Проф. Иво Христов: Голям конфликт може да има към 2030 г.

Проф. Иво Христов: Голям конфликт може да има към 2030 г.
Трудно е да се предвиди какво ще последва след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, но много обстоятелства повдигат въпроси. Това коментира в предаването „Денят започва с Героги Любенов“ по БНТ депутатът от БСП проф. Иво Христов. Той сравни сегашната ситуация с тази преди началото на Първата световна война, когато великите сили се „калибрират“ преди началото на голям конфликт, и направи прогнозата, че такъв може да има към 2030 година.

 

Според проф. Христов светът не е в Студена война, а в Трета световна с тази разлика, че сега конфликтите са точкови. Той окачестви случая с отровения шпионин Сергей Скрипал като casus beli - „повод за война“.

Трудно е да се каже какви ще са последствията от бомбардировките над Сирия, заяви депутатът от БСП. Това според него се дължи на противоречивата и непълна информация, която имат различните страни.

Малко над 70 ракети са били прихванати от сирийското ПВО, като е ясно, че по-голямата част от бомбардировките са изнесени от САЩ, допълни той. При нападението не са изстреляни противорадиолокационни ракети, които неутрализират противовъздушните системи на нападнатата страна, допълни проф. Христов. Бомбардирани са основно летища, които не са в експлоатация. Очевидно е, че става въпрос за атракция, която устройва всички страни, заяви проф. Христов, като допълни, че атаките са продиктувани от тежката политическа ситуация, в която се намира президентът Тръмп.

"Тръмп е поставен под жестока преса. Тази седмица ще дава обяснения пред федералния прокурор Мюлер, който разследва неговите дела. Битката между Тръмп и дълбоката държава продължава и е винаги в негативна ситуация. Второ, това устройва Русия, защото тя ясно каза, че ако падне и косъм от главата на руски военнослужещ, ще има ответен удар", коментира проф. Иво Христов.

Четвъртата страна, която е доволна, е Сирия, допълни Христов, защото се е справила с бунтовниците в Гута. Той допълни, че Израел е също доволен, защото е дала целите, но не е пострадала. Иран също е доволен, защото остава като основен играч на терена, а Турция изрази подкрепа към партньорите си, оставайки съюзник на Русия.

"На пръв поглед удар, който е в противоречие с всякакви принципи на международното право. Но т.нар. „международно право“ отдавна няма и стойността на хартията, на която е написано. Всички знаят римския принцип Vae Victis - „Горко на победените“, каза социологът.

Проф. Христов заяви, че след пристигането на армадата в Средиземно море, водена от самолетоносача „Тиодор Рузвелт“, ще започне позиционна игра на нерви. Според депутата от БСП ситуацията прилича на тази преди Първата световна война, когато два военни сблъсъка между големи сили са отбегнати, а те са се групирали в съюзи.

"Това се нарича калибриране на силите преди голям световен сблъсък. Такъв според мен ще има и той ще някъде в хоризонта към 2030 г.", добави той.

Проф. Иво Христов заяви, че решението да не се екстрадират руски дипломати е „мъдро, балансирано решениена целия управленски елит“.

 

 

Коментари

 • невролог

  15 Апр 2018 10:36ч.

  "Професоре",явно и Вие сте от 80-те процента.Дори като професионалист,бих Ви сложил в приблизително 30 процентната група с по-тежка форма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звездите ми го говорят

  15 Апр 2018 10:47ч.

  Отново в ефира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болестно състояние

  15 Апр 2018 10:48ч.

  Комунизмът е страшна болест! По-страшна и от СПИН! Тоя олигофрен на снимката, КОЙ знае защо титулуващ се "професор", е неизлечимо болен от комунизъм! комунизмът е просмукал всяка фибра на уродливото му телосложение, както и на без това болния му мозък! Ами, какво чакаш бе, комунизино? Чемодан - вокзал - Москва! Без обратен билет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хитлер беше прав!

  15 Апр 2018 10:52ч.

  Логиката е големите да се удрят яростно, но да не стигат до голяма война, защото няма да има победители. В хода на това удряне и ритане, да се създадат икономически и т.н. кризи, които да доведат до фалирането на повечето от малките, които с помощ отвън да бъдат превърнати в зони на вътрешни и локални конфликти. На земята няма място за всички и няма ядене за всички. Кои ще го отнесат първи - най-слабите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение

  15 Апр 2018 10:54ч.

  Професорът може би има предвид, че дотогава хамериканците ще достигнат що годе същото военно ниво както и руснаците, но явно не е слушал внимателно първомартенската реч на Путин. Той им охлади мераците като им каза, че колкото и да се стараят т.нар. партньори да достигнат това ниво, дотогава руските специалисти ще са измислили нещо по-добро! /перифразирам/ А за годината 2030, сигурно професорът има основания да посочи именно нея. Мнозина може и да доживеем до нея, но вероятността да я надживеем е сведена до нула, така, че по-практично би било да мерим хоризонтите с отрязък от година две, отколкото да гледаме в необозримото бъдеще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха

  15 Апр 2018 11:08ч.

  Глупостите на този назначен на длъжност професор нямат край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Категорично против

  15 Апр 2018 11:17ч.

  Отговорността за появата на тоя кух ротарианец в парламента е изцяло на кръга около Нинова. В парламентарната група на БСП трябваше да са хора със социално мислене и отговорност, с отношение към реалните проблеми на избирателите и. Вместо това в нея се промъкват такива като Кутев, като този дървен философ, позволил си да обяви 80% от българския народ за дебили, което означава, че и голяма част от избирателите му са такива. Нищо не струват и разсъжденията му тук. Всеки от коментиращите статията би се справил по-добре от него. Всъщност ако се замислим, мястото на Иво Христов е при маргиналите на Волен Сидеров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласове.ком,

  15 Апр 2018 11:47ч.

  Поздравявам ви, щом са ви налазили интернет троловете, значи ставате все по-четен сайт, но също и пускате обективни статии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плюнки

  15 Апр 2018 12:15ч.

  Соросоидните плюнки веднага наскачаха. Нищо, то само това им остана, да се пенят, плюнчат и да вдигат празен и безсмислен шум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  15 Апр 2018 12:58ч.

  Иво Христов е способен да събере и двата файтона останали седерасти да го оплюят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  15 Апр 2018 13:38ч.

  Много точен анализ. Три дни се договаряха за сценария. Все пак е по-добре да се разиграва представление, отколкото истинска война. Все пак истинската война не е компютърна игра със запаси от животи. Сайтът става все по-четен и обективен. Започнаха обаче да пишат простички тролчета. Колкото до голяма война към 2030, може и да не се случи, защото е трудно да се екстраполира само на сегашните данни. Доста неща могат да се случат до тогава. Може да се появи причина, която да обедини хората с цел общото им избавяне. Това, което сега Тръмп прави, не е по негов сценарии. Спасява "кожата си". Той е притиснат от враговете си. Вече се съмнявам дали ще има сили да устои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махмут

  15 Апр 2018 13:44ч.

  Моля, спешно да бъде извикана спешна помощ, да дойде да прибере и сложи в усмирителна риза, един от пишещите по-горе, който си признава, че е изпаднал БОЛЕЗНЕНО СЪСТОЯНИЕ на лудване и откачация заради дълбок хроничен антикомунизъм. Моля Ви по-бързо, да спасим мрежата от перкулясали неудачници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  15 Апр 2018 13:56ч.

  @ "Болестно състояние" & присъдружни болестни НПО: Прегледайте се! Пийте си хапчетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Ванго

  15 Апр 2018 14:44ч.

  Дрънканиците, че който не е на вашия акъл, е трол, са ясни. А нещо по същество? Как точно краят на света ще настъпи в 2030-а година? Изобщо прочетохте ли му предсказанията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ситуацию комментирует генерал-полковник, доктор исторических наук, профессор МГИМО, президент Академии геополитических проблем Леонид Ивашов.

  15 Апр 2018 14:53ч.

  Леонид Ивашов. Новый Мюнхен, Трамп как Гитлер и выбор России https://www.youtube.com/watch?v=sWSalus2IoM&feature=youtu.be День ТВ Published on Apr 14, 2018 В ночь на 14 апреля Трамп объявил о начале «точечных ударов» по Сирии. К операции присоединились Великобритания и Франция. Трамп объяснил, что удары являются «прямым результатом» неспособности России удержать Асада от использования химического оружия. Ситуацию комментирует генерал-полковник, доктор исторических наук, профессор МГИМО, президент Академии геополитических проблем Леонид Ивашов. #ДеньТВ #Трамп #Путин #Сирия #ракеты, #США #капитализм #Хабад #доллар #Дамаск #Хомс #сланцевыйгаз #Мюнхенскийсговор #Европа #идеология

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ситуацию вече я комментирует на сто места

  15 Апр 2018 15:30ч.

  трольчик дорогой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  15 Апр 2018 18:25ч.

  Професоре не си прав за дебилите, не са 80 процента повече са особено като чета постовете тук. Не си прав и за далечната ти прогноза, доста неща изпускаш от погледа. Виж за сегашната ситуация с престъпните действия на ”Коалицията на злото” си прав в голяма степен. А тук някакъв кретен критикува комунистите – чудя му се на глупавия акъл, къде ги вижда тоя ненормалник, аз не сум комунист, не съм толкова честен, хуманен и добър. Тоя забравя, че Исус Христос и неговите последователи са едни от първите комунисти, но сега са рядкост, хората изпростяха, озлобяха, станаха алчни. Тоя”Болестно състояние” наистина е болен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е плюнка, а слюнка, коментарите са на един и същи трол. Засечетечестотата на изразяване, една и съща е, не може да се сгреши.

  15 Апр 2018 19:09ч.

  Все пак да се надяваме, че ще дойдат обстоятелства, такива, че светът да тръгне по нормален път..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Здравков

  15 Апр 2018 19:15ч.

  Вярно, че тук са се развилнели някакви тролове, които едва ли са прочели повече от 1 1/2 книги. Вместо да се гонят руски "дипломати", много по-полезно е те да бъдат канени за открити или закрити лекции за българските си колеги. Водещите западни университети тотално се провалиха при производството на кадри за политиката и разузнаването, докато МГИМО си остава висша класа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  15 Апр 2018 19:32ч.

  Kubis, ти наистина не си комунист и няма да си губя времето да обаснявам защо. И Иво Христов не е. Не може да наречеш народа си дебили, да членуваш в елитния Ротари клуб и да си комунист. Комунистите бяха ония, които се жертваха и умираха за идеите си и народа. Не и другите, уредили се по върховете в оная държава построена по сталински образец. Не и днешните политически играчи намърдали се в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям конфликт ще има преди 2022 година,

  15 Апр 2018 20:25ч.

  защото се планира превъоръжаването на Русия дотогава да е завършило. И обстановката не е като тази отпреди Първата световна, а като тази отпреди Втората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунизмът е страшна болест - така си е! И още по-страшно е,

  15 Апр 2018 20:28ч.

  че от тая болест, в троцкистката й разновидност, страдат всички либерални демократи по целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той допълни, че Израел е също доволен - тц.

  15 Апр 2018 20:31ч.

  Израел бълва змии и гущери: "Ракетите поразиха празни сгради, жертви практически няма, запасите от химическо оръжие не са унищожени, самолетите и вертолетите на сирийската армия са цели", обобщава наблюдателят на 10-ти телевизионен канал Хази Симантов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer пак лъже:

  15 Апр 2018 20:51ч.

  "Не и другите, уредили се по върховете в оная държава построена по сталински образец." - държавата, построена от дрогара Тодар Живков след Априлския пленум на ЦК на БКП от 1956 г., е по троцкистки образец. Партията, тоест "избраните" функционери, се разпореждат с цялото народно достояние, без да носят отговорност за ни-що! При сталинския образец, който действа в Китай, Япония и двете Кореи, нещата са простички - вършиш си работата, както трябва - чест и почитание; не я вършиш - изхвърчаш и ставаш безработен; използваш служебното си положение за лично облагодетелстване и те хванат - от затвор в Корея, през самоубийство в Япония, та до разстрел в Китай. В твърдината на демокрацията САЩ такива безобразия не се случват - там наричат корупцията лобизъм и "качето със свинското", като и двете са в реда на нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  15 Апр 2018 22:26ч.

  Че нито комунизма, нито социализма е болест е ясно. Ама глупостта и простотията са наистина серизони заболявания. Както казваше Айнщайн - глупостта и вселената са безкрайни, като за второто не съм напълно сигурен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • норман гранц

  15 Апр 2018 23:02ч.

  Иво Христов е институция. Това е изключителен интелект и ерудит. Щом хунтата побеснели дементи с 2,96 грама мозък са налазили тъдява да съскат в несвяст, значи професора говори умни неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  16 Апр 2018 6:19ч.

  Обидените от споделената от него преди време истина, пак са беквокали в чужда песен. Като пловдивският екс кмет - политически слънчоглед, също синият слънчоглед ТБ и прогонените водопроводчик, мелиоратор и прочие. На някои тук " лекари " на душата, май им трябва оценка от сексолог или от пластичните известни и с друго хирурзи. Доста интересни думи споделя и един друг професор-ерудит -Вацев. Тук линк за можещите освен да четат от монитора пред камерата и да мислят сами. .........................http://www.pan.bg/view_article-49-426989-valentin-vacev-za-evropejskiya-syjuz-golyamata-vojna-i-bylgariya-video.html В това число и мисли върху местната флора и фауна в блатото ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерудит до ерудита, майно льо

  16 Апр 2018 7:54ч.

  Вацев до Иво Х.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обстановката не е нито като преди Първата, нито като преди Втората,

  16 Апр 2018 7:56ч.

  а като преди Третата световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русский Нострадамус

  16 Апр 2018 8:28ч.

  Один из первых русских астрологов, живший в XVI веке, предсказывал, что всемирная война начнётся после того, как 44-м правителем могущественной заокеанской державы побудет «чёрный человек». Предполагали, что астролог, говоря так, имел в виду жестокого правителя с чёрной душой. Однако, когда 44-м президентом США стал чернокожий Барак Обама, это предсказание обрело новый смысл. Читайте больше на http://www.politonline.ru/interview/22888650.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болгарская баба Ванга

  16 Апр 2018 9:11ч.

  Ванга озвучила, что предначертано великой державе и кто будет её правителем в течение долгих лет: «Его слава будет греметь над страной даже тогда, когда всё растает, как лёд». Эти слова означали, что наступит время, когда не останется ничего, кроме славы Путина и России. Когда слова эти были произнесены, Россию возглавлял вовсе не Путин, и никто даже не догадывался, о каком человеке идёт речь. Возможно, эти слова не были приняты всерьёз, но сегодня достоверность слов Ванги очевидна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  16 Апр 2018 16:28ч.

  RE : Ерудит до ерудита, майно льо на 16.04.2018 в 07:54 Различавам Ви макар, че от известно време удобно пишете без НИК . Духа на смърфа, вечно сърдит недоволен излиза от мрежата, като специфичен отблъскващ феромон. Та по темата, по-добре е ерудитдо ерудита, отколкото тъпак до тъпака. Май редицата на последните в този сайт доста се сгъсти, по поръчка явно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи