Проф. Иво Христов: Прави се опит ГЕРБ и ДПС да бъдат разделени и бити поотделно

Проф. Иво Христов: Прави се опит ГЕРБ и ДПС да бъдат разделени и бити поотделно

Прави се опит ГЕРБ и ДПС да бъдат разделени и бити поотделно, заяви пред БНР политическият анализатор проф. Иво Христов относно предложения от ПП-ДБ меморандум, който беше отхвърлен категорично от Мария Габриел. "Това, което се случва е старо като света – борба за власт и за ресурс. Независимо в какви приказки е опаковано, независимо в какви театрални пози се извършва, това е целта", смята той.

"Първоначално докато те им бяха необходими, те ги подмамиха в т.нар. некоалиция, за да получат въпросното конституционно мнозинство и да направят едни промени в Конституцията, които от юридическа и всякаква друга гледна точка бяха абсолютно необосновани, но всъщност зад тях стоеше нещо много важно. Първо – промяна в правомощията на президента, за да бъде той опитомен и обезсилен. Второ – структурни промени в системата на съдебната власт, което беше конституционната предпоставка за втория етап на действието, а именно вкарването на техния ешалон от хора във въпросните институции, най-вече в съдебната власт. Третата стъпка, която наблюдаваме в момента – с прочутия меморандум. В случая това се изразява в следното – разделяй и владей", коментира проф. Христов в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

По думите му с този меморандум на ГЕРБ беше предложено да си разделят държавата, като елиминират ДПС и Пеевски: "С въпросния меморандум на ГЕРБ им се предлага да разделят с ПП-ДБ ресурсите, порциите, властта през т.нар. регулатори, като се изхвърли ДПС от въпросната комбинация. По този начин се използва ГЕРБ, за да бъде елиминирано ДПС".

Иво Христов обаче посъветва ПП-ДБ да се поинтересуват "с кого си имат работа": "Там, накъдето те са тръгнали, от там ДПС се е върнало отдавна. Когато ДПС е участвало в българския политически живот и в доста по-сложни комбинации и в доста по-сложни условия – и вътрешни, и външни, част от видните деятели на ПП-ДБ даже не са били родени или са били в крехка юношеска възраст".

Според анализатора това е несръчен опит да бъде овладяна съдебната власт на най-високите нива, а ДПС да бъде изхвърлено от властовата комбинация, което би, по думите му, било огромен проблем за България. Всяко заиграване с тази карта ще ни излезе през носа, буквално, предупреди той. 

След като елиминират ДПС и Пеевски, трябва да бъде елиминиран ГЕРБ, продължи тезата си проф. Христов и обясни как: "След като сме овладели ресурсите на страната, след като сме овладели властовия и икономически ресурс, от едно политическо нищо ние ще станем един властови субект, който ще ерозира и елиминира ГЕРБ. Така един агресивен малък мъник ще елиминира двата доскорошни политически мастодонта и ще овладее цялата власт в страната".

Проф. Христов е категоричен, че въпреки че твърдят, че не ги е страх от избори, това не е така. Много ги е страх, смята политическият анализатор. Той прогнозира: "Или ще има отстъпление от страна на ПП-ДБ, или ако това не се случи, действително може да се отиде и до трети вариант". Цената на ДПС в момента се вдига рязко, подчерта още проф. Христов. По думите му битката за геополитическото бъдеще и бъдещето на България преминава през терена на ДПС. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Иво Христов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Тоя освен руско

    23 Фев 2024 15:25ч.

    Май ще се окаже и турско мекере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Фев 2024 17:19ч.

    Ясно, според теб, всеки който има глава на раменете си и освен това я използва по предназначение (за разлика от теб) е "мекере". Тук изниква и логичния въпрос, ТИ, какъв отпадък се явяваш, тогава?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Фев 2024 19:16ч.

    Стара евроатлантическа поговорка " който копае гроб другиму, сам пада в него !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ибрахим Ага

    23 Фев 2024 21:10ч.

    То да си българин по вашите представи стана не срамно, ми направо гнусно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Павлов

    23 Фев 2024 15:36ч.

    "Тоя" - простакът, и от здрав разум нищо не разбира, но може да диша прахта дори и на най-простото "мекере".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кучето

    23 Фев 2024 15:47ч.

    Това е нивото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    23 Фев 2024 15:42ч.

    Тук пак се обаждат от коневръза! Проф. Христов бил руско, пък сега турско мрекере? Не скъпи ми ти си мекере, знаеш какво, а Хрисров е българско, милее за България! Пък е и умен, за твое съжа;ление, и затова прогнозите му са верни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хората се доказва,

    23 Фев 2024 16:06ч.

    че нямат представа от Политика и интереси.Просто си говорят глупости.А Иво Христов е и знаещ и умен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Фев 2024 16:07ч.

    След Украйна Откъдето е майка му и където е роден Христов той най- много мрази България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя Господинова

    23 Фев 2024 16:58ч.

    Точно така , много правилно тълкувате анализа на проф.Христов ! За мен той е безспорен и много ясен в изказа си , за разлика от много други , които всеки ден обикалят по студиата на различни медии...без да имат пристрастие ...като се исказват невежи и некомпетентни по различни въпроси . Той е уважавана личност с много добри познания и аз му вярвам за професионалните му анализи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз знам, че човек дето хвали дпс е на заплата при Доган

    23 Фев 2024 16:04ч.

    А който хвали Матушката си Русия - на заплата при Митрофанова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логика

    23 Фев 2024 16:43ч.

    А който е демократ и либерал и хвали ПП-ДБ е ..... и......+

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освестяващ

    23 Фев 2024 16:10ч.

    Във времената на ярка изява на проф. Христов, в качеството му на юрист, историк и полотилог, стараех се да разбера интересните му тези. Сега съм разтревожен. Професорът е решил да се изявява на ново поприще. Сортировач на боклук! Боклукът е разделен стрателно на три купчини. Безспорно най-зловонният и гнусен боклук бива категорично изхвърлен на историческото бунище. Тук нямаме различия - тази гнусна и гниеща маса ппдб, най-добре да иде на бунището. Оттук нататък започват изненадите, които ме карат да се чувствам същисан. Защо бе, професоре, държите един особено милозлив тон, който издава потенциални намерения, да се погрижите за другите две купчинки! Другите две купчинки са също, граблив, лъжлив, долен боклук! Не ги взимайте в постелята си, не ни ги пробутвайте и на нас! Имате известно право - ако сложим тези 2 купчинки на БОКЛУКОМЕРА, вероятно стрелката няма да се вдигне така рязко и далеч, както ги прави при ппдб-тата. Вие какво искате да ни кажете?! Да дадем по едно рамо на БХ и ДП? Защото при тях стрелката скачала по-малко! Уточнявам пак - стрелката на БОКЛУКОМЕРА! Професоре, да не се окаже, че в последно време злоупотребявате с тялото и съзнанието си и по цели нощи четете Игнасио Лайола, Макиавели, а в почивките се разтушаване с Бокачо и Молиер? Професоре, освестете се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като елиминират ДПС и Пеевски, трябва да бъде елиминиран ГЕРБ. Така един агресивен малък мъник ще елиминира двата доскорошни политически мастодонта и ще овладее цялата власт в страната".

    23 Фев 2024 16:23ч.

    Проф. Христов и обясни как: "След като сме овладели ресурсите на страната, след като сме овладели властовия и икономически ресурс, от едно политическо НИЩО, ние ще станем един властови субект, който ще ерозира и елиминира ГЕРБ. Така един агресивен малък мъник ще елиминира двата доскорошни политически мастодонта и ще овладее цялата власт в страната". Което е насочва слуховете в същата посока, че този АГРЕСИВЕН МАЛЪК МЪНИК се обучава и съветва от чужди недобронамерени сили, които искат да гепят България и да я превърнат в едно нищо българско, и ново иудисо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте коментарите от 7 декември 2021 г.

    23 Фев 2024 16:28ч.

    Ето тук - https://glasove.com/novini/evelina-slavkova-prezidentt-e-dogovoril-svoya-kvota-v-pravitelstvoto

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цитат: Борисов го махнаха, или по-точно го накараха да отстъпи, шумкарите на Сорос

    23 Фев 2024 16:30ч.

    Част от един от коментарите: Ако Борисов е това, което вие мислите и пишете, чия щеше да бъде държавата днес? На Киро, на втория мандат на Радев, на Рашков? Забелязвате ли, че всички ясновидки изчезнаха, останала е само една Алена, която го раздава политолог по кармични въпроси! Страх ги е да кажат какво се задава, но ние се досещаме, че ще е ако не гражданска война, то сигурно тежки сблъсъци! Та, за откраднатите милиарди, милиони ми е думата и на какво основание интелигентен човек би твърдял, че кражбите, корупцията и много други престъпления са чудовищни по мащаб? Без факти! Аз знам как става този трик - с внушение за усещане! Вие имате усещане за корупция, усещане за пандемия или нейната липса, усещане за прозрачност, която е обикновена демагогия! Вие сте жертва на чудовищна по мащаб манипулация, граничеща с лоботомия! Как се постига това ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цитат: Как се постига това ли? (чудовищна по мащаб манипулация)

    23 Фев 2024 16:33ч.

    Постига се ... С медии, които действат като паратерористични организации! Борисов го махнаха, или по-точно го накараха да отстъпи, шумкарите на Сорос, понеже Сорос печели от един инвестиран долар три обратно, от наркотрафик, контрабанда, трафик на бежанци, трафик на оръжия, рухване на банки и организирана престъпност! В дългосрочен план цел са децата, чиито мозъци методично промива Отровено общество! Ако аз не съм прав, значи ние още в първите 100 ДНИ ще заживеем по-добре, понеже всички казват, че този път пари има! Или ПРОМЯНАТА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ КАТАСТРОФА, съвсем истинска, като тая на Струма! " край на цитата от 7 декември 2021 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закон на Парето

    23 Фев 2024 16:42ч.

    80% от професорите са функционални неграмотници и бездарни преписвачи. Останалите си мълчат, за да не се издават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    23 Фев 2024 17:21ч.

    ...а 80% от вас, дебилите, сте разпознаваеми от далеч!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • x_X

    23 Фев 2024 17:59ч.

    Итеративен закон на Парето-Суифт-Розенбаум: 80% от всеки 20% не различават бира от газирана пикня в сляп тест, но вярват, че щом са платили за скъпа бира пият именно бира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    23 Фев 2024 17:21ч.

    това са две много мощни икон групировки дпс и герб те ще подкрепят сатаната само да няма нови избори защото пак ще харчат пари да купуват гласове и т.н. ще държат кокала до края ще говорят простотии по медиите от сутрин до вечер да омаиват дебилите аз искам нови избори с нови лица това не се изтраива вече пробита държава отвсякъде

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Фев 2024 17:22ч.

    Споко, скоро тия всичките от Сглобката ще се самоизядат. Закономерно и логично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    23 Фев 2024 17:59ч.

    Професор Христов обяснява как вижда да стоят нещата и не казва кой е бял и кой чер. Ся, ако на някой койтпо се е видял в описанията и не му харесват да се успокои и да си пие редовно хапчетата до ноември когато са президентските избори в САЩ. Тогава ще се види кой кум, кой сват и кой е на булката брат. Аз съм изработил два основни варианта в зависимост кой ще победи на изборите и един междинен ако се сбият червени срещу сини щати. Срещу скромно заплащане ще давам пакет инструкции включващ дестинации за бягство, списък на най необходимите вещи, как да се скрият 100 хиляди евро под дрехите, какво да се говори пред разярена тълпа, как да се избере между жената и любовницата и други ценни съвети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    23 Фев 2024 18:10ч.

    доста посредствени коментари под антрефилето. гусин професорът е един от малкото интелигентни люде в териториалната политика. но какво ли разбира онова животинче от кладенчова вода...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рави Шмуел Бертшнайдер, кредитна кооперация Чаталджа

    23 Фев 2024 18:27ч.

    В страната на слепите едноокият e цар. За справки - Иван Кръстев, главен духач на всякакви бохемски кристали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    23 Фев 2024 19:14ч.

    и какъв цар е кръстевич? на кого е цар? освен хрантутниците от т.н. център за либерални... таквоз, не се сещам за много други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Камелия

    23 Фев 2024 18:49ч.

    И като депутат имаше тихи симпатии към ДПС. Сега обаче ачик-ачик играе за Сокола. Не ми е ясен тоя човек. Двуликият Янус е май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    23 Фев 2024 19:25ч.

    Най- отвратителни са Кокорчовците и тарикатите около Иванов -седящ в скута на Дебелия/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вероятно

    23 Фев 2024 19:37ч.

    Няма да има ротация. Не може да има подобна врътка. Всички си правят номера. ПП да най-умни. Техните номера водят да разкриване на зависимости. Ето например, как щяхме да разберем, че Габриел е кандидатура на Пеевски, тъй като тя излезе да хули меморандума, че бил такъв и онакъв. А то проблемът й бил, че не предвиждал дял за ДПС. Крайно време е да се разбере, че ГЕРБ е приютила змия в пазвата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    23 Фев 2024 21:45ч.

    Г-н професоре, все едно е дали ще ги събират или разделят.... Винаги с тях и другите парламентарни, пази Боже, партии се забърква една и съща народно събранска помия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никита

    23 Фев 2024 22:55ч.

    Ми това е една много хубава прогноза. Предпочитам измамниците Кирчо и Кокорчо пред мутрите от ГЕРБ и ДПС, които унищожиха напълно държавността през последните 30 години! Ако Кирчо и Коки победят, все някога могат да бъдат съдени, ако се открият сериозни злоупотреби, ама мутрата не можеш да я съдиш, тя ще те убие преди това! Това е огромната и важна разлика между едните и другите, при все че не заставам зад никой от тях. България няма абсолютно никакво бъдеще с тези мутри, абсолютно никакъв шанс. Който мисли обратното, или е мутра, или е луд, или е крайно тъп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • харпун

    24 Фев 2024 8:43ч.

    "Ако Кирчо и Коки победят, все някога могат да бъдат съдени..." да,да , това затова е тая борба за съдебната власт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи