Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай за патриарх

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай за патриарх

Автор: Илия Вълков, БНР

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит Николай няма депозиран писмен отказ да влезе в надпреварата за нов патриарх, както декларира преди време, така че "не знаем какво ще стане до избирането на трима кандидати за патриарх" и ще се види "дали няма да кандиса, защото много го искат хората". Ще има пропаганда, ще бъдат мотивирани някои от избирателите, прогнозира Желев.

"Едни се купуват спари, други с подаръци, други - с натиск или някакви обещания. Възможно е и такова нещо да стане."

Говори се и се пише, че сред тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, не бива да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил, уточни богословът в предаването "Преди всички".

Относно новоизбрания Сливенски митрополит Арсений проф. Желев посочи, че той е "креатура" на Пловдивския митрополит Николай:

"Той го ръкоположи за свещеник. След това по негово предложение беше ръкоположен и за епископ. От години го готви митрополит Николай. Това вече е факт."

Желев изрази надежда новият Сливенски митрополит "да прояви мъдрост и спокойствие", да успее да успокои страстите в епархията, "да изпълнява това, което хубаво говори" и "Църквата, духовниците, клириците да се занимават с това, което им е работа", защото:

"Има толкова неща, които Църквата трябва да направи за обикновените хорица. Църквата е на отрудените и обременените."

Проф. Иван Желев изказа още надежда в предстоящия избор на нов патриарх някои от епархийските представители да гласуват по съвест.

По казуса с предизвикалата въпроси и напрежение обща литургия с представители на Украинската църква проф. Желев коментира:

"Това беше ход на митрополит Николай да си направи малко реклама. Още повече, че сме пред избори, евроатлантизмът е много на мода. Патриарх Вартоломей като човек, зад който стои и Държавният департамент – много е престижно да си в добри отношения с него. Митрополит Николай отиде да му се поклони там и да се разберат, да получи подкрепа. Сега вече е фен на Цариградската патриаршия. Служиха с тези украинци, които пък Българската църква не е признала – това е нарушение на каноните."

В предаването "Преди всички" богословът призна, че "геополитиката навлиза и в Църквата по такъв начин".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

 

 

 

Коментари

  • Фори Поп Форевър

    27 Май 2024 10:46ч.

    Мен пак ме забравиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Май 2024 10:51ч.

    И какво от това? Тук събитията от усрайна няма как да станат… най много да се поразчистите сами в суматохата, че много се оядохте и самозабравихте. Всяко зло за добро! Ще има самопочистване! 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярващ

    27 Май 2024 11:02ч.

    Патриархът трябва да е уравновесена личност с авторитет и опит, да умее да балансира и отстоява интересите на България и БПЦ. Такива са Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подкрепям!

    27 Май 2024 11:19ч.

    В статията се говори, че "Едни се купуват спари, други с подаръци, други - с натиск или някакви обещания" . Това действие има две страни - подкупващият и подкупеният. Ако приемем, че душата на подкупения се е подвела, то какво трябва да кажем за подкупващия, който го е замислил, планирал, осъществил и то в името на властта!?!? На подкупващия трябва да му се помогне да си спаси душата. Как въобще се говори такъв подкупващ да е представител от висок ранг в църковна йерархия и той да има задължението и призванието да спасява други души? Ако е продал своята, какво очакваме от такъв?? Освен ако целта не е да ПОГУБИ много души, а не да ги спасява...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    27 Май 2024 11:07ч.

    Пловдивският - патриарх?! ТОБА БИ БИЛО КОЩУНСТВО и ИЗПРАЗВАНЕ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ НА БПЦ. Неговото присъствие ще изпразни църквите, защото миряните не го искат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • …. защото миряните не го искат!

    27 Май 2024 14:12ч.

    Кой ги пита миряните. Оядените владици се интересуват само от собственото си битие. А пловдивският ролекс се ползва с подкрепата на ЦРУ и гръкоманите. Вече не бих отишъл на литургия водена от някой с корона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При

    27 Май 2024 11:13ч.

    днешното развитие на света, нищо нелогично няма точно този да е патриарх на българите! МАЙКА ПЛАЧЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    27 Май 2024 11:15ч.

    Логично, има часовник "ролекс" и баща милиционер, а е и толкова умен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До всички

    27 Май 2024 11:18ч.

    Залейте Светия Синод с писма и имейли, дано се вразумят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до всички , милеещи за вярата

    27 Май 2024 11:35ч.

    ..пращайте писма с обратна разписка. На обикновените писма отговор няма, а ние нямаме и доказателство, че сме ги пратили писмата (имам такъв негативен опит с Пловдивска митрополия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами то точно това

    27 Май 2024 11:33ч.

    беше "целта" на избора на Арсений - да се подкрепи лобито на Николай. Проф. Желев е наясно с "кухнята" и много добре разбира, предполагам, че Арсений няма да успокои епархията - обратното, изборът му предизвиква негодуванието на миряните там. Става въпрос не само, че т. нар. "евроатлантизъм" засяда в гърлото на Църквата ни; става въпрос, че вземат превес в ръководството й хора недостойни, продажни, престъпващи каноничните норми. Боже, опази от такива църковници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    27 Май 2024 12:01ч.

    Очевидно е. А Николай като патриарх ще проправи пътя за други процеси в БПЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и ние милеем за вярата

    27 Май 2024 12:03ч.

    а, и за бахура милеем

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Академик Шипкодренски , д.м.н. Психиатър

    27 Май 2024 12:15ч.

    Единственото ми колебание по Николай е - дали формата му е на Параноидна Шизофрения , или е тези дуална форма. Пристъпите на “религиозност” , които е имал от младежка възраст навеждат по-скоро към параноидна форма.🤓

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    27 Май 2024 12:21ч.

    Проф. Желев от скромност пропуска да спомене,че Фенер събира "коалиция", която да воюва с РПЦ. И всичките и действия в момента са насочени именно срещу това. Тази война ше допълни другата, която води Запада срещу Русия. И ще постави началото на "последните дни". Защото всичко писано трябва да се изпълни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    27 Май 2024 12:28ч.

    Фенер отдавна е бита карта, именно Москва е Трети Рим. Свещената приемственост и имперската сила не е в Цариград, а в Москва. Градът на царя (включително най-вече с решаващата помощ на Запада) отдавна не е столица на империя от християнския свят. Така че да вдигнеш ръка срещу свещената империя на Третия Рим, това никак не е християнски жест, а сатанински демонизъм. В тези решителни дни Бог е със свята праведна Русия и всеки, който е срещу Русия и пее в един хор с враговете й, той е вдигнал ръка срещу Бога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирянин

    27 Май 2024 12:32ч.

    Вярата е в Душата, не е в сградата на черквите. Ще направят така дето миряните да заобикалят църквите , контролирани от Блесналия поглед… В София, Пловдив, Шипка… има руски църкви, само в тях бих престъпил. Николай е нежелан от мнозинството вярващи българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен до Мирянин

    27 Май 2024 12:44ч.

    Това за вярата в душата го изповядват масоните през 18 в. Църквата е "съборна" защото вярващия народ се събира в нея, а не извън нея. Храмовете трябва да са пълни за да се заяви ясно,че това е недопустимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • необичаен мирянин

    27 Май 2024 13:05ч.

    Значи, ако по случайност не са пълни, думите нямат стойност... хайде сега, битпазарска работа... Хубаво е да са пълни, ама съборността съвсем не значи само струпване на много народ... навсякъде е храм, и навсякъде е свято, ако си с Божията любов в сърцето си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обобщим изводите: грешна преценка на всички нива за дълбоката сърцевина на народа ни.

    27 Май 2024 12:25ч.

    България е Православна и абсолютно русолюбива; тъгува и копнее по братска Православна Россия. Колкото и да се силят и потят слугите на рогатия, никакви натовски, лъжеправославни украинщини и евро-педо-атлантически примамки няма да успеят да пробутат на твърдоглавия ни народ, който твърдоглаво е със своите обичани братушки и сеструшки. Тирани, всуе се морите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • закономерно за родоотстъпниците-подлоги

    27 Май 2024 14:05ч.

    След като ни украинизират тотално, дойде ред и на църквата. Подчиниха страната и народа ни на укрите, подчиниха икономиката и армията ни на тях, подчиниха медиите ни на тях. Сега ще сложат ръка и на църквата - не случайно това същество Николайчо служи литургия с украинци фашаги-отцепници от украинската църква. Целта е и българската църква да бъде въвлечена във война, както и да бъде превърната в слуга на лакеите. Да признае джендърите, да благослови гей-парадите и все в този дух извращения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак е нещо

    27 Май 2024 15:34ч.

    Желев излезе да удари по някой шамар и да успокои страстите. Подобава му. Такова ясно и правдиво говорене в национален ефир нямаше кой да предложи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    27 Май 2024 16:34ч.

    Ако изборът за нов патриарх е между гундяевски милиционер и прокраварски фанариот, то по-добре направо да се ликвидира това предприятие. Все ще се намери кой да ви продава свещички и без него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FTR

    27 Май 2024 16:54ч.

    А ти, драгий, ако ще „ликвидираш предприятието“, по какво именно превъзхождаш споменатите от теб гундяевци и кравари?! А, Ликвидатор?! Не знаеш ли, че вече 2000 години опитите неуспешно продължават?! Внимавай, да не се окажеш и ти, като Савел, „ритащ срещу ръжен“! Направи си лавка за свещи, или там ... верига от лавки и ИМ продавай! Така поне ще се окажеш само глупак, а не богоборец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FTR

    27 Май 2024 16:42ч.

    Същносттана това интервю е тази: 1. Иван Желев Димитров е стара църковна сойка и не може да не вземе отношение. Освен това, държи първенствуваща роля в парацърковния сайт „Двери“ от вече двадесет години. Вече е стар и тук се включва типичната старческа боязън, да не загубиш влияние. (той, впрочем, е роден на девети септември 1944г., заради което го приемат да учи Класическа филология БЕЗ ПРИЕМЕН ИЗПИТ. Така се говори. Типичен кариерист - посредствен в науката и активен във пълзене по стълбицата. За ролята му в структурите на ДС, както и като шеф на Ефория Зограф, Държавен чиновник по времето на Царя и това, че е Архонт на Истамбулската патриаршия, са дълги неща...) 2. Той, както и сайтът Двери са на отчетливо прозападни, евроатлантически и прочее позиции, както и неговият Ментор - Истамбулския патриарх. Особено през последните години. Особено прямо Руската църква. Спрямо Синода на БПЦ той има пренебрежително отношение. Вероятно заради ниския си ръст, буквално и научно, а и защото той е на ниво ... ехеее къде по-високо :) 3- Желев винаги искрено и лично е мразил Митр. Николай. По време на въдворяването му в Пловдивска епархия, Желев през пет минути пускаше заядливи коментарии по негов адрес. Тогава нямаше кой знае какви видими причини за тази омраза, освен предполагаемото чувство на съперничество, спрямо нарцис от неговия мащаб. Сега, когато Митр. Николай (и иже с ними още двама митрополити и двама -трима епископи) НАИСТИНА НАПРАВИ сериозно каноническо нарушение, Желев отбелязва внимателно, като гледа да не опръска с нещо мръсно ИстаМбулския патрика. Истината е, че именно Патр. Вартоломей, през 2019 направи от две „умрели тела“ една нова „църква“ в Украйна. Истина е и че именно Вартоломей води Литургията с тези умрели тела. Той доведе водача им на погребението на Патр. Неофит. Оня тогава не посмя да влезе в олтара, изчака храмът да се опразни. Но Желев ограничава вината на Николай само с това, че тази украинска „църква“ просто не е призната от БПЦ. Все едно че е избързал просто ... А всъщност, ако ще се постъпва правилно, то трябваше Истамбулският патриарх да бъде отлъчен от един Всеправославен събор заради цял ред подобни нарушения през всичкото му там ... светителствуване, да ми прости Господ. Работата е там, че той реално няма никакви миряни в Турция. Останалите са му в северна Гърция и по Америка. Впрочем, той като „даде свобода“ уж на Украинците, им заграби всичките енории извън Украйна. Най-жалкото от всичко е това, че мнозинството в света, особено в България, НЕЗАВИСИМО КАКВА геополитическа настройка и да имат, НЕ СА ВЯРВАЩИ и гледат на Църквата Христова като на средство за своите политически и прочее тежнения. А Църквата хРИСТОВА е само и единствено за спасение в Христа на вярващите, за Царството Божие, което НЕ Е В ТОЗИ СВЯТ. Не може със скалпел да си прекопаеш градината! Ние добре виждаме, че няма кой на Земята да ни спаси от идещото (ВРЕМЕННО, НА АНТИХРИСТА) робство. Освен ако Бог не е поверил на Русия да го поотложи. Но трябва да има ЗАРАДИ КОГО!!! Ако няма десет праведника в Содом и Гомор ... Бог ще прибере Своите Си и ... нататък все да сте чули, какво е станало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    27 Май 2024 16:58ч.

    За всички стана безпощадно ясно, че Светият Синод вече е превзет от Негово Фанариотство Николай Пловдивски. Вчера там се настани и Арсений, Галатеята на Пигмалиона Николай. Приликата между тези двама митрополити е поразителна. Те сякаш са братя близнаци, родени с двадесетина години разлика и царуващи в две съседни епархии. Ако и двамата свалят пищните си църковни одежди, то те мигом заприличват на типични тротинедкаджии, преметнали през рамо чантички - диагоналки. Погледът им впечатлява със зловещата си оцъкленост. Поглед, в който блестят опасни чортови искри. В него има нещо от погледа на черна котка, готвеща се да прескочи и овампиряса новопредставил се покойник. Има и доза от тревожно блесналия взор на мъж, редовно мастурбиращ до изнемога. След като насити плътта си на мастурбанта му остават силици само да се метне на тротинетката и отпращи към някое фюжън бистро. Там той ще се подкрепи с унция безглутенов фондю сладолед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите попчета не са като арменския свещеник Баграт Србазан

    27 Май 2024 17:56ч.

    След днешните митинги свещеникът Баграт Србазан призова за започване на масови акции на неподчинение в цяла Армения, за да бъде принуден Пашинян да напусне властта, да се постигне оставка на правителството и да се обявят нови предсрочни избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helen

    28 Май 2024 9:31ч.

    Church , do not sell yourself to the State Department! These are just the enemies of Christ, and this is a setup so that to break Christians, we need a Council on the Ukrainian schism! Wake up!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да пази България митр.Николай да не стане патриатх!

    30 Май 2024 14:00ч.

    След Спасителя и Пресвета Богородица, последна надежда за православният български народ е в Църквата! Ако и духовната власт, като светската - (с "ала-бала избори" чрез предатели) падне в ръцете на задкулисните "десет едночасови царе без царство с една мисъл" (Откр.17:12 -14), България отпада от Едната Свята и Съборна Апостолска Църква, и се причислява към страните Богоборци! За голямо съжаление великата бездуховност на много българи, пречи да осъзнаят важността за избора на достоен патриарх! Всички български светци! Молете Пресвета Богородица, Бог да помилва и спаси България от враговете на Православието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи