насила да застанат срещу руските "нашественици", макар, че военната инициатива идва от запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крък Креват

    29 Яну 2024 22:02ч.

    Гледайте ни и в следващия епизод когато нашите говорящи глави ще допият Дамаджаната на демографския цъфтеж и ще отрежа дебело парче от сланината на Спиридон за да обяснят символиката в цвета на мокасините на Тръмп, а също и защо Нурние е любимата готвачка на Ердоган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи