Продължават споровете дали Белгия да изпрати изтребители Ф-16 на Украйна

Продължават споровете дали Белгия да изпрати изтребители Ф-16 на Украйна

Споровете дали Белгия да изпрати изтребители Ф-16 на Украйна продължават, съобщават местни медии. По-рано този месец представители на Министерството на отбраната изключиха възможността Украйна да получи изтребители от Белгия заради изчерпания ресурс на машините, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Според медиите министърът на отбраната Людивин Дедондер е разпоредила проучване на състоянието на белгийските изтребители заради твърденията, че са с изтекъл ресурс, като е уточнила, че изпращането им в Украйна следва да бъде одобрено от цялото правителство. Представители на опозицията възразяват срещу колебливостта на властите по този въпрос и настояват, че изтребителите са годни за целта.

Пояснява се, че Белгия разполага с 53 изтребителя Ф-16, от които десетина не се използват. Цитирани са неназовани източници от средите на военните, според които Белгия спокойно би могла да дари на Украйна няколко машини, ако наистина желае да помогне. Според вицепремиера Давид Кларинвал, в Украйна догодина може да бъдат изпратени "от два до четири" изтребителя.

Белгия предвижда да замени ескадрилите Ф-16 с най-съвременните изтребители Ф-35, като началото на доставките се очаква в края на тази година. Белгийските власти вече утвърдиха програма за обучение на украински пилоти на Ф-16, но опозиционният политик Жорж Далман коментира, че белгийският принос за украинската отбрана е "срамен" и, ако и останалите държави от НАТО са помагали толкова ограничено, "досега Украйна щеше да бъде руска".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Това королевство

    21 Sep 2023 14:12ч.

    има нелош потенциал да се цепне на две. Валония и Фламандия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ибн Халдун

    21 Sep 2023 15:19ч.

    И един арабелски халифат в Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моленбек

    21 Sep 2023 15:40ч.

    Баш на пъпа на брюкселграда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белгия според Жак Бо трябва да намери едни допълнителни 7 милиарда евра, за да си възстанови запасите от снаряди и патрони, дарени на УКраина, а това е кръгло по 1000 евра ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДАНЪК на всички работещи белгийци...

    21 Sep 2023 16:31ч.

    А за Халифат в центъра на Брюксел отдавна се говори... След като даже запалиха къде 10 училища, които по Евроджендърски препоръки трябва да обучават малки деца ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в смяна на пола още от 5 години възраст ( за да се изпълни програмата на Клаус Шваб за намаление на Земната популация от 8 милиарда на 500 милиона!!!) Тогава кой ще им работи да купуват нови Фу35 от Америка??? Плъховете по Брюкселските канали ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи