Приеха на първо четене закриването на спецправосъдието

Приеха на първо четене закриването на спецправосъдието

След повече от 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет, според които специализираното правосъдие трябва да бъде закрито. "За" гласуваха 134-ма депутати, а "против" - 73. Нямаше въздържали се.

Против предложението гласуваха ГЕРБ и ДПС, но "Възраждане" го подкрепи. В залата присъстваше и правосъдният министър Надежда Йорданова.

Измененията предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура и отмяна на "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

Миналата седмица правната комисия в Народното събрание одобри промените след близо девет часа дискусия.

По време на днешния дебат в пленарната зала от "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ" и "БСП за България" подкрепиха законопроекта и отбелязаха, че специализираното правосъдие не е оправдало целта, за която е било създадено. От ГЕРБ-СДС обявиха, че промените ще поставят под риск висящите наказателни дела.

Петър Кьосев от "Продължаваме Промяната" (ПП) отбеляза, че разглежданият законопроект е изключително важна предпоставка за началото на реформата на съдебната система в България. Той посочи, че в последните години всичко е започнало да бъде квалифицирано като организирана престъпна група само с една единствена цел да бъде разгледано от специализирания съд.

Вместо твърдяната специализация на неговата дейност с фокус върху тежката организирана престъпност и борба с корупцията по високите етажи, специализираният съд се превърна в алтернативен общ наказателен съд, при това крайно неефективен и неработещ по отношение на тези цели, посочи Кьосев.

Къде са знаковите дела и дела с висок обществен интерес, по които има влязла в сила осъдителна присъда, попита той. Според него обсъжданият днес законопроект ще осъществи точно това връщане на делата в системата на общи съдилища и възстановяване на баланса и справедливостта при тяхното разглеждане.

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) го репликира, че твърденията, които излага, са крайно манипулативни, защото това не е съдебна реформа. Вие в т.нар. съдебна реформа не предлагате нито един нов механизъм за оптимизиране на наказателния процес. Това, което ще свършите единствено, е да поставите под риск висящите много тежки наказателни дела с правна и фактическа сложност и да прехвърлите организираните престъпни групи по места, там, където техните лидери и участници имат изградени трайни позиции. Не само не преодолявате тези регионални зависимости, но ги задълбочавате, посочи тя.

Андрей Михайлов ("Има такъв народ") коментира, че специализираният съд се създаде, за да бъдат заобиколени някои съдилища. Всъщност той беше порочно заченат, посочи той. Михайлов посочи, че със закриването на специализираното правосъдие борбата с корупцията няма да пострада, не е предвидено и изгонване на магистрати.

Става дума за 30 магистрати, така че съдебната власт може да поеме тези магистрати, допълни той. В проекта не е предвидено и няма такова нещо -делата, подсъдни на специализирания наказателен съд, няма да се прекратят, заяви Михайлов. Принципът на неизменност на състава ще бъде спазен, отбеляза той. Делата ще отидат в окръжните или в Софийския градски съд, спрямо фазата, на която са, допълни депутатът.

Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) го репликира, че, дали са 30 или 50 съдии, това са човешки съдби. И ако всички си дадат отвод, недейте да убеждавате залата, че тези дела ще бъдат довършени и няма да се получи хаос, призова тя.

Борислав Гуцанов ("БСП за България") посочи, че специализираните съд и прокуратура са се превърнали в политически репресивен апарат. Ако се бяха изпълнили намеренията, с които започна тази реформа, нещата щяха да бъдат много по-различни, посочи той.

Цветан Енчев (ДПС) посочи, че специализираното правосъдие се нуждае от анализ и в съответствие с него да се направят изводи и да се предприемат конкретните мерки. По думите му, директното закриване лъха на саморазправа. Закриването е грешка и прибързано, и претупано, и абсолютно политическо решение, коментира той. Енчев отбеляза, че преди създаването на специализираното правосъдие също е имало обществено недоверие. По думите му, специализираното правосъдие има своите кусури, но има и своите резултати.

Настимир Ананиев ("Продължаваме Промяната") коментира, че "тази къща" би трябвало да се бутне изцяло, защото се използва като бухалка не само срещу бизнеса, но и срещу обществото. И даде пример с подслушването на граждани от летните протести. За анализ е вече късно и тези бухалки трябва да бъдат закрити, тогава ще продължи и съдебната реформа, допълни той.

Петър Куленски ("Продължаваме Промяната") коментира, че се предлага закриването на специализираната прокуратура, която две години не е пожелала да разследва пачките и златните кюлчета в чекмеджето на един бивш премиер и как една българска манекенка има пет милиона евро, за да придобие луксозен имот в Барселона.

Всъщност закривате специализираните съд и прокуратура, за да сложите свои хора в прокуратурата, така каза вашият премиер, репликира го Николина Ангелкова (ГЕРБ-СДС).

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че обвиняемите по висящи дела са 886, делата са над 13 хиляди тома, като това са дела за трафик на хора, на наркотици, изнудвания, измами. Според нея в обществен интерес е тези дела да продължат там, където са, и да не се поема никакъв риск да бъдат върнати отначало.

"Ние внесохме законопроект за промяна също на ЗСВ и НПК. Виждам, че най-голям интерес има относно делата за корупция по високите етажи - сметнете им подсъдността, преместете ги в Софийския градски съд и съответно апелативен, но не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос", каза от трибуната Каназирева.

След два часа дебат ГЕРБ ни спестиха мъките, изплюха камъчето и казаха какъв е проблемът: "Само не закачайте организираната престъпност", реагира Явор Божанков ("БСП за България"). Той отбеляза, че специализираното правосъдие е било създадено да се бори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, но очевидно тази цел не е постигната.

Изключително малко са и почти ги няма присъдите срещу политици по висшите етажи, посочи той. Видяхме какво работи специализираното правосъдие, но най-вече видяхме какво то не работи и тук е големият проблем. Специализираното правосъдие девалвира, то не стига до високите етажи на властта, дори, когато човек като Божков "дъни старите си другарчета, издава ги", коментира Божанков.

 

 

Коментари

  • Владимир Владимирович Путлер

    23 Март 2022 13:54ч.

    Много им пречи спецправосъдието на рашковските бандити. След като Гешев сезира КС, той със сигурност ще отмени закриването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде хаирлия!

    23 Март 2022 14:37ч.

    Днес "специализираното превосъдие", утре всичкото правосъдие! Няма да изневерим на традициите на Стамболов и Радославов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    23 Март 2022 16:12ч.

    черепухата, баневи и тн..знайни и незнайни крадци и изедници могат са си отворят един МУЕТ или ДОМ ПЕРИНЬОН...наздраве бандити...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи