Проф. Иво Христов: България и Румъния са периферна територия между "Мордор" и "силите на светлината"

Проф. Иво Христов: България и Румъния са периферна територия между "Мордор" и "силите на светлината"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"България не е много сложно да я управляваш. Едно посредствено общество не се управлява сложно." Това каза в интервю за БНР проф. Иво Христов, социолог, юрист и международен анализатор.

Казаното от държавния глава Румен Радев относно ПП и политическата шарлатания проф. Христов разчита като "дълго трупано недоволство и разочарование, гняв на моменти", които са намерили вербален израз. По думите му това е "поредният спукан политически балон" в годините след 2000-а досега.

"Тези балони се пукат с все по-голяма скорост. Балоните започнаха да се пукат по-начесто. Срокът им на годност става все по-къс, качеството – все по-ниско."

Авторите на проектите са "комбинация на българското задкулисие и на външния фактор" – в какви съотношения, е въпрос на конкретен разговор, каза още социологът. Според него проектът ПП е бил "съшит с бели конци, много несръчно, от неудачни актьори", но е изпълнил основните си задачи - скъсване на отношенията с Русия, Македония и "окончателното затриване на българската енергетика".

"И в този смисъл е успешен, което им гарантира политическо възпроизводство в средносрочен аспект".

По първите две точки нещата са изцяло изчистени, а по третата все още сме забили спирачка преди пропастта, отбеляза Иво Христов.

В България никога в историческа перспектива не е имало култура за активна и упорита съпротива отдолу, която да налага решения на продажни сили, посочи още Христов. Той смята, че има мълчалива съпротива, но ако дойде денят Х, нашето общество по-скоро няма да бъде готово да се съпротивлява.

Отказът за Шенген според проф. Христов е "черен геополитически знак", който показва докъде ще бъде Европа в средносрочна перспектива – "докъдето са били хабсбургските граници".

"Ние на Европа сме в кърпа вързани, така или иначе. Тя има нужда от междинна, периферна територия – нещо средно между "Мордор" и "силите на светлината" и тази функция се изпълнява от България и Румъния."

Украйна е дългосрочен проект, подготвян много отдавна, не от 2014-а година, подчерта още в анализа си проф. Иво Христов.

"България и Румъния са във военностратегическия чадър на НАТО, на САЩ. Те са в опасна полоса на задълбочаващия се конфликт", изтъкна той и прогнозира голямо разгаряне на конфликта със замръзването на земята в Украйна.

Подготовката на мобилизираните в Русия завършва и започва тяхната инфилтрация в западна посока. Когато се задвижи такава маса от хора, въпросът е докъде ще спрат, допълни той.

Русия бавно "влиза в привичния за нея от историческа гледна точка режим на военен лагер", а "влязат ли във военен режим, всичко е възможно", коментира проф. Христов в предаването "Политически НЕкоректно".

Отвъд "кресливите псевдоелити в България", които не са държали оръжие, все пак "факторите, от които зависи реалното вземане на решения, имат предпазлива позиция и се опитват да минимизират щетите", смята той.

"Пушечното месо на Източната Европа ще бъде хвърлено на украинския фронт, рано или късно", песимист е Христов.

Той изрази позиция, че референдум за еврото е практически невъзможен и "това е геополитическо решение, което вече е взето" не от нас.

ЕС влиза във все по-сериозна криза и трябва да преразпредели част от плащанията. Българският финансов потенциал е мизерен, но тепърва Европа навлиза в дълга и системна криза и "жалкият български лев също е от полза, трансформиран в евро", мотивира се анализаторът.

"Нещата се необратими и вече се движат."

Политическите сили играят "особено танго" - за пред публиката всички твърдят, че искат да направят правителство, но истината е, че искат, "ако може някакъв бушон да поеме пасивите на ситуацията в най-тежките зимни месеци", както и шоковете във външнополитически план, описа политическата ситуация проф. Иво Христов.

Той изказа предположение, че по-скоро се готвят в средносрочен политически хоризонт – местните избори, които "гарантират окопаване на терена".

Относно опита за преврат в Германия проф. Христов каза, че има напрежение между проатлантическите брюкселски елити и старите аристократични континентални елити, които желаят по-независимо поведение на Европа.

"Този процес върви все по-сериозно. Германия е ключовата територия. Там се натиска на тази болезнена точка, за да бъдат предупредени всички останали."

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Иво Христов може да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Ние сме периферията на Мордор, много точно казано

    10 Дек 2022 15:23ч.

    Евроатлантически Мордор, това е т.нар. "Запад".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    10 Дек 2022 16:41ч.

    Не споря с 15,23, но имаме разминаване, макар и само формално. Нещата вече са прекалено глобални, а оттам и прекалено съдбовни. Връзката с живота се държи от един тънък конец. Вършените уродства крещят и предателски внушават - скъсай омразния конец! Дори и на мен нихилизмът на Христов ме кара да ми се повръща от прилошаване, но всъщност тезите му са логично построени и не мога да открия слабо място, където ад ударя с възражение. Бях открито подразнен от опитите му да оразмери отрицателни качества сред народа ни, но и това отмина! Фантастичната метафоричност я разбирам индиректно, Толкин не съм чел, но разминаване нямаме по същността. Ползнваните думи не са водещи! Аз нееднократно съм именувал Румъния и България - санатарна зона, територия на варвари-федерати, които трябва да поемат с тела, съдба, обществено тяло първия удар на "безкрайното зло" на "силите на прака" и да предпазят Империята. Те затова са взети - за федерати, за консуматив, за икспендабъл ассет. Да бъдат запалени в рова, който пази крепостта! Ако се договорим, че ще наричаме "силите на мрака" Мордор, нека е Мордор. САМО ЗА ДА НЕ СТАВА ГРЕШКА! Колегата горе формално е обърнал имената! Дошло е време за голямата битка и е нормално да наречеш врага с най-отвратителни имена. Той теб също! Мордор е пълен с проблеми, неуредици и дивотии, но истинската заплаха за нас иде от "силите на светлината". Абсурд, но не е изненада и изключение нещата да се превърнат в своята противополжност. Философия, диалектика! Само името им остана на "светлите", превърнаха се в своята противоположност . Оседлават и готвят конниците на Апокалипсиса! От другата страна ще отвърнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    10 Дек 2022 17:18ч.

    Баща му на тоя безродник е българин а майка му - украинка, а двете държави, които най- много мрази са България и Украйна. За сметка на това за Матушката си лоша дума не е е казал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    10 Дек 2022 20:12ч.

    кимче, ти от коя "родина" ще дойдеш? за един приятел питам, счетоводител на "козяк" работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    10 Дек 2022 21:04ч.

    Преди да храчиш, поне си направи труда да провериш. Говориш пълни глупости. В тубата е пълно с негови разговори. Особено критичен е и към Русия. Незнанието и в още по-голяма степен нежеланието да знаеш прави човека неспособен на добра преценка и адекватни решения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво Христов напоследък

    10 Дек 2022 17:21ч.

    не се появява много-много по телевизора, особено след като "фантастичните" му апокалиптични сценарии започнаха много бързо да стават реалност. Добре, че все още има радио. И направо се чудя как в съвременната трансатлантическа реалност Волгин все още има предаване (дано още дълго да просъществува!)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    10 Дек 2022 17:22ч.

    Сега видях това, тоя пропаднал руски кавал плаши Запада с руската армия. Само Полша и Германия са достатъчни, за да направят Матушката ти за смях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    10 Дек 2022 21:14ч.

    ...Да се чуди човек защо още не са я прегазили и оглозгали тая пуста Русия. Ким Чен, не правиш добра услуга на Козяк като говориш таквизи дивотии. Някой ще те докладва на ЗКПЧ-то в посолството и ще ти секне ручейчето. Не са чак такива балами американците, ша знаиш. Не става само драскане на "Путин е льош" и "Русия е бензоколонка с ракети".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    10 Дек 2022 21:21ч.

    Ааа, забравих, драскането на нецензурни думички по стените на тоалетната е дребно хулиганство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • материус розенкройцер

    11 Дек 2022 10:56ч.

    Тоя няма какво специално да го убиваш, той сам се убива, изправяйки се всеки миг на Страшен съд с гусотиите, които бълва. От 100 км по приказките му си личи, че е маргинал и аутсайдер, обиден на природата. Затова и мрази майките ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    10 Дек 2022 17:46ч.

    Слушах интервюто. Обичайните доста хиперболизирани приказки, от които лъха откровена русофилия. Повтаря се с Боян Чуков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    10 Дек 2022 18:15ч.

    Жал ми е глупаците като теб. Професорът бие камбаната, като по Хемингуей - "Не питай за кого бие камбаната тя бие за теб и за мен". Явно и това не може да събуди дебили като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Дек 2022 18:32ч.

    Писна ми от тоя хохол... посредствено било обществото, пък така и не успяха да намерят управляващ на това общество и при все това, държавата работи! 30 г. убийство, а ние не умираме бе, това е не защото няма кой да ни управлява, а защото СМЕ общество и всеки си върши работата доколкото може!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Дек 2022 18:34ч.

    Пак ще те попитам... кой ти плаща??? Юри Безменов - 4 те стъпки за завладяване и унищожаване на една нация без да е необходим военен конфликт. Първата и най-важна стъпка от всички е ДЕМОРАЛИЗАЦИЯТА! Отнема от 15 до 20 години да се деморализира едно поколение от УЧЕНИЦИ, които в последствие да поемат управлението на важни постове в страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    10 Дек 2022 19:11ч.

    Голям кеф му е да повтаря, че 2050 България нямало да я има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо ѝ няма на България,

    10 Дек 2022 19:25ч.

    само до се опита да измете от сцената тъпите масонски мутри. То, бива тъпота, но това прехвърли всички граници. Хем, уж летци, неврохирурзи и гълъби, а лъха на спарени мозъци, та се не трай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За възможността да станем санитарен коридор

    10 Дек 2022 20:19ч.

    на Европа, предупреждаваше още арх. Христо Генчев през "екзистенциалната" 1989 г. Така че Иво Христов не казва нищо ново. Напоследък ми омръзна да го слушам да се изказва като холандец за българите. Първо бяхме "дебили", а сега "посредствено общество". Стига нихилизъм! Имаме нужда от хора, които да вдъхват кураж и сила на българите, защото това е, което ни липсва. А, българинът може!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    10 Дек 2022 22:39ч.

    Ще ми се Вие да сте прав, но за съжаление 30 години дебилизация на народонаселението и особено на младите не е без последствия! Това, което чувам от университетски преподаватели за нивото на студентите е отчайващо, а те би трябвало да са каймака на обществото. На времето при "лошия" социализъм за едно място в Университета или в техническите вузове се състезаваха 10-30 кандидат студенти, а сега и магаре да си плати, ще получи диплом за висше образование (например в такива университети, като Свищовския или Нов български). Те и самите изборни резултати, колкото и да са фалшифицирани го показват (масово гласуване за чалгарите или тези измамници от ПП). Българският народ е най-бързо изчезващия в света, но на никой от т. н. политически елит не му пука! Първата работа на новоизбраното Народно събрание бе да гласува военна помощ за Покрайна, да плати едни милиарди рекет в подкрепа на военнопромишления комплекс на САЩ и пътна карта за влизането в Еврозоната за да поемем и ние дългът на онези разсипници от закъсалите западни икономики! Това освен ПРЕДАТЕЛСТВО с друга дума не може да се нарече! Пък Вие ми говорите за оптимизъм и вяра в бъдещето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Между младите има всякакви, /до бай Иван/

    10 Дек 2022 23:27ч.

    Казвам го като майка на студентка в 6 курс. Има много умни, добри, работливи, услужливи деца, както и грубияни, ниско културни и търтеи. За съжаление повечето не са така любознателни като по-възрастните поколения. И как да бъде след като директорът на националната ТВ, повтарям на националната, Кошлуков твърди, че предишните поколения четели книги, защото нямало какво да правят. Глупост, абсолютна! В повечето случаи за състоянието, в което се намира нашата младеж сме Виновни ние, възрастните. Също и Вашите познати преподаватели. Те хвърчат от едно в друго учебно заведение, не помнят нито имената, нито лицата на студентите си. Пишат заветната бележка като някаква милостиня, в повечето случаи без да оценяват реалните знания. Едно време ни късаха на изпити, а сега почти всички празнуват в края на изпитния ден. Пишете двойки, бе хора! Ама ще вземе студента/ката да се прехвърли в друг ВУЗ и край на паричките. Има безброй причини, сред които и тази, че утре е вероятно незнаещият да стане началник на знаещия. За това ни трябва повече оптимизъм, да преживее България тежките времена и ако не премахнем, поне да минимализираме последствията от всичко ставащо около нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто нормален

    11 Дек 2022 9:35ч.

    Това, че сценарият на проф. Христов не ви харесва не означава, че не е верен. Този човек бие камбаната за опасността, може и да преувеличава, но не е лошо да се замислим. За съжаление българинът обикновено мрази да мисли и когато чуе нещо, което не му харесва, бърза да оплюе този, който го казва. Което е много сериозна предпоставка най-лошите сценарии на Иво Христов да се сбъднат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тоя мрънкач ли станал юрист от скука?

    11 Дек 2022 13:00ч.

    От другата страна на барикадата - Смилов, който се явно вече се свени да е само политогол и се представя и като "специалист по сравнително конституционно право", демек - голям разбирач на държавността. Христов пък изглежда е решил, че да е само социолог също не стига и изведнъж станал юрист. И мастършеф е сигур. Аман от самовлюбени врачки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професорът ни пише двойка и е прав

    11 Дек 2022 14:09ч.

    пък който не е доволен да оспори фактите посочени от него, не да мрънка като недоучил студент. Затова и не го обичат, както не обичат всички строги преподаватели, защото не хвали измислиците с които ни успокояват и приспиват политиците ни, а иска да се събудим за реалността. За да вземем мерки, първо трябва да си дадем сметка каква е реалната ситуация. Не че не се оплакваме от нея ката ден, ама като ни го кажат в прав текст, тогава се сърдим че било черногледо. Ами идете при политиците, те с радост ще ви сложат розовите очила за да гласувате за тях. Професорът не иска да гласувате за него и затова е свободен да каже какво вижда и каква е диагнозата му. За да има правилно лечение, първо трябва да приемем правилната диагноза на заболяването. Аз не виждам грешки в казаното от него, който вижда да ги покаже конкретно, да не плюе по професора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи