Продължава повторната проверка на изборните протоколи в ЦИК

Продължава повторната проверка на изборните протоколи в ЦИК

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Продължава повторното въвеждане на данните от изборните протоколи и проверката на Централната избирателна комисия (ЦИК) за несъответствия и отстраняването им. След края на проверката ЦИК ще обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това може да стане още днес, за 14 часа е насрочено заседание на комисията, съобщава БТА.

Законовият срок за обявяването от ЦИК на получените гласове и разпределението на мандатите е не по-късно от четири дни след деня на вота или четвъртък.

Във вторник приключи приемането на изборните протоколи от районните избирателни комисии.

"Възможно е да има някакви размествания, макар и минимални. В момента сме обявили на нашата Интернет страница 100 процента въвеждане от протоколите от ЦИК в РИК в страната и от ЦИК в Централната избирателна комисия извън страната", коментира пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

Според разпоредбите на Изборния кодекс, не по-късно от четири дни след вота, ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-и парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.

Когато от ЦИК обявят разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати.  

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Тцик

    05 Окт 2022 8:49ч.

    ТЦИК, Вие бройте разписките и проверете дали флашките не лъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи