Проектът на ДПС за Конституцията: Два ВСС - на съдии и прокурори, без тримата големи в Темида

Проектът на ДПС за Конституцията: Два ВСС - на съдии и прокурори, без тримата големи в Темида

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ДПС огласи проекта за промени в Конституцията, изготвен от депутата Делян Пеевски и негов екип, по който през последните дни дискутират с представителите на ПП-ДБ за сформиране на конституционно мнозинство. Именно защото е негов автор, Пеевски влезе и в конституционната комисия, а ДПС отказа да го извади оттам, след като тази сутрин в декларация Христо Иванов апелира да го сменят. 

Законопроектът предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две - един ВСС на съдиите и втори ВСС на прокурорите. В тях ще бъдат избирани по равен брой магистрати - по 13 членове. Членовете от квотата на парламента в двата съвета ще се избират с мнозинство от 2/3, гласи още проектът.

Движението предлага сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на обвинител №1 по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и се слага край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.

Преразгледан е и въпросът с правомощията на главния прокурор.

Прехвърля се надзорът за законност от главния прокурор на съответните по-горни инстанции в прокуратурата. В полето на главния прокурор остават само методическите указания, такива, каквито правомощия имат ВКС и ВАС за уеднаквяване на практиката на различните съдилища и прокуратури.

След проведени разговори в Брюксел Движението предложи членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

Промените в Конституцията, предложени от ДПС, отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

От движението припомниха и хронологията на изготвените промени, за които по-рано днес в пленарната зала Йордан Цонев каза, че останалите не са им обърнали внимание и са ги хвърлили в "кошчето" в миналия парламент. 

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, където на 1 февруари 2022 г. лидерът на Движението Мустафа Карадайъ проведе серия срещи в централата на АЛДЕ. Поправките в Конституцията бяха представени на Хуан Фернандо Лопез Агилар, председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на Адриан Васкез Лазара, евродепутат, председател на Комисията по правни въпроси на ЕП, на Стефан Сежурне, председател на група "Обнови Европа" и на Софи ин"т Велд, евродепутат, председател на Група за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права към Комисия LIBE в ЕП, посочват от партията.

Проектът получи одобрението на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по ценности и прозрачност, на която също бе специално представен.

Проектът за промените в Конституцията бе изпратен и на посланиците на всички страни-членки на ЕС, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО.

Проектът за промени в основния закон лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ представи още на 3 февруари 2022 г. пред журналистите в миналия парламент, а ден по-рано той беше изпратен и на всяка от парламентарните групи.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • б@си

  08 Юни 2023 20:31ч.

  Ако не пишеше изрично, че тоя проект е на Шиши и неговия екип, бих си помислил, че авторите са Ристю и юридическите титани от ППДБГЕ+ и че това е достоен завършек на съдебната реформа, започната от самият Ристю през 2017...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разрешаването на депутати, министри и президенти да имат двойно гражданство ще ни прати при смешките като Молдова и напълно ненормалните прибалти

  08 Юни 2023 21:01ч.

  В никакъв случай не бива да се допуска двойно гражданство, а най-добре то изобщо да се премахне. Двойните граждани са предатели-тарикати без род и родина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Юни 2023 9:06ч.

  По едно време шестваше уйдурмата че Доган бил най-големият български политик?! Чувствувах се щастлив, че емигрирах преди това признание да стане овценародно. Доживях и ДПС да прави Конституцията на България. То вече няма и къде да се емигрира...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи