Пригожин: Целта на метежа бе да бъде спасена групата "Вагнер", а не да бъде свалена властта в Русия

Пригожин: Целта на метежа бе да бъде спасена групата "Вагнер", а не да бъде свалена властта в Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин публикува 11-минутно аудиопослание - първото му изявление след неуспешния бунт на наемническите му сили в Русия. ​В него той не уточнява къде се намира.

Пригожин уточнява, че целта на метежа преди два дни е била да бъде спасена наемническата група, а не да бъде свалена властта в Русия, предаде Франс прес.

Той каза, че „походът“ е бил да се избегне унищожаването на частната военна група "Вагнер", която е трябвало да прекрати съществуването си на 1 юли.

Пригожин говори в 11-минутно аудио съобщение, пуснато в приложението за съобщения телеграм.

Лидерът на наемниците каза още, че целта е била да се направи протест срещу неефективното водене на войната в Украйна, а не да се свали правителството в Москва.

„Целта на марша беше да се избегне унищожаването на "Вагнер" и да се потърси отговорност от длъжностните лица, които чрез своите непрофесионални действия са извършили огромен брой грешки“, каза Пригожин.

„Спряхме в този момент, когато стана ясно, че ще се пролее много кръв“, продължи той, описвайки напредъка на военния си конвой, който достигна ударно разстояние от Москва. „Ето защо смятаме, че демонстрацията на това, което планирахме да направим, беше достатъчна. Решението ни да се върнем имаше два фактора: не искахме да пролеем руска кръв. Второ, ние марширувахме като демонстрация на нашия протест", твърди Пригожин.

Пригожин призна, че неговите войски са убили руски летци по време на тяхното въстание, като каза, че те „съжаляват, че от тях се изисква да нанасят удари срещу самолети, но те удряха нашите сили с бомби и ракетни удари“.

Той също така твърди, че движението на войските в Русия е „майсторски клас” в начина, по който Русия трябваше да извърши нахлуването си в Украйна на 24 февруари , което не успя да постигне целта си да превземе Киев.

Източници: "24 часа", vesti.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Да не излезе накрая,

    26 Юни 2023 21:36ч.

    че си бил марионетка на Путин и Наришкин? След толкова стойки, перчене, ругатни, обиди, цинизми и дивашки изпълнения с ковашки чукове? Олигарх бил, хайде де. Останал си си оня “петух” от затвора някога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-правдоподобното обяснение какво се случва и защо

    26 Юни 2023 21:59ч.

    https://youtu.be/wfmc0dBj0eM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Юни 2023 21:46ч.

    Мълния! Явно всичко наистина е МАСКИРОВКА! Започнало е строене на военен лагер за Вагнер в Осиповичи Беларус!Всички вагнеровци от Ростов отиват там.Наришкин говори за Лаврата.Капиш ? :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Юни 2023 1:30ч.

    В Печи казармите не са ли свободни? Много казарма там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лукашенко

    26 Юни 2023 21:51ч.

    Този си е политик :) Вчера казва едно, утре - обратното :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    26 Юни 2023 22:01ч.

    Опричник в съвремието (при тия вече нелеки условия) - това е Пригожин. (Аналогиите с Иван Грозни и Малюта Скуратов са явни, макар и все още хипотетични.) Обществеността не е готова за т.нар. сянка на войната - а лицето на войната е грозно, непривлекателно, антидемократично и антигражданско. Хората очакваха бърз успех в Киев през февруари - март 2022, но не знаеха, че колективният Запад отдавна се е готвил за такова непримиримо развитие на събитията с използването на украинско пушечно месо. С такива пърформативни събития на границата на лудостта (каквито циркът Пригожин ни разигра в последните дни) някой трябва да намекне на народите, че рационалното и уютно време в Русия, в Европа и по целия свят приключва, ако ескалацията ще продължава така. Нелепо беше да гледаме танковете на "Вагнер" по улиците на Ростов, вместо по улиците на Харков. Още по-грозно и знаково бе да видим как целият Запад (и разбира се Уркистан) чрез медийната си машина показа как се радва, че Русия изпада в гражданска война и в крайна сметка пропада. С това за сетен път показаха, че единственият път към демонстративното им (ала фалшиво завинаги) благополучие е единствено руската разруха, руската бедност и руското нещастие. Тъкмо тази буйно изразена западняшка и соросианска радост и надежда от "чудото" е най-голямата присъда за всеки авантюристичен метежник спрямо Русия, който е решил да се прави на голям мъж и голям герой. Няма да им се получи обаче повече на всичките съзнателни и несъзнателни ненавистници на Велика и праведна Русия. Страшният Съд е току пред всички нас, надвесен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Юни 2023 1:27ч.

    Ми явно е по лесно по улиците на Ростов, отколкото по улиците на Харков. Не ти ли идва на ум? Да, и жителите на Харков се биха с русийската армия, а тези на Ростов я посрещаха с радост. Доколкото едни наемнци са русисийска армия де, с тази уговорка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    26 Юни 2023 22:36ч.

    he’s a sung song

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    26 Юни 2023 22:41ч.

    Гледайте Пламен Пасков на ю-туб / Paskov Bulgaria/ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де

    27 Юни 2023 0:06ч.

    Ще слушаме специалистите по котки, кучета и говеда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо!

    26 Юни 2023 23:25ч.

    2:0 за Шойгу! Западът може да бъде спокоен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е тъпо да си тъп

    27 Юни 2023 0:13ч.

    Шойгу няма да си разваля рахатлъка, все пак. Тия дни щели да започнат преговори. Чекаме изтегляне на руските войски от половината завзети територии, в знак на добра воля и подобряване на тактическите позиции. А Дед е крайно време да даде на Шойгу маршалската звезда, за майсторското изгонване на нелоялната конкуренция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига драскахте

    27 Юни 2023 0:16ч.

    щуротии ...путан не мое върви напред...без да почисти отзад..задния двор...щото понамирисва..и пригожин му помага...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Юни 2023 1:29ч.

    Кво да чисти? То се видя в къщи няма нищо! Дийдоха едни от чужбина и си ходят където си искат, няма кой да ги спре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи