Президентите на Турция и Израел се срещнаха в Анкара

Президентите на Турция и Израел се срещнаха в Анкара

Президентите на Турция и Израел Реджеп Тайип Ердоган и Ицхак Херцог се срещнаха днес в Анкара, предаде турската телевизия ТРТ-Хабер. Ицхак Херцог, който пристигна днес на двудневно посещение в Турция, е първият израелски отговорен представител, посещаващ страната от 14 години насам.

Той бе посрещнат на летище "Есенбога" в Анкара от турския президентски говорител Ибрахим Калън и други отговорни представители. Херцог заедно с турските представители посетиха музея на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. След това израелският президент бе посрещнат с официална церемония от турския държавен глава в президентския дворец, съобщава БТА.

Двамата лидери ще проведат разговори и след преговори на делегациите на двете страни президентите ще дадат съвместна пресконференция. Президентът Ердоган ще бъде домакин на тържествена вечеря в чест на израелския държавен глава, след което Херцог ще замине за Истанбул. 

В Истанбул Херцог ще се срещне с представители на еврейската общност в Турция.

Върху самолета, с който израелският държавен глава пристигна в Турция, е изобразена маслинова клонка и са изписани послания за мир на турски, английски език и иврит, се вижда на кадри, публикувани от турски медии. На самолета бяха закачени флагът на Турция и на Израел.

В последните години Турция и Израел пристъпват към отваряне на нова страница в отношенията си, белязани от напрежение.

Стъпките за сближаване с Израел бяха предприети, след като Турция, която е засегната от икономически трудности, се опитва да преодолее международната си изолация като нормализира връзките си с няколко страни в Близкия изток, включително Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия, отбелязва АП.

Турция заявява, че няма да има промяна в позицията на Анкара спрямо палестинците въпреки усилията за нормализиране на отношенията с Израел.

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    09 Март 2022 16:57ч.

    Наблюдаваме прегрупиране на държавите в резултат на многополярният Свят. Турция е държава от НАТО, но е на страната на Русия. Израел и Русия винаги са били близки (повечето политици на Израел са родени в Русия или с руски корени). Тази среща е след срещата на министър-председателят на Израел с Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи