Проф. Искра Баева: Метежът на Пригожин може да помогне да се сложи край на войната

Проф. Искра Баева: Метежът на Пригожин може да помогне да се сложи край на войната

„Не бих нарекла метежът на Пригожин сценарий. Той обаче може да помогне да се сложи край на тази война“. Това обясни пред БНР проф. Искра Баева. „Този метеж може да покаже колко по-лоши варианти има и да  върне страните на масата на преговорите. Ние погледнахме в пропастта. Надявам се това да доведе до по-трезви разсъждения за  прекратяване на тази война. Всички губят от протакането ѝ“, обясни тя.

Проф. Баева определи Пригожин като фалшив герой, „но той успя да промени образа на Путин във външния свята и да го направи по-приемлив, като показа, че има и по-лошо от него“. 

Като основен проблем тя открои създаването на военни формирования, които не са в рамките на държавата. 

„Частните армии  са явление, което го има навсякъде по света. То е опасно за бъдещето. Връща ни към Средновековието. Тези армии се използват от държавите, за да заобикалят международните правила.  Всичко може да излезе от контрол и да се върнем към времената на диво използване на военна сила за реализиране на някакви интерес“и. 

Тя коментира и думите на Владимир Путин, че няма се допусне да бъде повторено случилото се през 1917 година, когато Русия е понесла удар с нож в гърба, докато се е биела в Първата световна война. 

„Това е борба за държавност. Всяка голяма държава се нуждае от силна централна власт. Тези смутни времена се помнят заради голямата човешка цена, която винаги се плаща. Подобни времена виждаме след смъртта на Ленин и тази на Сталин.  90-те години също оставят болезнен спомен в съзнанието на руснаците. Върху него утвърждава своята власт Владимир Путин. Тогава се раждат криминалните групировки и олигарсите. За обикновените руснаци това е страшно време. То беше и реалното време на разпадането на Съветския съюз“. 

Путин управлява със здрава ръка в един дълъг период от време, напомни проф. Баева, но той не подготви свой наследник, подчерта тя. 

„Това  беше период на стабилност. Борбата за наследството на Путин може да ни върне към 90-те години. Ако руското общество не издигне авторитетни фигури, които могат да го наследят, то ни чакат тежки времена. Страхувам се, че този проблем може да даде отражения и в останалата част на света. 

Путин трябваше да подготви свой наследник доста по-рано. Не виждам в обкръжението му хора, които биха върнали продемократичната посока на Русия. За целта е нужно и Западът да нормализира своите отношения“.

Не е добре с оръжие да бъде сменена властта в Русия, категорична е проф. Баева.

Цялото интервю на Деян Йотов с проф. Искра Баева може да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • “… Всички губят от протакането ѝ“

    01 Юли 2023 15:29ч.

    Хайде бе ? Акционерите в Локхийд Мартин и Рейтениън са на обратното мнение. Баева да не говори от името на “всички”❗️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    01 Юли 2023 15:32ч.

    Глупости на търкалета. Мислех г-жа Баева за по далновиден човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професор Баева,Вие сте изключително

    01 Юли 2023 15:41ч.

    уважавана личност но това не ми пречи да Ви попитам за смисъла на изреченото от Ва мнение че нямало достоен наследник на Путин който да върнем демократичната насоченост на Русия!Може би не Ви разбирам правилно-Вие искате да кажете че 31г. след онова леке Горбачов и пиянура Елцин е имало някаква форма на демокрация(каквото и да значи това)в постсъветка Русия?Моля Ви ,не ни правете на наивници!Русия,Китай,Щатите винаги са съществували благодарение на твърда ръка а не на лигавите представи за т.н. демокрация и либерални свободи!Това са твърде големи и разнопосочни държави и ако някой тая наложи френските представи за държавата и нейното управление твърде бързо ще загуби и главата си!А факта че Путин бе докаран на власт от Собчак,Чубайс и отчасти от Беризовски,говори за днешното дередже на тази велика някога Империя!Жалък тип е Вашият Путин,достоен наследник на Елцин и обкръжението му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    01 Юли 2023 16:11ч.

    Със всичко, което сте споменали по-горе съм съгласен, но накрая извода ви за Владимир Путин е абсолютно погрешен! Благодарение най-вече на него Русия се възроди от пепелта, като птицатаФеникс! Както виждате Русия в момента издържа на най-жестоките икономически санкции на които нито една страна в света не би издържала! Аз лично считам, че такива като Владимир Владимирович се раждат веднъж на столетие! В момента в Света няма такъв велик държавник, като него! Соросоидната паплач всячески се старае да го очерни и сатанизира, но е достатъчно да послушате само 10-15 минути от откритите студия в които той отговаря на въпросите на всички, а също и на присъстващите в залата журналисти от цял свят! Намерете в Интернет такъв запис и погледайте малко. Сигурен съм, че след това ще промените коренно мнението си за него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    01 Юли 2023 16:20ч.

    Подкрепян напълно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно и умен човек, като поживее в "европейски" условия затъпява

    01 Юли 2023 16:04ч.

    Няма друго обяснение за казаното от иначе уважаваната професорка. Т.нар. "Европа" ни уврежда всички всеки ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де

    01 Юли 2023 16:25ч.

    Нали и Путин я кара на договорняк. За година и половина така и не освободиха изцяло нито ДНР, нито ЛНР. Успяха в едно - осигуриха сухоземна връзка на Крим с Русия. А първоначалните мераци са били съвсем други. Но с такива "умни" ръководители армията е превърната в блато, неспособно за сериозни военни операции. Видя се какво правеха шойгувци спрямо най-ефективната част, изпратена на предния край на фронта. Вагнеровци изиграха важна роля в спечелването на време, за да се постегнат руските ВС. И за отплата се опитаха да ги унищожат, за пореден път. Това предизвика гнева на Пригожин и съответната реакция. Шойгувци се о.сраха в началото, прахосаха милиарди за подкупи и не постигнаха нищо, но Путин не предприе адекватни действия. По мое схващане човек, който много дърдори, не е способен на бързи и адекватни действия. Кримската история не е дело на Путин. Затова беше проведена перфектно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв е изводът?

    02 Юли 2023 5:55ч.

    За мен лично, изводът е, че целтана СВО може и да не е тази, която се пропагандира - демилитаризация и денацификация на Украйна и позиционирането й като неутрална държава, каквато трябваше да бъде според договореностите от Будапеща през 1994 г. Преди това, като необходимо условие Украйна да се отдели от СССР като независима държава, беше да бъде част от ОНД (постсъветската Общност на независимите държави) с интегрирана икономика с Руската федерация и др. държави от ОНД. Следователно, по замисъл Украйна е създадена като независима държава, не за да стане част от запада - НАТО И ЕС, а да остане неразделна чст от постсъветското икономическо, военно, културно и политическо пространство. Украйна последователно излезе от постсъветския военен съюз ОДКБ и от ОНД и преднамерено се освави да бъде похитена от САЩ/НАТО/ЕС - всичките обявили Русия за свой враг, - като по този начин курвенски се изметна и предаде Русия и др. държави от ОНД и ОДКБ! Путин беше човек на ЦРУ. Известна е историята с потопяването на п.л. "Курск" на 12.08.2000 г. от двете американски подводници "Мемфис" и "Толедо", със съдействието на военнополитическата върхушка на Русия (Примаков, Касянов...) и бездействието на Путин. Наградата му беше неофициално посещение на директора на ЦРУ Джордж Тенет и нов американски заем от $10 млрд за Русия. Потупването по рамото на Путин беше трикратното му обявяване от ястребите и соросите в САЩ за най-велик политик на годината!!!! Може би Путин успя да свари Русия?! Или може би, Путин се дистанцира и еманципира от ЦРУ? Едно е видно - Путин слугува на така наречените "праведни евреи",хасидите в Москва, които са филиал на талмудистите от юдеиската секта "Хабад Любавич" в Ню Йорк. Това е реалното обяснение на странната война в Украйна. От една страна бута 1/2 хазарът Зеленски, а от другата страна бута 1/4 хазарът Путин. Крайната цел изглежда обща - обезлюдяването на Украйна и създаването в Европа на нова ционистка държава (Цион е в Израел) на територията на 5-те области - Днепропетровска, Херсонска (затова Путин изтегли армията източно от Днепър), Запорожка, Одеска и Николаевска, а в перспектива и принаждането на Крим към новата ционистка държава, на която ционистите вече са й дали кощунственото име "Небесен Ерусалим". Хоризонтът е разтегнат до 2049 г. След това трябва да бъде препогребан някъде там ню-йоркския юдео-сатанист Рабби Менахем-Мендл Шнеерсон, за да бъде клониран и да "възкръсне" като Антихриста - месията на юдаистите. Следва поробване на всичките народи по света, според хвалбите на един луд равин и ционист, и на всеки от 600-те хиляди "хасиди" щели да се паднат по 2800 роби (гои, животни), а крале, президенти (мунчовци) и министър-председатели да се надпреварват да им целуват пантофите ( на сатанистите).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    01 Юли 2023 16:25ч.

    Уважавам г-жа Баева, но явно има релация между напредналите й години и "изкукуригването" й!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де

    01 Юли 2023 16:39ч.

    За целта е нужно и Западът да нормализира своите отношения ++++ Напълно неадекватно пожелание. След него всички останали приказки са "празни приказки". Точно Западът е този, който отдавна е хвърлил мерак на руските природни ресурси и никакви професори и професорки не могат да го кандърдисат да се откаже от собствената си вълча същност. И така е от столетия. А сега изведнъж... Ахъм, ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За и против Путин

    01 Юли 2023 18:10ч.

    Путин възроди Русия. Русия през 90-те беше такъв неописуем бардак, какъвто на нас в България е трудно да си го представим. Путин започна да плаща заплати и върна смисъла на понятието "Държава". ПЛЮС ! В същото време Русия има огромни, гигантски ресурси , може да има най-богатото население в Света. За 23 години Путин е далеч от това място на Русия, което може да има. В Русия се гради имитационен на западния капитализъм. В Русия има Олигархия. Голямо социално разслоение. Корупция. МИНУС ! Путин дава вид на много интелигентен, кагебист, ерудит, многоходвник , играч от класа ! ПЛЮС ! В същото време Путин не е визионер. Зад неговия "многополярен свят" няма идеология , това е описателство. Затова Путин не може да превърне Русия в притегателен пример за Света /какъвто беше СССР/ . Липсва идеология, а опитите на Дугин за такава остават за местна консумация. МИНУС ! Путин запази влиянието на Москва в Кавказ и Средна Азия, развива източния вектор, балансира между Армения и Азербайджан, укроти отношенията с грузинците... ПЛЮС ! В същото време Путин проспа Украйна -четвърт век безхаберие, две Майдани, позорните Мински съглашения, вместо да продължи открито през 2015 към Мариупол ... Сега вероятно Русия щеше пак да има сухопътен мост с Крим , но при десет пъти по-малко жертви. МИНУС ! ... Така можем да изреждаме до безкрайности плюсовете и минусите на Путин. За момента най-сериозният му минус е, че е в "договорняк" със Запада и войната в Украйна очевадно върви по сценарий. В по-общ план , Путин е част от глобалисткия НСР с неговата адженда 2030. Русия е част от аджендата, а не е нейна алтернатива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де

    01 Юли 2023 19:19ч.

    Путин не проспа Украйна. Просто не е възможно. Личните интереси на неговото обкръжение са диктували това "проспиване". Примерите са много. А точно тогава беше времето да се реши проблемът с НАТО и нацизма в Украйна. И за това нямаше нужда от големи военни операции. ВСУ бяха слаби и просто не трябваше да се ограничават "опълченците", а да им се подпомогне по-осезателно. Но Путин си правеше разни свои сметки. Ще спомена само Ренат Ахмедов. Примерите за "свои сметки" и сега са многобройни. Та всяка крушка си има и опашка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    02 Юли 2023 2:27ч.

    Тука пишещите се "ах, изненадват" от другарската Баева. Ми като не познават ни "творчеството" ѝ, ни политическите ѝ "позиции"... нямам идея как може толкова посредствен, безпринципен и алчен човек да го приемете за интелигентен, порядъчен и прочие. На базата на какво? Същите сте от фенклуба на Професор Иво Христов, дето дори не знаете колко порядъчен е като преподавател в "елитна" специалност на "елитен" университет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    02 Юли 2023 2:30ч.

    Забравих да добавя, че е хубаво да си припомните как Нинова ви "изненада". Съвсем неочаквано. А иначе такъв добър, способен, интелигентен човек. Само изненадат на натовския генерал е по-голяма. Щото и той един умен, честен, направил кариера като ръководител на ВВС без самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    02 Юли 2023 7:05ч.

    Частни армии. Това е дясното, неолиберализмът, частни затвори, всички услуги от частници. ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО.. Путин е мега десен и либертариянец.. рийгънист, тачарист, милтън фридман... .. Ленин и Сталин са направили мир, което е било признато от всички велики умове на времето си. Но сега шества преклонение пред големите капиталисти и дясната философия - елитаризъм, набивани в умовете от НПО и институции на империята НАТО, командвана от евреите. Това дясно имащо страх само от левите идеи, много се възбужда от Хитлер, който бе продукт на капиталистическият и буржоазният капитал. Че буржоазията е буржоазия за доброто на всички. И капиталистите в целият свят разчитаха на Хитлер. НЕОЛИБЕРАЛЪТ ХИТЛЕР, КАТО ПИНОЧЕТ, . Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" https://chitanka.info/text/26841-manifest-na-komunisticheskata-partija/12 Маркс описва хитлеристките партии, буржоазният социализъм. Но и знае, че евреиският бог са парите, и в това отношение и християните са евреи. Та, сега, империализмът и империята НАТО, прехвърлят чернилката от Хитлер към Сталин и Ленин, и той заблестява. Евреинът К. Раковски признава, че финансовият световен съюз е инсталирал Хитлер. Капитализмът е започнал да загнива тогава, той го спасява. Войната е кейнсиянство, бори безработицата, копаеш дупки и заравяш дупки. Кейнсиянството може да е буржоазен социализъм, но дава възможност на просвета на всички и стопява елитаризмът - дясното - разделението. И Маркс е предсказал кейнсиянството, казал е "демокрацията, свободата, е път към социализъм" Демос е народ. Народовластие е демокрацията. Но империализмът замести кейнсианството, наложи новият елитаризъм новият фашизъм, новият буржоазен ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква полза има вашата Русия,

    02 Юли 2023 12:49ч.

    България, Ес, света от тая война, бе рубладжии пропаднали ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи