Проф. Даниел Вълчев: Такъв панаир виждали ли сте? Наистина съм опулен в последните дни

Проф. Даниел Вълчев: Такъв панаир виждали ли сте? Наистина съм опулен в последните дни

"Такъв панаир някъде виждали ли сте? Наистина съм опулен в последните дни", каза пред БНР деканът на Юридическия факултет. И още: Говорят за съдебната реформа, сякаш я познават поименно и са играли голи на плажа. Някой не си е направил много добре сметката. Президентът няма срок, в който да се произнесе за освобождаване на Гешев.

"ВСС кадрува в цялата система, без да има никаква персонална отговорност за това. Във ВСС никой вече не помни кой е предложил, кой е гласувал, защото това е абсолютно анонимен орган. И нещата стигат дотук. В България, ако искаме да вървим напред, трябва да е ясно кой предлага – с името си, с лицето си, и кой взема решението." 

Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет, бивш вицепремиер и бивш министър на образованието и науката. Сега според него "петима анонимни предлагат, 17 анонимни приемат и всички сме щастливи".

"Във всяка област, за да има каквато и да е положителна промяна, трябва да има лидерство. Колко години вече говорим за съдебна реформа, даже някои говорят за съдебнаТА реформа, сякаш я познават поименно, сякаш са играли голи на плажа със съдебната реформа. Съдебната реформа в какво се изразява? Как един пък не стана да каже – според мен тя има четири пункта, основни. Ние какво говорим? СъдебнаТА реформа, сякаш тя се подразбира. Нищо не се подразбира", подчерта Даниел Вълчев. 

Вълчев посочи, че същите членове на ВСС, които сега искат отстраняването на главния прокурор, са били против, когато бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе такова искане. По думите му хора, които "до вчераказваха "Осанна!", сега казват "Разпни го!" и ние трябва да им ръкопляскаме".

"Същите тези хора тогава казаха – ама, то, ама, това, ама онова, и нищо не се получи. Изведнъж те, стоейки на слънце, узряха, за една вечер, шестима от тях от прокурорската квота, и внесоха същото предложение. И сега нищо чудно да мине. Някой не си е направил много добре сметката, защото главният прокурор  се освобождава с указ на президента. Президентът няма срок, в който да се произнесе", коментира проф. Даниел Вълчев в предаването "Преди всички".

"Защото г-н Гешев направи заявка да свърши някаква работа, макар и в доста закъснял момент", добави той.

"Персоналните промени в една система, която и да е тя, почти никога не водят до реформа. Това не е реформа. Реформа означава промяна на правилата, а това не се прави. Народното събрание вече много дълго време не върши изключително важни неща – ВСС е с отдавна изтекъл мандат, Конституционният съд отдавна работи с 10 души вместо с 12. Институционалното поведение на повечето участници в тези процеси е изключително лошо", даде своята оценка проф. Даниел Вълчев.

Той изрази мнение, че "явно някакви по-силни послания трябва да се дадат на политическата класа" от избирателите.

Центърът за правни инициативи, който от 2010 г. прави "Юридически барометър", сега има нова инициатива - "Здравен барометър". Днес тя ще бъде представена съвместно с проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и здравен съветник на Столичната община. 

Нормативната рамка на здравеопазването е една от най-неустойчивите, каза Даниел Вълчев, който е и ръководител на проекта. 

Ако погледнем двете най-важни публични системи – на здравеопазването и образованието, може да се види, че делът на БВП за образование вече е 4%, а за здравеопазване – над 5%, "тоест има стремглаво нарастване на разходите за здравеопазване и човек си задава много въпроси", изтъкна той.

Според него инициативата "Здравен барометър" може да се използва като граждански инструмент за "позитивен натиск".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл

Коментари

  • ЗИП

    16 Май 2023 11:23ч.

    Панаири панаири ама изиграха своята роля.Торпилираха варианта да има правителство на ГЕРБ с Габриел премиер! Глеам коларките реват по студията.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • благодарение на атаката срещу Гешев, правителство на ГЕРБ няма да има

    16 Май 2023 12:55ч.

    Ако в основата на атаката срещу Гешев стои Борисов, значи се е прострелял сам в крака. Дано да не в менискуса, че то вече менискус не остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    16 Май 2023 13:49ч.

    благодарение на атаката срещу Гешев, правителство на ГЕРБ няма да има 16 Май 2023 12:55ч. Разсмяхте ме до сълзи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясен Тодоров: Дрон кръжи над балкона ми

    16 Май 2023 13:58ч.

    Не е дрон, а е бръмбар. Не е над ббалкона, а в главата му. И не е един, а са ято бръмбари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Май 2023 11:24ч.

    Мани мани, дойде Румбата спасител и разгроми целия пейзаж! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То да беше само в последните дни! Има-няма едни 30 и кусур ГОДИНИ сме опулени!

    16 Май 2023 11:40ч.

    Ама ни харесва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    16 Май 2023 11:51ч.

    Даниелчо е хрисимо мъжленце и не му отива да е опулено. Виж полегнало - бива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    16 Май 2023 11:51ч.

    Вместо да се пулиш и да се правиш на много принципен, върни заграбените десетки декари в Банишора, върни парите от юридическите дипломи, купени от некадърници и неграмотници. Върни парите от легитимациите... Ей такива боклуци като Вълчев опорочиха прехода, но много обичат да се правят на принципни и морални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    16 Май 2023 11:53ч.

    Ами не е панаир. Панаирът по принцип е забавно място. А това, което става сега, пък и от 33 години, изобщо не е забавно - тази евродържава просто вони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Май 2023 11:57ч.

    на какво си опулен на 30 години анархия я да си спомним кои бяха гл прокурори министрите на правосъдието какво настана когато доиде ф димитров и компания всичко е закономерно нация която не мисли когато гласува избори до дупка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неам нерви

    16 Май 2023 12:17ч.

    Както винаги, именно тази политическа и управленска дебилност и сервилност могат да ни опазят в голямата война. Щото по принцип идиотът никой не го закача много-много и никой не разчита на него... Така преживяхме византийци, турци, германци, руснаци, така ще преживеем и американците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дралчи

    16 Май 2023 12:26ч.

    Учителите са опулени още от седянката, ама не му попречи на тоз "експерт" да ги довърши с делегираните бюджети. Сега само броят щетите с великата философия "парите следват ученика".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изцъклен, не опулен

    16 Май 2023 12:30ч.

    Наблюдаваме щурм (поредният) за смяна на прокурор - хаосът и манипулациите са част от атаката, но пролука в защитата не се открива (както и преди). Може би целта е само хаосът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    16 Май 2023 12:34ч.

    Дали Даниел е опулен не знам, защото мнозина са опулен! И е грешен, колко не знам, но знам, че има мнозина много по грешни от него! Но знам, че много от нещата които е написал са верни и по лошо, че са важни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    16 Май 2023 12:48ч.

    Ние вече 33 години живеем в този панаир, а Вие сте един от организаторите на този панаир

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Две димящи дула

    16 Май 2023 12:51ч.

    На ошашавената публика не й остава нищо друго, освен да започне да се обзалага, кой кого ще гръмне пръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братя Пулеви

    16 Май 2023 12:59ч.

    Братя Пулеви (Кубрат & Тервел) поздравяват Даниел Пулев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Май 2023 13:15ч.

    "Такъв панаир някъде виждали ли сте? Наистина съм опулен в последните дни", каза пред БНР деканът на Юридическия факултет. Какво направи за родината си, след като се лепна за Мадридския.... И ти, и колегите ти от правителството на "царя"... Къде са те, бе Вълчев? Тези, на които тогавашният министър-председател плати самолетните билети до България, пък те го свалиха. Да не си платиш един билет сам въпреки че те водят за много успял , какво да кажа повече....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    16 Май 2023 13:17ч.

    Според мен ППДБ изпързаля ГЕРБ, кат уж бяха много срещу Гешев.Борисов се върза и падна в капана.След тва и Корни се включи в ШООто.Тамън Габриел взе мандата и БСП се отегли. Сега ППДБ ще шантажират ГЕРБ за правителство с втория мандат.Колко много "харалани" се извървяха по студията да величаят "гоулемия шахматист" Боци. Нищо, че се твърди че е бъгнал Мтел Мастерс , кат е карал два хода в началото при откриване на некой от турнирите... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От дръта маарица пуле

    16 Май 2023 15:12ч.

    се опулва, досущ бивш неоПросветен министер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    16 Май 2023 16:13ч.

    и защо е опулен, винаги тайното става явно, библейски закон - лъснаха лъжите на еврокомисарката, лъжите за нечувания атентат, поне да не бяха показвали снимки, лъжите за семейството на гешев, което пътувало с него, за чуждия "експерт" заведен лично от един от баш следователите на местопрестъплението в нарушение на законосъобразния ред

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    16 Май 2023 16:34ч.

    Професоре, същото като реформаТА е с образованиеТО, но у нас то си остава все така монопол на едни и същи кръгове „за България“. Така е и с наукаТА, когато говорим за задължителна ваксинация, докато лекари губят работа говорейки именно тези важни научни детайли, които трябва да знаем. Някъде по пътя губим дебата, плурализма и компетентния анализ във всички сфери на публичния живот. А вече и децата не играят голи на плажа в западния свят, забранено е, заради педофилите, светът не е същия и добрите понятия увисват без почва под краката си, без никаква основа за градеж. Основната причина е, че умните хора заработват в кръжоците на големите и се обаждат ограничено и контролирано, както и мислят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професорът

    17 Май 2023 12:04ч.

    е забравил, че този маскарад го стартираха навремето и с негово участие! Жив и здрав, да му се порадва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи