Проектодоклад на ЕП: Ако Сърбия не въведе санкции срещу Русия, блокираме преговорите за присъединяване към ЕС

Проектодоклад на ЕП: Ако Сърбия не въведе санкции срещу Русия, блокираме преговорите за присъединяване към ЕС

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Заплахата, която отдавна витае над Сърбия - преговорите й за присъединяване към Европейския съюз да бъдат прекратени, ако не наложи санкции на Русия, скоро може да се превърне в официална политика на Брюксел спрямо страната, пише днес белградският вестник "Вечерне новости".

Проектодокладът за новата стратегия на Съюза, предложен от Европейския парламент, изтече, пише вестникът и добавя, че евродепутатите ще гласуват текста през ноември.

Европейският парламент ще поиска от ЕС да спре преговорите, докато Сърбия не се съобрази с външната политика и политиката на сигурност на ЕС, тоест докато не подкрепи санкциите срещу Москва. Това се посочва в проектодоклада за новата стратегия на ЕС в процеса на разширяване, който представителите на ЕП ще обсъдят в Комисията по външна политика на 13 октомври, а окончателният вариант на текста ще бъде под формата на резолюция на Европейския парламент при гласуване, очаквано през ноември.

Въпреки че резолюциите на ЕП не са правно обвързващи за страните членки, нито за други европейски институции, е ясно, че тази инициатива е част от все по-силния натиск върху Сърбия да изостави неутралната си позиция по отношение на руско-украинския конфликт, отбелязва вестникът.

Някои евродепутати първо нападнаха Белград за подписването на двугодишния план за консултации между сръбското и руското външно министерство, а след това европейските Социалдемократи, втората по големина група в ЕП, поискаха да спрат преговорите със Сърбия, ако тя не се съобрази с ЕС санкциите срещу Русия и обявиха, че ще включат въпроса в предстоящия доклад на ЕП за разширяването, припомня "Новости".

Ще бъде записана още една заплаха, за която "Новости" вече писа, че Сърбия може да се сблъска с оттегляне на чужди инвестиции, затваряне на заводи и прекратяване на финансовата помощ от ЕС.

Сред компромисните изменения в доклада евродепутатите включиха и финансови условия. Както се посочва в текста, по-нататъшната финансова подкрепа за Сърбия ще зависи от отношението на Белград към Москва, но също и от напредъка в демокрацията, върховенството на закона и "приемането на ценностите и приоритетите на ЕС".

"Да се преразгледат всички средства на ЕС за Сърбия в тази светлина, особено всички проекти, финансирани по Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, за да се гарантира, че всички разходи на ЕС са в пълно съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС", се подчертава сред компромисните изменения.

Ако тези нови изисквания към Сърбия бъдат официално включени в новата стратегия за разширяване на ЕС, сегашното правило от преговорната рамка, че страните кандидатки нямат задължението незабавно да се присъединят към политиката на Брюксел, включително към санкциите, а да се съгласуват постепенно с европейската политика, ще спре да се прилага.

"Новости" припомня, че европейският път на Сърбия отдавна е забавен и отбелязва, че пред страната постоянно се поставят нови препятствия. Първо, по средата на процеса се промениха правилата - въведена беше нова методология на преговорите, клъстери вместо глави, а сега към списъка със задълженията постоянно се добавят нови изисквания. За последно страната отвори клъстер 4, който се отнася за зеления дневен ред, през декември 2021 г., преди руското нахлуване в Украйна.

Европейската комисия, която оценява готовността на страната за интеграция, смята, че Сърбия е готова да отвори клъстер 3 (конкурентоспособност и приобщаващ растеж), който трябваше да бъде "разпечатан" през декември тази година. Но при сегашното състояние на нещата вероятно нищо няма да стане, освен ако Сърбия, както подчертават европейски дипломатически източници, не направи обратен завой в отношенията си с Русия.

Вицепрезидентът на Центъра за външна политика Сузана Грубиешич вече посочи пред "Новости", че ЕС все по-често говори за сериозните последици, които може да понесе Сърбия, ако не се присъедини към санкциите. Според нея пространството за провеждане на дългогодишна балансирана външна политика, което в условията на руска агресия срещу Украйна и отговора на политическия Запад става трудно издържано.

Неслучайно тази инициатива на евродепутатите за включване на наказание за неподчинението на Сърбия в официалните документи на ЕС дойде преди срещата на върха в Прага на 6 октомври по повод създаването на европейската политическа общност, където ще бъде упражнен силен натиск върху президента Александър Вучич да се откаже от сегашната си политика - да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна, но да не налага санкции на Русия, пише още "Новости".


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • nan

    29 Sep 2022 16:23ч.

    като оставим безскрупулния рекет, Сърбия трябва да има едно на ум, че скоро ЕС няма да е наличен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мишелов

    29 Sep 2022 16:25ч.

    Ако имат акъл, сърбите ще се правят на умряло куче и няма да влизат влизат в никакъв евросъюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    29 Sep 2022 16:25ч.

    А с Турция кога ще прекратят преговорите тогава тези клоуни? Или те, както техния тартор ФАЩ, могат единствено да рекетират малките и беззащитни държави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    29 Sep 2022 16:29ч.

    Дреме им на сърбите за ЕС. Между другото от години се разплащат в долари и евро....Кой каквото иска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дейвид

    29 Sep 2022 17:04ч.

    И в левове - преди 3 години в ресторант на Власинското езеро си платихме в левове, а после в един магазин си пазарувахме пак така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Sep 2022 16:31ч.

    Името на това действие не беше ли "шантаж"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-скоро

    29 Sep 2022 17:23ч.

    си е живо изнудване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-скоро перверзия

    29 Sep 2022 19:57ч.

    бъди русофоб, служи на интересите на нашия господар отвъд океана; а ако ли не, обявяваме те за враг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    29 Sep 2022 16:36ч.

    Голям праз! Помня каква бе България-като поря и заводи и знам какъв трънак и запустял двор е колонията сега.Че селото на майка ми лятото гъмжеше от деца.Имаше училище до 8 клас.Същото бе и с селото на жена ми.Отидете сега там да ги видите-пусто и празно.Ама имало МОЛ....лъскави дрънкулки...ама хората ги няма...поминъка го няма.Внос на почти всичко.Ей това донесе ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС е втората метастаза на световният тумор САЩ

    29 Sep 2022 16:41ч.

    Не по-малко гнусна от НАТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ АКО БЪЛГАРИЯ СЪЩО НЕ ПОДКРЕПИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕНА ОТ ЕС?

    29 Sep 2022 16:57ч.

    Не! Ще я изнудват с блокиране на фондове, но няма да й предложат изкушението на напусне. Както с Унгария - замразиха част от фондовете като сиренцето за мишката, но не й ги отнеха, защото биха я предизвикали да напусне. Каква гавра с нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • унгария си търси и ще си намери парите от другаде

    29 Sep 2022 17:09ч.

    Лошо за ес. Ами ако всички започнат да се продават по чужди пазари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унгария НЯМА външен дълг

    29 Sep 2022 19:31ч.

    Изплати го през 2018 г., когато В. Орбан по националната телевизия покани всеки унгарец да налее чаша вино и да вдигне наздравица по този чудесен повод! Така че плащат си глобите (неприемането на ИК и еднополовите бракове и за неподкрепата на ЕС санкциите срещу Русия). Така се случва когато лидерът на една държава е родолюбив и грамотен икономист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, има хора с достойнство

    29 Sep 2022 20:22ч.

    в този мизерен свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххх

    29 Sep 2022 17:05ч.

    Змията като умирала най-хапела и те така с ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    29 Sep 2022 17:29ч.

    Пробват ги сърбите, колко се навеждат по команда. Преди това ги пробваха да признаят Косово...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Sep 2022 17:30ч.

    ???На кой му пука вече за пикливия ЕС бе? Няма свободна търговия, няма свобода на движение, няма газ - нищо няма и ЕС НЯМА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕП/ЕС

    29 Sep 2022 17:33ч.

    Сборището, което много обича да плямпа за демокрация, но да го прилага не го търси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    29 Sep 2022 17:41ч.

    Прочетете внимателно текста. Щели да гласуват някаква си едностранна резолюция, която няма правно обвързваща стойност за страните членки, но на тази база фактически ще спрат да прилагат постановки, които вече са били договорени със Сърбия и въз основа на които тя не е длъжда да се подчинява на членките. Въртят се и сменят условията на ход. Хляб и сирене! А, също и нож!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    29 Sep 2022 17:44ч.

    Това е точно една крачка преди ултиматума, че са ДЛЪЖНИ ДА ПРИЗНАЯТ КОСОВО. В Белград не са глупаци и много добре знаят, че според неписани правила ЕС е нищо повече от дирекция в ОТАН. Ако продължат преговорите, неизбежно ще се стигне до изнудване и за членство в ОТАН. Мострата до този момент е безотказна. Първо ОТАН, пускаме ви кръв, после ЕС. Само скандинавци - заварено полож.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е така

    29 Sep 2022 20:26ч.

    направиха изключение и за Австрия. До последно ги мъчиха, но отказаха ОТАН-а. Та те бяха лидер на необвързаните държави, как да влязат в ОТАН-а? Единствено в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за правдата!!!

    29 Sep 2022 17:53ч.

    И някой, ако каже, че ,,евро-атлантическите ценности" не са демократични е идиоти!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    29 Sep 2022 18:23ч.

    Поредно доказателство за това, че ЕС е неолиберална диктатура, нито повече, нито по-малко ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаси евроатлантическите ценности!

    29 Sep 2022 18:26ч.

    Или правиш каквото ти кажем, или няма захарнопетле со клечка отзадека! Умното Уши като наш Кирчо, сенилнота старче Борел и останалите от трупата на брюкселските зелки направиха от тоя съюз щатска коланиална администрация! Те затова са такива, кой минимално адекватен човек ще слугинства така безгръбначно-слагачески?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сърбите

    29 Sep 2022 19:05ч.

    Изкараха късмет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като се събереш с вълци

    29 Sep 2022 20:50ч.

    ще виеш по вълчи! Поговорката е такава, но в случая с ЕС май става дума по-скоро за глутница страхливи и доста подли псета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заплахата, която отдавна витае над Сърбия - преговорите й за присъединяване към Европейския съюз да бъдат прекратени

    29 Sep 2022 21:11ч.

    Сърбите - де такъв късмет !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бизонитес

    29 Sep 2022 21:15ч.

    ЕС удари тъпомера...това ми прилича на:Вземамте на работа ,но требе да си отЦСКА,АКО СИ "левскар"....духаш супата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блокираме преговорите за присъединяване към ЕС

    30 Sep 2022 9:53ч.

    Ох бабанка ! Плашат сръбско куче с плескавици !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достатъчно е да пропътувате...

    30 Sep 2022 9:58ч.

    От Враца - Монтана - до Връшка Чука ! И после на сръбска територия - Заечар - Парачин - Белград ... У нас е като пустиня ! Разруха, обезлюдяване, срутени села, пустеещи земи , бедствие ! Влизате в Сърбия - спретнато, чисто, обработваеми дворове и ниви ! Пътища на светлинни години от нашите бомбардирани... ЕС ? А ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно този

    30 Sep 2022 20:41ч.

    повелителен, назидателен и заплашителен тон, използван от ЕС, НАТО и САЩ ме накара да променя мнението си за посочените организации, както и за войната в Украйна, поне на 120 градуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи