Пригожин до Шойгу: 70% от Бахмут е руски, но Киев планира голямо настъпление

Пригожин до Шойгу: 70% от Бахмут е руски, но Киев планира голямо настъпление

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руските сили контролират около 70 процента от град Бахмут, но украинската армия планира широкомащабно настъпление, заяви шефът на руската наемническа компания "Вагнер" Евгений Пригожин в писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и Ройтерс.

В писмото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, той казва, че настъплението, целящо да откъсне силите на "Вагнер" от основната част от руските войски в Източна Украйна, е планирано за края на март или началото на април.

Пригожин настоява Шойгу да вземе всички необходими мерки, за да предотврати това, което по думите му може да доведе до "отрицателни последици" за военните усилия на Русия в Украйна.

Още 1 милиард евро от ЕС и 350 млн. долара от САЩ за Украйна

Брюксел и Вашингтон отпускат още средства на Киев като военна помощ, съобщиха световните агенции.

Европейският съюз ще отпусне 2 млрд. евро, за да достави на Киев 1 милион артилерийски боеприпаса, от които Украйна отчаяно се нуждае за противодействие на настъплението на руските войски, и за да извърши съвместни покупки с цел да попълни запасите си, предаде Франс прес.

"Дадохме началния сигнал за конкретни мерки", обяви днес в Брюксел германският министър на отбраната Борис Писториус. "Тръгваме по нов път на съвместни покупки", подчерта той по време на среща с колегите си от ЕС и външните министри на 27-те страни членки.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който участва в срещата по видеоконферентна връзка, приветства това споразумение. "Повече артилерийски боеприпаси за Украйна възможно най-скоро. Това беше основната цел", написа той в Туитър. Това усилие на ЕС ще "укрепи способностите на Украйна на бойното поле", коментира той.

Споразумението, което трябва да бъде представено за одобрение на лидерите на 27-те държави членки на ЕС на среща на върха на държавните глави и правителствени ръководители в четвъртък и петък, дойде в отговор на спешния призив, отправен на 9 март от украинския президент Володимир Зеленски, тъй като неговите войски ограничават огневата си мощ, поради липса на боеприпаси.

Киев приветства днес отпускането на 2 млрд. евро от ЕС за закупуване и доставка на артилерийски боеприпаси на украинските сили, като "силна мярка за европейската сигурност".

"Ние сме благодарни на ЕС ... Това е много силна мярка за защита на европейската сигурност", посочи в Туитър началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

САЩ пък отпускат поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 350 милиона долара, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Днес, съгласно пълномощията, предоставени ми от президента (на САЩ Джо - бел. ред.) Байдън, разрешавам отпускането на 34-ия пакет американско оръжие и военна техника за Украйна на стойност 350 милиона долара", съобщи в изявление Блинкън.

"Пакетът военна помощ включва повече боеприпаси за доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън "Хаймарс" и гаубици, които Украйна използва за отбрана, както и боеприпаси за бойните машини на пехотата "Брадли", ракети ХАРМ, противотанкови оръжия, речни лодки и друго оборудване", се казва в изявлението на американския държавен секретар.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Плътни ракетни и бомбени килими,

    20 Март 2023 19:18ч.

    всичко друго е полумярка без никаква ефикасност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълно изтребление, казваш?

    20 Март 2023 19:59ч.

    Като в Хирошима и Нагасаки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашисткият тумор трябва да се реже от корен,

    20 Март 2023 20:01ч.

    няма друг начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълно изтребление на фашугите и тяхното семе.

    20 Март 2023 20:02ч.

    Както щете го наречете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заедно

    20 Март 2023 20:39ч.

    с малките фашугчета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пригожин до Шойгу:

    20 Март 2023 19:27ч.

    само аз ли намирам подобен "диалог" за нелеп? Пригожин казва нещо на Шойгу по вестниците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисирките са си мисирки

    20 Март 2023 20:18ч.

    ЖурнаГлисти, сър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    20 Март 2023 23:29ч.

    Другари и другарки, да се вземат за чиста монета заявления по време на война НЕ Е признак на висока интелигентност. Ето едно словосъчетание - "FOG OF WAR"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    20 Март 2023 19:37ч.

    Зов за помощ - Украинците идват, помощ ! Примитивната държава не може нито да произвежда оръжия, нито да обучи мобиките. Танкове Т62, БТР-и 50, Уазки, Молтовки и пр. железа от времето на СССР. Управлявана от углавни престъпници, издирвани дори от Хагския наказателен съд. Логичен край, не ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синчо, мамин-сладък, точно в 10-та! Съвсем точно си описал усраинско-фащ-ската сган!

    20 Март 2023 19:48ч.

    Синчо, започваш да ми харесваш - поумняваш, възмажаваш, акъл ти иде! И так держать! Скоро може и да си помислим, че си "ентелегентен"! Анадънму!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Модераторът, изтрил коментара ми за идиота,

    20 Март 2023 19:53ч.

    може ли да се понапъне и изтрие целия Хашек?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinко малоумни. Махни се от България

    20 Март 2023 20:19ч.

    Къш бре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    20 Март 2023 20:36ч.

    Аа нека синковеца да си стои тук във България , И този като избяга трябва да съдим родителите му че са създали такава продацжна утрепка и урод . Добре е на наго да му направим Руска рубашка ,мнного ще му отива на тялото . За назидание на другите продажници и какво ги очаква и тях .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България да не ти е собственост?

    20 Март 2023 20:42ч.

    Тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нищо, аз ще го напиша ---

    20 Март 2023 20:56ч.

    Син е абсолютен, завършен, пълен идиот. Именно за това е нает като трол на Козяк 16, нормален българин не би се хванал на такава лайнометна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Син ли си, дъщеря ли си, не те знам

    20 Март 2023 22:51ч.

    Какво си, ама си нямаш идея от нищо....може би по скоро многовалентин бот шъ' да си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да препостнем изтритата вариация по Хашек, НАПУК НА МОДЕРАТОРА:

    21 Март 2023 2:59ч.

    ДАНО sin ДА НЯМА БРАТ, ЩОТО ЩЕ Е СЪЩИЯТ ИДИОТ КАТО НЕГО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русийката я очакват 1 млн. снаряда

    20 Март 2023 20:54ч.

    Платени с вашите данъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти гледай теб и тебеподобните какво ви очаква:

    20 Март 2023 20:58ч.

    Белене, прасета и Шако със сопата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В срок от 50 години

    20 Март 2023 22:54ч.

    Ама накрая кой ще ги плаща тия снаряди... Уф забравих ъм кой ще ги направи...., а ами по 10 хиляди на ден до кога ще стигнат.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зайо Байо

    20 Март 2023 21:24ч.

    Доста смешно! Ако Пригожин изобщо е казал това, то е за заблуда на укрофашагите и западните им помагачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    20 Март 2023 23:26ч.

    Няколко неща над които си струва да се замислим 1.САЩ не участват пряко във войната , затова ръководителят на Пентагона преди няколко дни нареди контраофанзивата да започва. 2. Украйна много иска да победи и затова съобщава на врага точно какво ще прави и кога. 3.ЕС , който е най демократичната и мирна организация в света, в момента е главен военен доставчик на една от страните , и харчи десетки милиарди евро от парите на данъкоплатците , с пълното им одобрение, включително и на българските. 4.Украйна и подкрепящия я Запад, се канят да хвърлят всичките си сили срещу армията, която разполага с най- голяма огнева мощ в света и ракети , които никой друг няма. Логично е да допускат и поражение, имат ли резервен вариант и какви ще са последиците. Пиша всичко това за да направя обосновано предположение, че след очертаващия се правал на контраофанзивата, Същият този шеф на Пентагона ще разпореди включването във войната на "предната фронтова линия" , както я определи Байдън и това беше причината той да привика във Варшава ръководителите на деветте държави, между които и нашия президент. А Радев иначе ТУК се кълне че няма да допусне въвличане във войната, а ТАМ просто козирува. Опасността е голяма , а в нашето общество няма сериозен дебат, дали скоро ще сме във война !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    20 Март 2023 23:35ч.

    Отново "помощ" за 404- 2 милиарда от ЕС- какво му плащаш? Абсурдно е поредното наливане на пари от европ. данъкоплатци в "черна дупка". Безобразие от ЕК- общите пари за оръжие, същото като т.н."ваксини''-плащай и не питай!. Ние знаем ,кое е най- добре за вас и за световната демокрация и затова не ви питаме за нищо! ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    21 Март 2023 9:48ч.

    Приближава моментът на ядрените залпове. Без тях няма да има решение на конфликта Русия-САЩ. Едните трябва да умрат, за да настъпи мир. Мир с ядрена зима. Тежко им на оцелелите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • двуликия

    21 Март 2023 10:14ч.

    Вчера край бреговете на Тайван е станало земетресение с магнитут 5,4 по скалата на Рихтер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи