Проф. Баева: Нито Украйна е нацистка, нито Русия е фашистка

Проф. Баева: Нито Украйна е нацистка, нито Русия е фашистка

"В Украйна има нацисти и това е безспорно. Някои от тях участват и в армията в момента - батальонът "Азов" и други подобни. Но управлението не е такова, украинците не са такива. Бежанците, които вече са към 3-4 милиона, не са, разбира се. Същевременно обаче не мога да се съглася и с обратните обвинения, защото те са също много широко разпространени - че Русия е нацистка. Всъщност там обвинението е, че е фашистка, че Украйна е нацистка, а Русия е фашистка. И това не е вярно. Това са пропагандни войни", категорично заяви историкът проф. Искра Баева пред Нова телевизия.

Петицията ни е срещу войната. Ние сме категорично срещу войната, но това не означава да вземем едната страна във войната срещу другата страна, защото това само ескалира войната, каза в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия проф. Искра Баева. Тя обясни, че петицията на леви активсти, която призовава за мир и настоява Кремъл да изтегли войските си от Украйна, е от 24 февруари, т.е. деня на инвазията на Русия в Украйна, а сега сме един месец по-късно и виждаме разрушенията, цивилните жертви, военните жертви.

Според проф. Баева е правилен въпросът дали трябва да се раздели Путин от Русия. По думите ѝ той е авторитарен лидер, управлявал твърде дълго. 

"Разбира се, всеки народ избира своите управници, но Русия е с много по-далечна история и е много по-голяма държава от един човек, независимо кой е той", посочи проф. Баева. Тя подчерта, че когато категорично осъждаме войната и агресията, трябва да кажем, че тази война не избухна без причина. "Когато категорично осъждаме войната, трябва да кажем, че тя не започна без причина. Те бяха и от двете страни, даже от няколко страни. Формално спорът  започна между Русия и Украйна, но в него участват и много западни сили", посочи проф. Баева.

На въпроса нацистка ли е Украйна, проф. Баева отговори: "Вижте, в Украйна има нацисти и това е безспорно. Някои от тях участват и в армията в момента - батальонът "Азов" и други подобни. Но управлението не е такова, украинците не са такива. Бежанците, които вече са към 3-4 милиона, не са, разбира се. Същевременно обаче не мога да се съглася и с обратните обвинения, защото те са също много широко разпространени - че Русия е нацистка. Всъщност там обвинението е, че е фашистка, че Украйна е нацистка, а Русия е фашистка. И това не е вярно. Това са пропагандни войни", категорична е проф. Баева.

 

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

 

Коментари

  • На Русия така и не бе даден шанс от Запада

    24 Март 2022 9:13ч.

    Путин не е авторитарен, той е авторитетен. Русия е огромна страна с изключително талантлив и самобитен народ и не може да се управлява по идеологически рецепти отвъд океана. Това някои интелектуалци не искат да го разберат и стават жертва на партийни директивки. Путин не се е провалял, че да бъде махан, напротив. А Западът се държи расистки и крайно агресивно с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    24 Март 2022 10:21ч.

    Русия е международен парий в момента. Ще става и много по-лошо ако Джуджето не бъде утрепано възможно най-скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данибус

    24 Март 2022 10:43ч.

    Типично по мутренски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    24 Март 2022 12:34ч.

    Никой нормален човек не иска да се нарежда редом с Венецуела, Сирия, Куба, Путин, Лукашенко и Кадиров

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    24 Март 2022 9:18ч.

    Госпожата,като професор-историк,би трябвало много добре да знае че има ситуации,в които войната е неизбежна и чрез нея се разрешават натрупаните проблеми.И че в такива случаи всички призиви за мир са фалшиви и ненужни,а най-често са лицемерни и опит за прикриване на истинската позиция на подписалите,а някои биха го нарекли нелепа проява на конформизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Март 2022 10:29ч.

    Напълно съм съгласен с Вас. Русия, трябваше да избира между по-малкото и по-голямото зло. Е, избра по-малкото. Изненадан съм от проф. Баева. Като историк трябва да е наясно с ситуацията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петрова

    25 Март 2022 13:02ч.

    Нападението/боят/агресията НИКОГА не са неизбежни. Вярно е, обаче, че има хора, които не са научени на други методи за влияние. Нападението/боят/агресията СА ОРЪЖИЕ НА СЛАБИЯ. Ако си с нещо привлекателен, сами ще идват при теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До левите “интелектуалци”

    24 Март 2022 9:20ч.

    Когато дълбоко не разбираш нещо, е по-добре да замълчиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    24 Март 2022 9:23ч.

    Карай да върви,нека все Русия е виновна.Както каза тук един ''кажете в коя Конституция пише,че може да се направи преврат на коя да е страна,а не с избори.Ами оказа се,че може в 2014г.в Украйна,назначиха си техни хора американците,по-късно вече имаше избори с Порошенко,но защо го съдеха,не се знае,защо го пуснаха-също.Дойде зеления и оръжия,напълниха в тая хубава страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не само е виновна, но навреди най-вече на себе си. Превърна най-близкия си народ във враг, влезе в комфликт с целия свят.

    24 Март 2022 9:29ч.

    Хайде, нека е половината. Усилия от десетилетия, договори, мирно съвместно съществуване, културни контакти, човешко общуване, всичко беше зачеркнато. И защо? За да може Путин да се представи пред народа си като единствен и безалтернативен вожд и спасител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази мисловна диария сам ли я измисли или ти беше "спусната" на лиШче?

    24 Март 2022 10:04ч.

    " мирно съвместно съществуване, културни контакти, човешко общуване" .................. Я ПАК ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    24 Март 2022 9:31ч.

    Въпрос на време е Украйна да стане нацистка. Както не всички немци са били нацисти на времето, просто са служили на нацизма, така е и в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е въпрос на време, то вече е факт !

    24 Март 2022 10:25ч.

    Гледайте репортажите с напускащите Украйна ! Това са хора напълно индоктринирани от киевската пропаганда ! Говорят пълни глупости, как ВСИЧКИ хора на Света са за Украйна, как България вече им дала 30 (!!!) самолета, и т.н. безумия ! Чудят се как така повечето българи били за Русия ? Заплашват ни !... Болни хора, промити глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тук ролята на руския народ, приучен на покорство и преклонение пред висшестоящите, поне дойато го нанлюдават, е решаваща

    24 Март 2022 9:33ч.

    Опита навремето от свободата и демокрацията и какво стана? Държавата се разпадна, после я разграбиха, а бандитите се превърнаха в аристокрация. И сега си имат цар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    24 Март 2022 9:50ч.

    И какво общо има руският народ със събитията в България? Плюс това царят на бандитите временно е опозиция, даже за малко го прибраха да се запознае с обстановката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    24 Март 2022 9:57ч.

    ще е много интересно, краварското общество и полезните наши идиоти как ще реагират, ако ККК стане редовен батальон от АА...каква ще бъде тогава Кравария?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    24 Март 2022 10:07ч.

    ще заприлича на Мужиция :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Погрешно сте адресирали подписката си -

    24 Март 2022 10:11ч.

    трябва да се адресира към Държавния департаент на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента се изчегъркват перестройчиците на Горбатия, мутирали в либерали

    24 Март 2022 10:19ч.

    И тако и вако ? Не става Баева. Украйна "не била нацистка, обче имало нацисти" (Азов, Айдар, Правий сектор, Торнадо...) Те какво ? Да не са структури извън Украинската Държава ? И в Третия Райх не всички германци са били убедени нацисти. Но държавата е била НАЦИСТКА , Баева. Факт ! Свърши времето на словоблудствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А поведението на Азовци в Мариупол, и не само там...

    24 Март 2022 10:30ч.

    ...Е смес между фанатизма на СС частите в Берлин 1945 и садизма на ИДИЛ-овци. Живи щитове, криене зад цивилни, преобличане в женски дрехи за да се измъкнат, брутални разстрели на цивилни, да им вземат автомобилите ... абсолютни мерзавци. И така - Украйна не била нацистка, само мъничко ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос на време е Украйна да стане нацистка.

    24 Март 2022 10:37ч.

    росия ще я изпревари във фашизацията си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола

    24 Март 2022 10:40ч.

    Русия не е фашистка, тя е Рашистка държава,което си е фашизъм съчетан с руските особености

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофилите тук сте доста прости хора

    24 Март 2022 10:42ч.

    Което обяснява и филството ви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Z Z

    24 Март 2022 10:49ч.

    Нали си знаеш - чемодан - вокзал - Лвов ! Там изчакваш, докато те калибрират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ниско падна тази жена.

    24 Март 2022 10:58ч.

    Била против войната и против всички войни на планетата. Ами и аз съм против наводненията, навсякъде по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    24 Март 2022 11:25ч.

    Нормално е в надигащ се акартизъм, политика на изключване, преследване и заклеймяване на несъгласни "левите интелектуалци" да се откръстят. Трябва и да се яде в либералната диктатура. Трудно е да си несъгласен. Трябва да виеш с глутницата. Само да не стане не-нацизъм като в Украйна - да започнат да разстрелват хора на улицата, да изчезват е съгласни, да бъдат поливани с боя и поругавани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Март 2022 11:43ч.

    Тоя долна червена зараза пак изпълзя и трови медийната среда с проруски манипулации и лъжи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    24 Март 2022 12:09ч.

    А, е точно за това става въпрос. Тая гняс в Украйна е с Калашник и маска на лицето. Как няма "левите интелектуалци да се гърчат? Кой им гарантира, че такива като тебе няма да тръгнат с автомати по улицата да налагат единствената правда на земята с куршуми и ботуши?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професор Баева,

    24 Март 2022 12:24ч.

    Единственият смислен въпрос във Вашия случай е христоматиен и вече многократно е задаван на такива като Вас: "Кой уби Роза?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз има друг въпрос към проф. Баева:

    24 Март 2022 12:28ч.

    Като подписвахте въпросната "peticiq", не забелязахте ли, че се подписвате редом с НПО от сорта: Институт за критически теории за свръхмодерността, Феминистки мобилизации, Ученици за промяната, etcetera? Това съжителство никак ли не Ви притесни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вова се е самозабравил

    24 Март 2022 12:29ч.

    Въпросът е дали и мужиците са се самозабравили или още помнят Хотят ли русские войны? Спросите вы у тишины, Над ширью пашен и полей, И у берез, и тополей, Спросите вы у тех солдат, Что под березами лежат, И вам ответят их сыны Хотят ли русские, хотят ли русские, Хотят ли русские войны.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 12:48ч.

    Абсолютно всички политически и публични личности в България са мижитурки, поради една проста причина - такива като тях нито могат да си служат с насилие, нито ще бъде допуснато да си служат с насилие. А за тия, които ни завладяха и контролират, насилието е основно средство в политическата борба - и нямат задръжки да го прилагат когато е необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 12:50ч.

    Особено голяма цензура има в университетите - спрямо научните работници, - което беше направено преди една година с изричното въвеждане на определението за антисемитизъм в университетите. А някой си е позволил да спомене "еврейте", а е изхвърчал на секундата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 12:52ч.

    Това определение е въведено през 2017 г. за цяла България - тихомълком, за разлика от Истанбулската конвенция, и явно някой не бяха разбрали, та се наложи допълнително въвеждане и да им стягат обръчите. Проф. Мирчев беше споменат поименно в Доклада за човешките права на Държавния департамент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 12:54ч.

    Така че, почти две години след Мата Хари, абсолютно никой не си позволява да спомене и да обясни подробно кой ни атакува и откъде - освен проф. Мирчев, който го каза като тъпа изцепка и без обяснения. Може би нарочно. След това се извиняваше и беше уволнен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 12:57ч.

    Ситуация, в която целият образован елит на нацията мълчи и не смее да каже - "еврейте ни завладяха", "еврейте ни управляват", "еврейте искат да ни вкарат във война", "еврейте са нацистите на 21-ви век", "еврейте са расисти и ни смятат за боклуци", "ционизма е расистко месианско учение", "юдео-християнството е съюз между англикани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 12:59ч.

    "юдео-християнството е съюз между англиканизма, американското християнство и ционизма - и се стреми към еднолично световно господство", "ционистите искат да използват ядрено оръжие срещу Иран - и вече 10+ години ги спира само Русия", "ционистите управляват Украйна", "също те подготвят война срещу Сърбия", "те са, които инсталираха мафията в България"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 13:01ч.

    "те са тези, които сега пробват да я сменят с хора-празни костюми", "целта е да станем нещо като Ливан на Балканите, а Балканите да станат Близък Изток в Европа", ---- и таканататъка!, няма да пиша романи - та значи, това, че си мълчат Е НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 13:07ч.

    Проф. Баева ми е преподавала - пиша и шес плюс, но едно е да говориш за съвременна история на Европа от 20-ти век, минали работи, друго е да се набуташ между шамарите и научната ти кариера да завърши до края на деня, най-късно на следващия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 13:24ч.

    Академик Марков казва да не делим жертвите, проф. Баева казва, че тия не са нацисти, а ония не са фашисти, оня ден Крадлив Дедо призовава за мир - явно страшно много сме я закъсали, а Боко ни уважи с 200. Това им беше защитата на мутрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 13:50ч.

    В Афганистан ционистите вече са съюзници с талибаните, които ще бъдат използвани срещу Иран. В Централна Европа са съюзници с нацистите и крайни католици-консерватори като Полша, Румъния и пр. Нарочно наложени и отгледани от тях. За да бъдат използвани срещу Русия, Германия и самите себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 13:53ч.

    Любимият похват на юдео-християните е "номера на китайката" - човек или организация сам да се лъже и с цялата си сила да бие сам себе си. По такъв начин беше постъпено с ислямистите, сега по същия начин се постъпва с нацистите. Покрай тях изгаря и всичко наоколо и остава една рана, която нарочно се поддържа - в тяхна полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много виновен

    24 Март 2022 13:56ч.

    Единственият вариант за спасение на България е да се излезе от лъжата, мълчанието и цензурата и да почне да се обяснява точно и с пълни подробности, тъй като мнозинството абсолютно нищо не знае, подведено е и гласува срещу себе си и своите интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    24 Март 2022 12:50ч.

    "Левите" интелектуалци и петицията им е заквасена с маята на комформистката социал-демокрация. Която освен, че е загубила основите си за съществувание, е приела и ролята на САЩисана мажоретка. От там е противоречието между фасадата и съдържанието, тук огласявано от сърцесъдирателното тролскмо подлайване и вой за сребърници - какво друго?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Дачков

    24 Март 2022 13:14ч.

    Безобразие.Срам ме от Вас,за Вас.Това е СВОБОДАТА на словото.Другарю Дачков колготок и да се опитвате да прикуривает истината,все едно няма да успеете.Дано после да не се срамувате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Германов

    24 Март 2022 13:18ч.

    Г-жа Баева или нещо се е объркала за фашизма в Украйна или действително е обърнала ориентацията си. В последно време това се забелязва и в други нейни изказвания. Лошо г-жо Баева ,лошо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мижитурки, поради една проста причина .. нито могат да си служат с насилие

    24 Март 2022 14:09ч.

    Ще ме прощаваш, ама ако това ти е критерия за не-мижитурки, по-добре се прегладай, имаш сериозни отклонения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-жа Баева и сие

    24 Март 2022 14:24ч.

    защо не попитат за нацизма бежанците от Мариупол, жителите на Донбас? Защо не се поинтересуват от разработката на биооръжия от Пентагона, допуснато от киевската власт - в първа цел вече са били превърнати самите украинци? Слушала ли е изявленията на нацистите по Украина 24?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • факт

    24 Март 2022 14:35ч.

    Личното ми впечатление - и изненада 0 от украински бежанци, не млади хора, при това рускоговорящи и не владеещи свободно украински, че са завършени нацисти и даже расисти в отношението към хората от ДНР и ЛНР. Голямо промиване на мозъци е имало от 1991 насам, а след преврата 2014 масови репресии , хиляди изчезнали , "само"убити. Проф. Баева показва изненадващо невежество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    24 Март 2022 22:26ч.

    Сега е време раздавно. Разни хора раздават разни работи, утре-другиден това ще приключи. Е, що да не вземе и проф. Баева? За да изкаже една балансирана позиция пълна с общи приказки. Даже условието да оплюе Путин го изпълнява много елегантно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неосъзнати понятия

    25 Март 2022 8:12ч.

    Ето точно затова Господ допуска да се случат войните, заради неверието на сития пред гладния, неверието на ентелектоалците, наредени пред доларовата фондохранилка, относно безобразията на укронацистките дружини и техните западни куратори. Пожарът на войната ще отвори със сигурност вашите широко затворени очи и запечатани умове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи