Пригожин пита Кърби какво престъпление е извършила военната компания "Вагнер"

Пригожин пита Кърби какво престъпление е извършила военната компания "Вагнер"

Основателят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин пита в отворено писмо говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби какво престъпление е извършила организацията. По-рано Кърби съобщи, че американското правителство ще обяви "Вагнер" за транснационална престъпна организация, съобщава ТАСС. 

„Имам въпрос към вас: „Можете ли да назовете какво престъпление е извършила ЧВК „Вагнер“?“, се казва в писмото, публикувано в канала в Telegram на пресслужбата на Пригожин.

На 20 януари Кърби обяви, че Съединените щати са решили да квалифицират ЧВК "Вагнер" като транснационална престъпна организация и да ѝ наложат нови санкции следващата седмица. Американските власти вече са включили ЧВК "Вагнер" в списъка със санкции, добавя ТАСС.

Определението "транснационална престъпна организация" ще позволи на САЩ и другите страни да ограничат международния бизнес на наемническата армия и международната ѝ мрежа от поддръжници, заяви Джон Кърби, цитиран от БТА.

"Вагнер" е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви Кърби и добави, че има нарастващо съперничество между "Вагнер", руската армия и руски министерства. Вашингтон вижда напрежение например между частната военна компания и руското министерство на отбраната, заяви говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Според Кърби през последните седмици "Вагнер" са получили доставка на оръжие и от Северна Корея, а на 18 ноември от Русия за КНДР е заминал влак, който е бил натоварен в Северна Корея и на следващия ден се е върнал в Русия. Има визуални доказателства за това, добави той. Предполага се, че ще има още доставки на оръжие от КНДР.

Групата "Вагнер" се притежава от Евгений Пригожин, доверено лице на руския президент Владимир Путин. В Украйна понастоящем в редовете на частната армия воюват около 50 000 бойци, каза Кърби. По думите му сред тях има 10 000 наемници и 40 000 затворници.

"Най-накрая ЧВК "Вагнер" и американците са колеги. От сега нататък нашите отношения могат да се нарекат "конфликт между престъпни кланове", реагира иронично Пригожин на новината снощи. Наскоро той се похвали, че дори купува американско оръжие въпреки санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна. Близкият до Путин Пригожин е издирван от ФБР за намеса в президентските избори в САЩ. То дори е обявило парична награда за залавянето му, съобщава още БТА.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • какво го пита, тоя американски умньо едва ли помни какво е говорил преди 2 часа, да не говорим пък, че не може да покаже на картата Украйна, ако го помоли...

    21 Яну 2023 16:23ч.

    Американците скоро май ще бъдат отучени да приказват на ангро...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Доколко екстремно тъпи станаха американците?"

    21 Яну 2023 17:06ч.

    https://dzen.ru/a/Y63JRQdQzE3WPXwc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САщ за Пригожин = Лисицата и Гроздето

    21 Яну 2023 17:16ч.

    Проблема не е дали "Вагнер" е терористична организация - всичките американски ЧВК са такива, че и по-зле- един БлекРок колко народ изби и в Авганистан и в Ирак... Проблема на САЩ е, че ЧВК Вагнер НЕ Е ТЯХНА , ами е руска и срещу нея трябва да се БОРИШ , а не да ПЛАЩАШ напечатани хартийки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи