Принц Чарлз получил 3 млн. евро в брой от бивш премиер на Катар

Принц Чарлз получил 3 млн. евро в брой от бивш премиер на Катар

Снимка: Ройтерс

Британският принц Чарлз е получил на три пъти по 1 милион евро в брой от противоречивия политик шейх Хамад бин Ясим бин Джабер Ал Тани, бивш премиер на Катар, за периода 2011 - 2015 г. при лични срещи, разкрива вестник "Сънди таймс". 

При един от случаите шейх Хамад е дал на сина на британската кралица 1 млн. евро в маркови чанти на магазина за луксозни стоки Fortnum & Mason, който разполага с кралска харта за доставка на продукти и чай на принц Чарлз, съобщава кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

При друг случай принц Чарлз е приел голяма торба с 1 млн. евро при частна визита на четири очи на шейх Хамад в Кларънс Хаус в Лондон през 2015 г. От Кларънс Хаус заявиха, че парите незабавно са били внесени в едно от благотворителните дружества на принца, като са следвани всички закони.

"Сънди таймс" допълва, че двама съветници в кралското домакинство са преброили ръчно парите, които са били в банкноти от по 500 евро, каквито вече са извън обращение. След това парите са били предадени на частната банка Coutts и депозирани на сметката на Благотворителната фондация на принца на Уелс, която е смятана за скромно дружество за отпускане на безвъзмездни средства за реализиране на проектите на Чарлз за домашни любимци и поддръжката на неговото имение в Шотландия.

Членове на кралското семейство нямат право да получават парични подаръци, но могат да приемат чекове като покровители или благотворители.

Срещите на принца със шейха не фигурират в регистъра за официалните ангажименти на кралските особи.

Не се твърди, че са правени нелегални плащания, но разкритията повдигат въпроси около делата на принц Чарлз. От 2007 до 2013 година Ал Тани е премиер и външен министър на Катар, през което време изгражда много близки отношения с кралското семейство.

"Сънди таймс" припомня, че миналия ноември бившият личен помощник на принца и директор на фондацията Майкъл Фосет е подал оставка във връзка със скандала "звания срещу пари".

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Доста тегло !

  26 Юни 2022 10:49ч.

  Това са 60 000 банкноти х 50 евро. Или 600 пачки от по 100 банкноти. Два големи куфара е мъкнал принца…👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако беше прочел статията,

  26 Юни 2022 11:25ч.

  щеше да видиш, че там са изрично указани банкноти от по 500 евро. Хайде сега намали всичко десет пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  26 Юни 2022 11:44ч.

  В митническите регулации е указана сума не повече от 10 000 Е в брой...... останалото се конфискува, но важи за простосмъртните !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия стати заслужават

  26 Юни 2022 13:55ч.

  Да им се прочита само заглавието. Минал си се ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  26 Юни 2022 12:15ч.

  Балък - приел хартийки в чували, вместо кюлчета в чекмеджета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията за принц Чарлз е безобразно скучна и досадна. Апропо, такава е цялата кралска фамилия. Узнаваме, че текстът е пробутан от Паунов, кореспондент на БНР в Лондон. Навярно добре са му платили - текстът е наблъскат със скрита раклама.

  26 Юни 2022 15:08ч.

  Започва се с маркови чанти на магазина за луксозни стоки Fortnum & Mason. После се споменава за очарованието на 500 евровите банкноти, които с лекота се събират в техните торби. Веднага следва деликатен намек, че не е зле всяко домакинство да притежава банкнотоброячна машина с изкуствен интелект, вместо да губи цели дни в броене на подарените им милиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  26 Юни 2022 15:11ч.

  Снимката към статията пък неявно рекламира шивалнята Dege & Skinner, намираща се на прочутата лондонската улица Сивил Роу. Тя от векове обслужва кралската фамилия. Шие какво ли не - от детски моряшки костюмчета за инфантите, през парадната униформа на маршала от Кралските ВВС принц Чарлз, та чак до камшици за коне и аристократичен садомазохизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Принц Чарлз получил 3 млн. евро в брой от бивш премиер на Катар

  26 Юни 2022 16:17ч.

  Само?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  26 Юни 2022 20:55ч.

  само кеш - краун айджентс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи