Пригожин: Временно спираме огъня в Бахмут, заради посещение на американски журналисти

Пригожин: Временно спираме огъня в Бахмут, заради посещение на американски журналисти

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Артилерийският обстрел в Бахмут (руско име - Артьомовск) ще бъде спрян за времето на идването в града на американски журналисти, които са поканени там от Въоръжените сили на Украйна. Това заяви основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, като изявлението му е публикувано в четвъртък в канала в "Телеграм" на неговата пресслужба, предава ТАСС.

"Ние седим в щаба, извършваме бойна работа. Пристига информация, че Цербер, командирът на 57-а бригада на въоръжените сили на Украйна, води американски журналисти в Бахмут. Беше взето решение да се преустанови артилерийският обстрел, за да могат американските журналисти безопасно да снимат из Бахмут и да си отиват.Пресата е нещо свещено. Те също са един вид военни кореспонденти", каза Пригожин.

В същото време той предупреди въоръжените сили на Украйна срещу опити за вкарване на резерви в Бахмут под прикритието на американски журналисти. "Поздрави от момчетата за Цербер, но не дърпайте резервите", каза Пригожин, обещавайки да спре подобни опити, ако има такива.

По-късно обаче той заяви, че се е пошегувал, когато е казал, че хората му ще спрат артилерийския огън в Бахмут, за да позволят на украинските сили от другата страна на фронтовата линия да покажат града на гостуващите американски журналисти.

В  аудио съобщение обаче Пригожин той заяви: "Момчета, това е военен хумор. Хумор и нищо повече... Това беше шега".

Бахмут се намира в тази част от Донецка област, която се контролира от Украйна, и е важен транспортен възел за снабдяване на украинската групировка войски в Донбас. За града се водят ожесточени битки. Както съобщи на ТАСС на 18 април съветникът на изпълняващия длъжността глава на т. нар. "Донецка народна република" (ДНР) Ян Гагин, руските сили вече контролират почти 90% от неговата територия. Денис Пушилин, изпълняващ длъжността ръководител на ДНР, назначен от Русия, каза днес, че руските сили са поели контрола над последния участък от маршрута, по който се е снабдявала украинската група в Бхамут.

Тъй като градът вече е бил атакуван повече от 11 месеца, украинската защита на Бахмут вече е интегрирана като един елемент от много по-дълбока отбранителна зона, която включва град Часов Яр на запад.

Източници: fakti.bg, news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Похвално сътрудничество...

    27 Апр 2023 18:19ч.

    Направо оставете един обществено достъпен телефонен номер, на който да ви казват какво да правите. Да очакваме ли също и Путин да врътне един телефон до западните ви партньори, че ще ходи на гости на Шолц, и те временно спрат влязлата в сила заповед за ареста му? Горките местни хора, които платиха с живота си и продължават да плащат сметката за плановете на отново развилнелите се кръвожадни геополитически задкулисници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    27 Апр 2023 18:22ч.

    Това истинска новина ли е? Звучи малоумно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ам.изверг

    27 Апр 2023 18:30ч.

    Малко по-късно самият Пригожин опроверга новината, съобщавайки, че си е направил майтап заради един офицер на хохлите, който вагнеровци са взели на мушка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е под контрол

    27 Апр 2023 18:58ч.

    Циркът е пълен.Малко почивка и избиването на дебили продължава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    28 Апр 2023 8:30ч.

    Колко са наистина жертвите ще се разбере след войната, но вероятно и тогава ще се лъже. Украинската пропаганда се подиграва на руснаците, че 9 месеца не могат да превземат едно никакво градче. Може и да е така а може и на това градче да е отредена ролята на месомелачка вместо да се срива всяко селище по пътя към Киев. Броят на жертвите в тази битка ще е показателен за безсилието или планирането на руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лесно е да се бъзикаш

    28 Апр 2023 9:52ч.

    Когато контролираш 86 % /осемдесет и шест процента/ от територията на града. Убеден съм че ЧВК на Пригожин умишлено ще бави вземането на останалите 14 % за да "утилизира" колкото се може повече укри, хвърлени на "могилизация". Това което става в Бахмут е невъобразимо за здравия разум. Безспирно се пращат хиляди и хиляди украинци на заколение, хванати на улицата, или с два дни "подготовка". Съобщава се за попълнения които буквално не могат да си служат със стрелковото оръжие ! Това всичко за два квартала на един град без никакво стратегическо значение ! Това ако не е хомоцид на режима в Киев над собственото му население , не зная какво е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи