Проф. Аргирова: Мотивите на Сербезова за смяна на директорите на болници са неубедителни

Проф. Аргирова: Мотивите на Сербезова за смяна на директорите на болници са неубедителни

Мотивите на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за смяната на директорите на столични лечебни заведения са неубедителни. Това заяви пред bTV съветникът на премиера в оставка по здравните въпрос проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ здравният министър може и да има съображения, но за нея причините за рокадите, които са били представени на обществеността, са недостатъчни.

"Вероятно има документи, познавам проф. Сербезова, тя не работи без документи, без юристи, без одит, но това, което беше представено пред обществеността, не беше убедително", отбеляза проф. Аргирова.

Според нея новият здравен министър ще има няколко основни задачи: "Първо, да се следи ходът на пандемията - второто, извън болничната помощ - първичната здравна помощ не е на добро ниво, самата болнична помощ също и то по отношение на общинските и малките болници".

Проф. Аргирова съобщи, че не се изкушава от поста на здравен министър и до момента не са й го предлагали.

Чистката по върховете на здравеопазването започна с директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански и продължи с директора на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Последният уволнен от шефския пост беше д-р Стефан Константинов - вече бившият директор на Онкологията в София. 

"Дойде ми изневиделица. Без да ми съобщят. Дойдоха едни хора и казаха: "Добър ден. Ние идваме, защото аз съм новият директор", разказа пред Dir.bg д-р Константинов.

Специалистът даде пресконференция, на която заяви, че проверките срещу него са по сигнал на новия директор проф. Панайот Куртев. И не скри, че през годините е имал проблеми със семейство Куртеви, в това число и с проф. Куртева, съпруга на новия шеф. "Предходният директор беше отстранен заради обществени поръчки и проблеми с лекарства", припомни д-р Константинов.

В телевизионно интервю Константинов заяви, че "здравният министър има тежки финансови зависимости от фармацевтичния сектор", след което изказване проф. Асена Сербезова заведе дело за клевета.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    17 Юли 2022 19:50ч.

    Ти пък като каква даваш мнение? Мисли как ще обясняваш, как забогатя покрай ковиту ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    17 Юли 2022 21:20ч.

    Ало, има ли пилот в самолета? Дясната ръка знае ли какво прави лявата! НЕ! Уважаеми читатели, не се чудете, че сме облъчвани с разнопосочна информация от хора, които уж са в един управленски екип. Бог да пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    17 Юли 2022 22:59ч.

    На 78 години няма ли пенсия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вай,

    18 Юли 2022 3:26ч.

    И Радка взе да се еманципира от правителството. Ири е конфликт на интереси? Или поръчка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учуден

    18 Юли 2022 6:59ч.

    Когато премиерът е в оставка, не е ли също в оставка и неговата съветника... Или високо професорското и мнение е остатъчно и само пълни, от пусто в празно, нета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Юли 2022 7:54ч.

    Я, Баба Радка разбирала и от мениджмънт! Направо да става министърка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи