Пригожин обяви, че "Вагнер" контролира по-голямата част от Бахмут

Пригожин обяви, че "Вагнер" контролира по-голямата част от Бахмут

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин заяви снощи, че силите му контролират над 80 % от опустошения източен украински град Бахмут, след едни от най-тежките и кръвопролитни сражения във войната, съобщи Ройтерс.

Високопоставени украински военни представители не отговориха пряко, но заявиха, че силите им се държат твърдо в града, който някога имаше население от 70 000 души.

Бойците на Вагнер бяха начело на многомесечните усилия на Русия да превземе Бахмут. Уморителната окопна война и постоянните артилерийски обстрели предизвикват сравнения с Първата световна война заради огромните жертви, дадени и от двете страни.

Пригожин заяви, че силите му, които играят важна роля в руския напредък на изток, продължават да обграждат Бахмут. "В Бахмут по-голямата част, повече от 80%, вече е под наш контрол, включително целият административен център, фабрики, складове, администрацията на града", казва той във видео, публикувано от руски военен блогър.

Сергей Череватий, говорител на Източното военно командване на Украйна, заяви, че ситуацията в Бахмут е под контрол, и добави, че Киев няма да позволи обкръжаване на войските си.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Самотният вълк

    12 Апр 2023 8:24ч.

    Във края на крайщата Русия ще победи във тази война срещу нея , цялото НАТО и целият ЕС и държавите от златният милиард са срещу нея .Но на нейна страна са държавите от ШОС И БРИКС .Със население от седем милиарда народ .А наркомана Зеля трябва да побърза със преговорите ,щото после няма да бъде участник във тях . Време е Западът да даде урок и Украйна е добра причина, казаха в Китай Време е Западът да се научи да уважава мнението на другите страни, пише колумнистът на Huanqiu Shibao Zhao Jiandong. „Те спешно трябва да научат урока за „взаимно уважение“: те трябва да признаят различията и да разберат, че другите имат същите естествени права като тях“, каза журналистът. Според него Западът непрекъснато се опитва да "поучава" други страни, което силно дразни останалите участници в международните отношения. По украинския въпрос САЩ и Европа отново си спомниха стария си лош навик, като се държаха така, сякаш тяхното мнение е единственото правилно, а останалите просто са длъжни да се ръководят от него“, възмути се Джао Джиандун. rusvesna.su

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @" ... Време е Западът да даде урок и Украйна е добра причина, казаха в Китай..."

    12 Апр 2023 11:59ч.

    Точно това прави Западът - дава урок, че суверинитетът на Украйна и правото на избор на самостоятелно развитие на украинския народ трябва да се спазват от Русия, както и трябва да се спазва и международното право, което е над националното, каквото Русия не прави. В Русия Путин подписа указ, че националните закони са над международните, което не е прието в нито една друга държава по света. „...Те спешно трябва да научат урока за „взаимно уважение“: те трябва да признаят различията и да разберат, че другите имат същите естествени права като тях...“ - И това е точно така, защото украинският народ е РАЗЛИЧЕН от руския народ, Украйна е независима, а не васална колония на Русия и това Рашата ще го разбере по трудния начин, като не го е разбрала по цивилизования дипломатичен начин и толкова много предупреждения да не нарушава международните договорености и да не напада Украйна. Но това за взаимното уважение важи не само за правата, но и за задълженията. Рашата трябва да се научи да уважава другите суверенни държави, включително и Украйна, както и да изпълнява задълженията, особено ако се е съгласила и подписала редица международни договори, които от началото на войната ги отхвърли и не ги спазва, като си зачеркна дори собствения подпис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Апр 2023 12:36ч.

    украйна е зависим от американските терористи и европейските фашисти и нацисти .И когато стане найстина независима тогава Русия ще спре д я напада ,защото сг Русия си защитава Руският народ във Украйна и когатоПутин молеше и потрошенко и след това наркомана Зеля да преговарявт със републиките въув Донбас те го лъжеха цели осем години че ще спазват минските споразумения .Е Путин най накрая взе правилното решение за да защити руско говорящите жителуи на Донбас които наркомана Зеля избиваше най жестоко .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прологът на тази война на режима на Путин срещу Украйна е най-малкото през лятото на 2003 г., а през 2008 г. в Кремъл вече се обсъждаше плана с операциа "Портокал с часовников механизъм"

    12 Апр 2023 13:29ч.

    Русия няма право да решава нищо за Украйна, решението за проблемите в Украйна са само на суверена в лицето на украинския народ и на международните организации като ООН, защитаващи спазване на правата на гражданите. Не са му грижа на Путин рускоговорящите в Украйна, а изиксва подчинение и зависимост. Как така Путин защитава руския "народ" в Украйна, но... само в Донбас? А в останалата част на Украйна? Всъщност, не сте разбрали Кремъл какво разбира под "Руски свят", а именно да защитава и "освобождава" навсякъде по света, където има рускоговорящи, без значение дали са граждани или не на Русия. Т.е. показва целите му да води войни/"СВО" навсякъде, където Русия на Путин/ФСБ има желание да превърне в зона на влияние и колонизира населението. Това засега го прави в бившите постсъветски републики - Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Украйна... Да, още от началото на встъпване на Путин в Кремъл настъпва криза във взаимоотношенията на Русия и Украйна, защото украинците отказаха да продължат да бъдат васална колония на Русия и да тръгнат по европейски път. Тази криза постепенно прерастна в продължителна война. Лицемерието на режима на Путин и разминаването между пропагандните му речи и действия е пълна демагогия. Подготовката за "СВО"/войната е започнала не по-късно от 2003 г. Още през лятото на 2003 г. в руското ръководство се обсъждат някои аспекти на бъдещата война срещу Украйна. По онова време беше невъзможно да си представим, че безумните идеи, които се обсъждаха тогава, в крайна сметка ще доведат до истинска война. Но фактът остава: прологът на тази война е най-малкото през лятото на 2003 г. На следващата година, през 2004 г., по време на Оранжевата революция в Украйна , беше разгледана възможността, която всъщност се материализира десет години по-късно: окупацията и анексирането на Крим. По това време, през 2004 г., опитът беше отложен за по-късна дата поради недостатъчна подготовка за тази операция. В началото на април 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ Путин обяви, че Украйна е изкуствена държава и половината от нейната територия всъщност принадлежи на Русия. Това изявление беше направено в присъствието на тогавашния президент на САЩ и висшите служители на много други държави. През същия април 2008 г. в публичното пространство изтече версия на плана за руска война срещу Украйна. Публикувана е в "Руски журнал" , а тези, които се интересуват от подробности, могат да намерят тази статия под името Операция "Портокал с часовников механизъм" ( http://www.russ.ru/pole/Operaciya-Mehanicheskij-apel-sin ). В него е изложен подробен план за война срещу Украйна, включващ бойни задачи, които трябва да се решават от различни видове сили: пехота, парашутисти, бронирани войски. В споменатия текст се описват окупациите на Крим, Източна и Централна Украйна. В хода на боевете беше планиран и ядрен удар срещу украинските сили югоизточно от Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:34ч.

    "... През 2008 г. в Русия се появи огромно количество книги, посветени на „бъдещата война срещу Украйна“. Не само техният брой е удивителен, но и колко подробно е разработена тази тема в него. През 2009 г. знамето на така наречения "DVR" беше издигнато за първи път в младежки лагер на Селигер, мнозинството от гражданите разбраха за съществуването му едва преди няколко месеца. Забележително е, че същият лагер от млади про-путинисти, който самият г-н Путин редовно посещава, участва активно, лично в промиването на мозъците на руската младеж. През 2009 г. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) също започна да регистрира активизиране на подривна дейност на бъдещи (т.е. настоящи) сепаратисти в Източна Украйна. Както виждаме, войната на г-н Путин срещу Украйна наистина беше дълго и внимателно подготвяна. Второ, днешната война срещу Украйна е дълга война, защото продължава вече 16 месеца. Официално беше обявено на 27 юли 2013 г. в речта на г-н Путин по повод 1025-годишнината от кръщението на Киевска Рус в Киев. Тази дата стана датата на обявяването на така наречената хибридна война срещу Украйна, включително информационна война. Два дни след тази реч главният лекар по хигиена на Русия, г-н Онищенко, обяви началото на хигиенна война срещу Украйна. Последваха икономически, финансови и дипломатически войни. На 9 ноември 2013 г. методите на вече водената хибридна война срещу Украйна бяха допълнени с банално изнудване. Г-н Янукович, който беше поканен в Русия и отведен във военна база, беше подложен на безпрецедентен натиск - в случай на сключване на споразумението за асоцииране с ЕС Путин обеща да отнеме от Украйна първо Севастопол, след това Крим, а по-късно - осем района на Югоизточна Украйна. Две седмици по-късно психологически сринатият Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Конвенционалната война срещу Украйна (с използване на конвенционални оръжия) започна през януари 2014 г. с убийствата на бойци от Майдана. Официално то започна на 20 февруари 2014 г., четири дни преди г-н Янукович да избяга от Украйна. Тази дата беше обявена от Министерството на отбраната на Русия, което изсече медала „За връщането на Крим“ и постави върху него датите на военната операция срещу Украйна „20. февруари -18. март 2014 г.“ бяха поставени. Така конвенционалната война срещу Украйна започна два дни преди споразумението на Янукович да бъде подписано с тримата опозиционни лидери в присъствието на трима европейски министри и четири дни преди Янукович да избяга от територията на Украйна на руски военен кораб. Следователно руската военна операция не може да бъде нито реакция на революцията на Майдана, нито на бягството на украинския президент. Пак повтарям: руската конвенционална военна агресия започна, когато Янукович все още беше легитимен и пълномощен президент на Украйна. Това не беше операция нито „за Янукович“, нито „срещу Майдана“, беше операция срещу Янукович и срещу Майдана, беше операция срещу Украйна...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:36ч.

    "... Трябва да се подчертае, че тази война е война на Путин не само срещу Украйна. Можете и трябва да го погледнете от други гледни точки. Тази война е пряко продължение на руско-грузинската война, за която Петрас говори във встъпителната си реч. Горещата фаза на тази война започна през 2008 г., но все още не може да се счита за приключила, тъй като значителни територии на Грузия все още са окупирани от чужди сили и са извън контрола на грузинското правителство. В процесите, протичащи в момента в политическия живот на Грузия, не е трудно да се открият следи от руска намеса, дори през последните седмици. И такива следи, за съжаление, могат да се видят не само в Грузия. Преди повече от година, в резултат на огромен натиск и изнудване от г-н Путин, Армения беше принудена да се откаже от намерението си да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. В момента руските власти бързо изграждат път от Махачкала до Тбилиси (т.нар. улица Аваро-Качетинск): работите ще се извършват 24 часа в денонощието, без прекъсвания. Общата стойност на този проект е 1,5 милиарда долара. Пътят пресича високопланинския Кавказ и излиза от южната му страна в долините на реките Аласани и Кура, в стратегически важен район на границите на Грузия и Азербайджан, в непосредствена близост до Тбилиси, Армения и Карабах. Изграждайки по този начин сухопътен коридор между Русия и Армения, ще се даде възможност за бързо придвижване на руските мотострелкови бригади и бронетанкови войски. В случая не само Азербайджан, но целият каспийски и централноазиатски регион, богат на енергийни ресурси, ще бъде отрязан от излизане от световния пазар през Грузия и Турция. Завършването е планирано за март 2015 г. Още веднъж напомням: работите се извършват 24 часа в денонощието..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:36ч.

    "... Проблемите в Молдова, включително нейния регион Приднестровието, вече бяха обсъдени тук. Споменаха се и потенциални усложнения с Казахстан. На 29 август г-н Путин заяви, че исторически Казахстан никога не е имал държавност, която да е създадена единствено благодарение на усилията на такава уникална личност като президента Назарбаев. Това беше намек със стълба на оградата и означава, че Казахстан може да загуби сегашната си държавност, дори ако Назарбаев вече не е на върха. Друга зона на агресивни амбиции са балтийските държави, за които вече стана дума днес. През последните няколко седмици бяха направени няколко опита за извършване на разрушителни маневри в Летгален(Източна Латвия) регистриран. По-голямата част от населението на тези райони са етнически руснаци, както и рускоговорящи. Горепосочените провокации и подривна дейност се извършват по същия сценарий, по който току-що се случиха в Крим и Източна Украйна. Ако преди няколко месеца говорехме за възможността от руска агресия в Латвия и Северозападна Естония от чисто хипотетична гледна точка, сега тези провокации я превърнаха в реалност. Това е нещо, което се случва точно пред очите ни. Ако на териториите на Източна Естония и Латвия внезапно бъдат провъзгласени някакви квазиформации като „Нарвска народна република“ и „Латгалска народна република“, въпросът, който измъчваше Европа в края на 30-те години на миналия век, може да бъде: „Готови ли са европейците И накрая, това е война срещу Русия, срещу руски граждани. Това е руска гражданска война. Това е война, организирана от режима в Кремъл от руския лумпен пролетариат и престъпници срещу цивилизованата част от руското общество. „Горещият“ етап на тази война протича в украинския Донбас, „топлата“ й фаза вече започна на територията на Русия..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:38ч.

    "... Въпросното предизвикателство е предизвикателство не само за държавите, възникнали в постсъветското пространство. Това е много сериозно предизвикателство за ЕС и НАТО. И тези организации, както правилно отбеляза Андрей Пионтковски, нямат готови отговори на тези предизвикателства. Така че тук имаме работа с реваншизъм, ревизионизъм и агресия не само на територията на постсъветското пространство, както например в случая с Украйна и Русия, което мнозина от нас може би си мислеха само преди няколко месеца. Изправени сме пред опасност, пред която е изправена цяла Европа. Това е опасност пред Европейския съюз и НАТО. Очевидно една от идеите на агресора е следната: използвайки териториите на Естония и Латвия като дестабилизиращ лост, те изнудват европейските икономически, политически и военни институции и се опитват да демонстрират безсилието си, като в същото време унищожават цялата система за сигурност, съществувала в Европа в изградената през следвоенните десетилетия..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:41ч.

    "... Но това не е всичко. Преди около месец г-н Путин направи реч на срещата на така наречения Валдайски клуб. Бих описал представянето му като реч в Сочи, чиято важност е трудно да се надценява и с която всеки европейски политик, политически лидер и експерт трябва да се запознае. Тази реч трябва да се чете внимателно и да се разбира както в нейния съвременен, така и в исторически контекст. Някои експерти, преследвани от пропагандната мотика, хвърлена от Кремъл, побързаха да нарекат тази реч аналог на речта на Фултън. Това сравнение е фундаментално погрешно. Тази реч няма нищо общо с речта на Уинстън Чърчил във Фултън. Нито от съдържанието им, нито от мястото на изказването им, нито от характера на автора им. Трябваше да направя сравнение на тази реч с историческия й аналог ( https://aillarionov.livejournal.com/751369.html ). Това не е реч на Фултън. Това е речта от Берхтесгаден. През август 1939 г. Адолф Хитлер, който е в Берхтесгаден, любимото му място за почивка в Южна Германия, пише две писма до министър-председателя на Великобритания Невил Чембърлейн. Тези писма са с дати 23 и 25 август. В това германският лидер отиде много по-далеч от простото изискване за анексиране на Австрия или Судетите. Той предлага на Чембърлейн план за преразпределение на света между Германската империя и Британската империя. Сравнявайки речта на г-н Путин в Сочи с двете писма на Хитлер от Берхтесгаден, бяха открити 25 текстови съвпадения, които бяха почти идентични: почти дума по дума, изречение по изречение, идея по идея..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:42ч.

    "... Преди няколко месеца Путин привлече вниманието на обществеността към плановете си за създаване на някакъв „руски свят“, който ще включва обединяването на сънародниците и техните потомци под един държавен покрив. Но вече тези планове изглеждат малко остарели. Сега залозите изведнъж се увеличиха. Сега Путин предлага да се промени целият световен ред, цялата световна система, възникнала след Втората световна война, която е заложена в статута на ООН и в множество документи, основана на принципите на неизползване на сила, на неприкосновеността на границите , върху суверенитета на държавите, върху суверенното право на нациите да се присъединяват към международни съюзи по собствена воля. Така вече не се занимаваме с регионален проблем, колкото и важен да е проблемът за войната на Путин срещу Украйна. Нещо повече, днес ние не се занимаваме само с потенциалната война на Путин срещу непосредствените съседи на Русия в постсъветското пространство. И колкото и грубо да звучи, тук дори не става въпрос за възникването на заплаха от разгръщане на война в Европа срещу членовете на ЕС или НАТО. Днес ние не срещаме просто реваншизъм. Това е политика на преразглеждане на цялата система на международни отношения и световна сигурност. Това е опит за промяна на световния ред, който се появи през последните седем десетилетия. Кремълските пропагандисти формулират същността на дейността на руските власти абсолютно ясно: това е Четвъртата световна война. В техните изчисления студът се нарича Трета световна война, а сегашната война те наричат ​​Четвърта световна война, която се води с цел промяна на съществуващите правила на световните отношения..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:44ч.

    "... Сега стигаме до дискурса по един изключително важен въпрос: колко реалистична е заявената от Путин цел? Възможно ли е да се променят правилата на световната игра, при условие че ресурсите, с които разполага г-н Путин, са несравнимо по-малки от ресурсите на НАТО в частност и тези на Запада като цяло? Как можете да получите промяна на правилото във ваша полза при такива обстоятелства? Мнозинството от анализаторите намират тези намерения за нереалистични, неоснователни, дори смешни. Сравняването на демографските, икономическите, военните и други ресурси, с които разполагат двата лагера, показва огромно превъзходство на Запада. Изглежда, че няма смисъл да мислим, че с такъв дефицит някой може да се надява да успее в сериозна конфронтация. За да отговорим на тези въпроси, трябва да се обърнем към военната теория и практика. Войната, която се води днес, има различни имена: „хибридна война“, „неконвенционална война“, „нелинейна война“. Една от най-важните характеристики, използвани в момента, е така наречената "асиметрична война". В обикновен военен конфликт двете страни имат сравними количества ресурси и „воля“ на свое разположение. Но можете също така да си представите ситуация, в която едната страна има много повече ресурси, но по-слаба воля от своя противник. А опонентът й има по-малко ресурси, но по-силна воля. В този случай изходът от конфронтацията остава неясен. Историята ни предлага не малко примери, когато едната страна в конфликта, която е по-агресивна, последователна, решителна, успява да постигне успех и дори победа. Тези, които твърдят, че подобна конфронтация е невъзможна, защото ресурсите са несравними, трябва да имат предвид фактора сила на волята...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:45ч.

    "... Освен това по време на тази конфронтация има поне два елемента, които е важно да имате предвид през цялото време. Един от тези елементи вече беше споменат тук. Това е информационната война. По-точно: дезинформационната война. Тази война се води на територията на Русия, а също и извън нейната територия; не само на територията на постсъветското пространство, но и в целия свят. Разпространението на информация и дезинформация няма граници. Дезинформационната война се води не само на руски, но и на английски, френски, немски, испански и други езици. В много социални мрежи в различни страни действат войници и офицери от силите за дезинформация, които са в услуга на Кремъл и действат координирано на езиците на различни народи. Тези дезинформационни сили се опитват да създадат различна история, различен светоглед, различна представа за световния ред и самия свят. За съжаление трябва да се признае, че те постигнаха известен успех в това не само в Русия, но и в други страни. Трябва да го имате предвид. Общество, което не може да се наложи срещу тази дезинформация, рано или късно ще стане жертва на агресия. Първо информационна агресия, а после – нова. Друг елемент от новата конфронтация вече беше споменат от Андрей Пионтковски. Това е ядрен шантаж, който е един от най-опасните компоненти на новата война. Всеки отговорен политик, всяка сериозна политическа сила в Европа, Северна Америка и останалия свят е готова да направи практически всичко, което зависи от тях, за да избегне ядрен конфликт. И те го разбират много добре и затова кремълските възродители и ревизионисти цинично го експлоатират. Ето защо сделката, предложена на Запада в речта в Сочи, както и в други речи, е формулирана с абсолютна яснота: или приемате новите правила на световния ред, или ще имате работа с „суперсила с ядрено оръжие“. ”. На този вид предизвикателство цивилизованият свят все още няма готов отговор..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:47ч.

    "... Какво можете да направите? Не ми остава толкова много време, така че ще направя мислите си изключително кратки. Има три възможни отговора на направените оферти. Първият е: да се предадеш. Така че приемете предложението на г-н Путин. Да предположим, че сега ще бъдат установени нови правила на световния обществен живот, ще бъде създаден нов световен ред и в същото време този нов световен ред ще се основава на правото на по-силните да диктуват волята си на по-слабите. Съществуващите проблеми се решават от позицията на силата. Подобен подход ще се усети особено от най-слабите и най-малките държави. Втори отговор: да се опитаме да намерим компромис. Този сценарий се предлага от някои руски политици: „Да, ние (Русия) може би сгрешихме, когато анексирахме Крим и извършихме интервенция в Източна Украйна. Но тук не можете да промените нищо, така че трябва да приемете ситуацията такава, каквато е, и да поставите новите граници и новото статукво.” Нека наречем този нов ред компромис. И третият отговор: да се даде отпор на агресора. Не виждам смисъл да обсъждам първите два сценария, които принципно се различават малко един от друг, защото вторият сценарий в крайна сметка води до същия резултат като първия: капитулацията на цивилизования свят пред агресора. Третият отговор - съпротивителният вариант - заслужава сериозно обсъждане..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:49ч.

    "... Назовавам най-важните елементи на третия отговор – съпротива. Те включват мерки на най-малко седем нива на активност в пет театъра на военни действия. Седем нива на активност На първо място трябва да се разбере естеството на възникналия проблем, да се запознае с него от чисто аналитична/научна гледна точка. Второ, необходимо е да се информират и образоват както политическите лидери, така и по-широките слоеве на обществото въз основа на получените резултати от изследванията. Трето, воденето на антидезинформационна война е необходимо, защото в атмосферата на тотална дезинформация победата е невъзможна. Украинският пример ни показва, че дори трябва да се създадат специални организации, които да се занимават изключително с разкриване на дезинформация, насочена срещу Украйна; как се създава, фабрикува и разпространява такава дезинформация. Това е трудна работа, която не е за аматьори, изисква умения, ресурси и последователност. Четвъртата точка е свързана с нивото на международното право. Съществуващите дефиниции на агресията, формулирането на принципите на неагресията и други принципи вече не отговарят на новите реалности. В условията на хибридна война агресията придобива форми, които вече не попадат в стандартните дефиниции. Информационната агресия не попада в термина, установен от Общото събрание на ООН. Новите видове агресия изискват адекватно представителство в системата на международното право. Петото ниво на съпротива е икономиката. Шестата форма на съпротива е енергетиката. Тук бих искал да спомена солидната стъпка, предприета наскоро от Литва. Там е построен нов газов терминал и до декември Литва може да стане първата европейска страна, която напълно ще се освободи от зависимостта от доставките на руски газ. Това е сериозна стъпка в правилната посока..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:51ч.

    "... И накрая, най-голямо внимание трябва да се обърне на необходимостта от адекватен отговор в чисто военната сфера. С цялото внимание към неконвенционалните елементи на хибридната война, в условията на конвенционален конфликт, настъпващите танкове са трудни за спиране с хуманитарна помощ и красиво формулирани резолюции. Пет театъра на война: Първо, това е т. нар. „стара Европа“ (основно членовете на ЕС). Второ, това е „новата Европа“, преди всичко „държавите в близост до фронта“, граничещи с агресора (балтийските държави и Полша). Трето, Украйна в момента заема централно място на фронтовата линия. Украйна се нуждае от всякаква подкрепа: политическа, икономическа, техническа, специалисти, образование и др. Четвърто, други страни от постсъветското пространство, които или вече са жертви на агресия, или потенциално могат да станат такива. И накрая Русия, руските граждани, руското общество, руският народ...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин в Европейския парламент в Брюксел на 19 ноември 2014 г.

    12 Апр 2023 13:53ч.

    "... Това е последната ми точка. Трябва да разберем каква е стратегическата цел на настоящата война. Ние не избрахме пътя на войната, ние не искахме война, войната ни беше натрапена. Ние трябва да спечелим тази война. Всички ние - свободни руски граждани, граждани на граничещите с Русия държави, граждани на Европа и целия цивилизован свят. Стратегически тази война може да бъде спечелена, само ако Русия стане свободна демократична държава. Докато Русия е авторитарна диктатура, тя ще остане източник на заплахи за своите граждани, за своите съседи, за околностите си. Един от най-модерните ръководни принципи на Европа е мотото: „Европа трябва да бъде свободна, демократична, обединена и мирна.“ Тази благородна цел може да бъде постигната, само ако Русия стане свободна и демократична, ако е в мир с всички свои съседи в рамките на рамка на границите, признати от световното мнение. Благодаря за вниманието!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Апр 2023 8:40ч.

    А ето тук и едно интервю със Доналд Тръмп ,който може да е шут във лицето на своите противници ,но във него има голяма доза справедливост . Според мен той ще е новият стар президент на САЩ след новите избори които престоят догодина . Тръмп: "Северен поток" не е взривен от Русия (ВИДЕО) Бившият и вероятно бъдещ президент на САЩ Доналд Тръмп даде интервю за Fox News, където между другото отговори на въпроса кой е виновникът за терористичните атаки срещу газопроводите "Северен поток"? От директен отговор на въпроса на водещия Тръмп излезе, но каза, че според него Русия определено не е виновникът. Не искам да въвличам страната ни в беда, така че ще кажа само кой определено не го е взривил - Русия. Обвиниха Русия, казаха, че Русия е взривила собствения си газопровод. Трябваше да отблъснеш и това. Това не беше Русия“, каза той. Освен това в същото интервю политикът нарече лидерите на Русия, Китай и Северна Корея най-умните хора. „Всички те са най-добрите. Нашите момчета не са и никога не са били. Тези хора са най-добрите в своята игра“, каза Тръмп, отговаряйки на въпрос как вижда тези световни лидери. Говорейки за китайския президент Си Дзинпин, Тръмп го нарече „брилянтен човек“. Колко умен е Ким Чен Ун? Той е най-добрият. Хората говорят за него едно, после друго. Но в действителност той е много умен... Той дойде на власт много рано, когато беше на 23-24 години, а сега има пълен контрол над държавата. И не е лесно. Колкото до Путин, той също е много умен“, каза Тръмп. rusvesna.su

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Апр 2023 8:45ч.

    А аз мога да допълня че към тримата най умни държавници във света Син Дзинпин ,Владимир Путин и Ким Чен Ун ,ще прибавя и Виктор Орбан .И така стават детелиновият лист на най умните държавници във света .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    12 Апр 2023 12:04ч.

    С изключение на Си Дзинпин, другите в това каре са безумци с диагноза и социопати като личностова характеристика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Апр 2023 12:39ч.

    Е не са като теб либерални неграмотници и малоумници и зоофилистици и содомити и трето полови индивиди .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Апр 2023 14:38ч.

    Ха Ха Ха ,целият свят е вече срещу англосаксонските сатанисти и терористи . Спецоперацията в Украйна доведе не само до санкции и „отмяна“ на всичко руско на Запад, но и до прилив на симпатии към Русия в страните от „глобалния Юг“. Хиляди хора изразяват желанието си да се включат в редиците на въоръжените ни сили, за да се борят срещу глобализма. В китайския сегмент на интернет набира популярност видеото на потребител на име Уло, който се включи в помощ на руската армия и обяви, че от Китай са изпратени дронове за нашите войници. Около 80% от китайците имат положително отношение към Русия, а само 12% имат отрицателно отношение. Отношението към Съединени американски щати е точно обратното – това е най-нехаресваната страна от жителите на Китай (60% оценяват световния хегемон негативно и само 31% положително). Готови сме за битка“ Поднебесната империя не беше изключение. В много страни от така наречения „глобален юг“ хората са готови да хванат оръжие, за да защитят Русия срещу центрирания върху САЩ световен ред. В интернет можете да намерите видеоклипове от различни части на Африка, където въоръжени хора директно заявяват желанието си да се присъединят към редиците на нашите войски. Ние сме Централноафриканските сили, Африканските национални сили, Централноафриканската република, Централноафриканската национална армия. Ние сме готови да помогнем на нашите руски братя. Руснаците са наши партньори", казаха представители на ЦАР. Ние ще помогнем на руснаците да се борят срещу страните от НАТО, които не могат да ни сплашат. Ние сме готови да се бием, защото Русия ни помогна да се бием у нас и ние победихме. Ще помогнем на Русия да се бие по-добре в Украйна", добавиха централноафриканците. Знаем, че НАТО стои зад това. Ние, камерунците, ако ни помолят да отидем и да подкрепим Русия, ще отидем без съпротива", казва мъж, който се представи пред РИА Новости като гражданин на Камерун. Ние, конгоанските войници, сме готови да подкрепим Русия в битката срещу Украйна. Всичко, което се случва там е дело на европейци, каза гражданин на Конго в друго видео. Преди малко повече от седмица синът на президента на Уганда Мухуси Кайнеругаба говори за решимостта си да защитава Русия: Наречете ме „Путинист“, ако желаете, но ние, угандийците, ще изпратим войници да защитават Москва, ако някога бъде застрашена от империалистите!" А по-рано чухме непрозрачни намеци за готовността да застанат рамо до рамо с нас първите лица на КНДР. Според сестрата на Ким Чен-ун Ким Йо-джонг Северна Корея "винаги ще стои в един окоп с армията и народа на Русия".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    12 Апр 2023 9:36ч.

    Шефовете на БРИКС и ШОС не може да не са умни. Цялата работа е в отхвърлянето на пълзящата хегемония на Златния милиард. САЩ и GB очевидно отстъпват пред напъна на тези съюзи. Гордост някаква за България е ,че Дилма Русев стана шеф на банката на БРИКС- алтернатива на МВФ за развиващия се и тотално променен свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    12 Апр 2023 9:38ч.

    В Артемовск подземната армия на Бандера се разрасна с почти 40хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин ще бъде арестуван по заповед на МНС, ако стъпи в Австрия

    12 Апр 2023 12:08ч.

    https://dnes.dir.bg/svyat/putin-shte-bade-arestuvan-ako-stapi-v-avstriya-zayavi-avstriyska-ministarka

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Апр 2023 12:44ч.

    Абе австрииските пендери ще арестуват Путин и точно на другият ден Австрия щепрестане да съществува .Ти как си я представяш тази работа ,да се арестува президента на най голямата ядрена сила и то Путин .Това да не тие дъртия шизофреник Байдън или шарлатанинът Радев . А вземи та поумнявай малко и не приказвай налудничави глупости .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато Путин стъпи в Австрия,

    12 Апр 2023 12:50ч.

    козяците и продажниците вече отдавна ще сте на едно китно дунавско островче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи