Приеха бюджета на НЗОК, здравната вноска остава 8%

Приеха бюджета на НЗОК, здравната вноска остава 8%

 

Парламентът прие окончателно бюджета на Здравната каса за тази година. Законопроектът влиза в сила със задна дата от 1 януари с изключение на няколко параграфа. Касата ще разполага с шест милиарда лева. След почивката си депутатите ще започнат работа по бюджета на държавното обществено осигуряване. 

Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, реши парламентът. 

От ГЕРБ-СДС настояха в новия бюджет на НЗОК да се запазят текстовете, с които Надзорният ѝ съвет може да отпуска  допълнителни средства за болнична помощ при потенциална нова Covid вълна. Според Георги Михайлов от БСП няма необходимост от подобен текст, защото след Омикрон пандемията ще е свършила, а огромният натиск върху болниците е дошъл от лошото управление на кабинета "Борисов":

"Роним тези сълзи за болничната помощ, която е изнесла на плещите си, на гръбнака, както каза един от вас, тежестта на цялата кампания, а задръстихте най-големите, значимите, стратегическите болници на България с Covid пациенти и ги лишихте от лечението, което те водеха в цялата страна".

Костадин Ангелов от ГЕРБ - БСП реагира остро на твърдението на Михайлов, че при кабинета "Борисов" пандемията не е управлявана правилно: 

"Този измислен доклад на Националния център по обществено здраве и анализи, ми тя смъртността по времето на президента Радев е по-висока от наше време, въпреки че по наше време нямаше ваксини".

Спрямо миналогодишния бюджет се завишават парите и за болнична и за доболнична помощ като ръстът е по-голям в частта за лечение извън лечебните заведения.

 

Коментари

  • ПППП

    22 Фев 2022 20:23ч.

    "Продължаваме промяната". Гоолемият социален бюджет вдига парите на министерствата с по 2,3,4%,а на Министерския съвет със 167%,а именно ,от 67 милиона през 2021 год. на 166 милиона за 2022 год.Ха да им е честито на Кирчо и Кокорчо.Така е по Харвардски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи