Проф. Чорбанов: Пълният локдаун не спира вируса

Проф. Чорбанов: Пълният локдаун не спира вируса
„Опитът показва, че пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага. Докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши". Това каза в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов. По думите му не знаем какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото голяма част от тях са безсимптомни.

 

Според него паниката също оказва влияние на броя хора, които се тестват „Психологическият характер прави хаоса по-голям. Много хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх. Ако зависи от мен, бих спрял масовото тестване, а ще изследвам само тези със симптоми", каза проф. Чорбанов.

Той коментира и факта, че България мина Италия по най-много починали от COVID-19 за ден.

„Ние сме с повече хронични заболявания, живеем по-нездравословен живот. Затова имаме толкова смъртни случаи", смята професорът. 

Според него не може да се разчита на лична отговорност за това, че болните се карантинират. „Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички", каза още имунологът.

Проф. Чорбанов коментира и темата с ваксините. „Плазмата не е панацея. Ваксината ще бъде панацея, но за следващата паднемия. Сега никой не проверява защитата на ваксината, а само дали има странични ефекти”, поясни проф. Чорбанов.

 

Коментари

 • малкият колайдер

  11 Ное 2020 10:24ч.

  Нищо не може да спре България по пътя й към 60-та позиция в ранглистата на най-дългите Олимпийски игри в историята на човечеството. От следващата нощ, започваме да дишаме на китайците във врата и неминуемо си връщаме короната на главата, от която е дошла. От тази нощ сайтът worldometer вече иска официално позволение да ви лепи куки, не че до сега не ви е проследявал, за ваше добро, както ви уведомява. 13 ноември е паметна дата, не само защото започват приключенията на Алиса в страната на чудесата, която скоро ще посети и огледалния свят, а защото за православието е ден в памет на Йоан Златоуст! А плазмата е панацея, когато е индуктивно свързана. Тежки дни се задават за всички плазмодии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  11 Ное 2020 10:30ч.

  Чорбанов и Мангъров защитаваха това мнение от самото начало и бяха подкрепяни от други епидемиолози и инфекционисти. Впоследствие някои от тях си смениха мнението по не толкова необясними причини. Един от най-големите експерти в областта, италианската микробиоложка Мария Рита Джизмондо преди няколко дни заяви същото - с подобни локдауни ще очакваме поне още 2-3 вълни и въобще не решаваме проблема. Оставете младите и здравите да си живеят живота и се погрижете за възрастните и хронично болните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоу

  11 Ное 2020 10:37ч.

  Българският език, като един от най-древните в света, притежава достатъчно думи, които да заменят тъпото "локдаун". Преди се гърчеели, а сега - същото! Робското самочувствие още живее даже и в професорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Хаус

  11 Ное 2020 10:41ч.

  Не знам, дали спира вируса, ама със сигурност ще спре голямото лапане на европейски пари, като за последно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рапъра устата

  11 Ное 2020 11:06ч.

  "Локдаун" е новият термин от кик-бокса, използван, като последно средство за противодействие на несъкрушимия Чък Норис, ако разбирате за какво иде реч. Разследват се причините, които са ни довели до този момент - тези хора, на това място и в това време. А Причините винаги са под носа ви. Ма крийте ги тези причини, бе, че е заразно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  11 Ное 2020 11:07ч.

  Локдауна е разменна монета за задължителна ваксинация, точно както и маската. Това е подход който води до всякакви лоши последствия за здравето на обществото, но най вече индоктринация в нов/стар строй- робовладелчески!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважаеми, проф. Чорбанов

  11 Ное 2020 11:12ч.

  Ако наистина сте професор по имунология, недейте да твърдите, че ваксините са панацея. Няма по-голяма глупост от тази, но не е тук мясотото да ви оборвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи