Президентът след среща с Християн Пендиков: България няма да търпи насилие над българите в РСМ

Президентът след среща с Християн Пендиков: България няма да търпи насилие над българите в РСМ

Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония (РСМ) и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с Християн Пендиков, който бе нападнат в град Охрид, заради открито отстояваната си българска идентичност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни, допълват от прессекретариата на Румен Радев.

Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани, каза държавният глава.

Според президента отношението на Северна Македония към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната. По думите на държавния глава България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите, и изпълнение на двустранния договор за добросъседство, посочи Радев.

Президентът поздрави майката на Християн Пендиков, затова че е отгледала достоен син, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име. По-рано днес той беше изписан от Военномедицинската академия в София, а лечението му продължава в извънболнична помощ.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Разбира се!

    06 Фев 2023 18:15ч.

    Всяко посегателство над българите в РСМ ще бъде наказано с цялата строгост на президентско изявление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    06 Фев 2023 20:08ч.

    Ше търпи, ше търпи.. той е синергетична американска УРва дето много говори ама винаги точно обратното прави/ и неправи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    06 Фев 2023 18:35ч.

    А твоето служебно правителство , що не направи нещо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • колония

    06 Фев 2023 19:09ч.

    Докато България проявява колониално поведение, това ще се използва от Северна Македония и те ще си правят каквто желаят. Извикахме посланика за консултация със заканата, че докато не се преустановят антибългарските прояви, той няма да се връща. След като САЩ ни скръцнаха със зъби, българският посланик веднага се върна в Северна Македония. И веднага се намери оправдание, според Демерджиев, казано тази вечер по БНТ - при посещение на вицепремиер, протоколът изисква посланикът да се върне. Тогава въпросът е - беше ли нужно това посещение, след като същият не направи нужното, за да се допуснат чакащите 200 българи на границата. Или посещението имаше за цел да оправдае връщането на посланика по нареждане на колониалния господар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цар Борик три- веден културен деец в Македонияц

    06 Фев 2023 19:22ч.

    Ха ха ха, глупости ама от най тъпите простотии ! Ти да видиш , как България нямало да търпи ? Изявления празни и тъпи. Бравос , все така да продължават нашите триморци Ей за това македонците изпадат в ужас и потрес , в дълбока обида и тежък срам, някой малоумник да им обяснява, че били българи . Вие давате ли си сметка, каква обида унижение и срам е да ги обявяват за бугари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Фев 2023 19:53ч.

    Ех, че не сме ние Русия, да вземем да ги овършеем набърже тиь македонци, а ги търпим от много по-далечно минало, за разлика от Русия, която не й стигнаха нервите да изтърпи лигните на Украйна. Ама нейсе, да прехвърлим топката на Нато или кандидатите от ЕС, дано нешо свършат, ама надали - все чекии на мокър пясък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Фев 2023 19:54ч.

    актуален лозунг по ТВ във фашистка украйна (очаквам го и по ТВ във фашистка българия): „Ако подкрепяте руснаците, трябва да носите червена звезда на дрехите си. Ако вървиш срещу „обществото“, тогава ти трябва да бъдеш идентифициран. И в публичните заведения не бива да се допускат такива хора, било то фризьорски салони, бензиностанции или кина. Нека да се чувстват изгнаници.“ (във фашистка германия също са задължавали евреите да носят върху дрехите си жълта звезда)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    06 Фев 2023 21:46ч.

    Абе Мунчо, даже приятелите на Русия Еритрея, Куба, Сирия и Беларус не наричат властта в Киев фашистка. Само тукашните зелени чорапи повтаряте кат папагали простотии те на джуджето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бббббб

    06 Фев 2023 19:57ч.

    Звучи ми крайно унизително, че сме информирали "своите международни партньори", които пет пари не дават за България! Сякаш управляващите не могат сами да се справят със нарочно натегнатото положение с Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо скрудж

    06 Фев 2023 20:29ч.

    айдее празния човек пак развърза празната торба.Но да се пъчи на чужд гръб му иде отръки. Как можа съдбата да ни възнагради с такъв безгръбначен плужек. Срам,срам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатани навред из територията на евроатлантите

    06 Фев 2023 21:03ч.

    Ако продължава българската политика спрямо С Македония такава каквато е днес , нищо чудно СМ в пристъп на ярост и дълбока екзистенциална обида и оскърбление, да проведе ограничена спец операция за денацификация спрямо България на цар Борис трети - български книжовник и културен деец в Македония - верен съюзник на Хитлер, вкарал България в национална катастрофа !! Слава Богу ,че този български военопрестъпник не е успял да катастрофира и македонския народ дал жертви в борбата с нацистката сган. Изисква се голяма тъпота и упорит идиотизъм да налагаш на този горд народ винаги бил свободен, обикалял света , не слугувал на никой диктатор,българско самосъзнание,произход,мислене,поведение и национален идентитет. Та те са по съгласни да произхождат от маймуните отколкото да имат български произход. Омразата и презрението на македонците са толкова големи,че твърде е възможно д а прераснат във военен сблъсък с България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    07 Фев 2023 0:52ч.

    Президента по-добре да си беше мълчал, защото никой нито у нас, нито в маседония не вярва в това. То пък кога ли е било по-различно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Фев 2023 8:11ч.

    На снимката: двама лицемерни соросоида и един българин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    07 Фев 2023 15:42ч.

    По-голям срам и яд българите едва ли са изпитвали в скоро време. И то не толкова от македонците, които са ясни, а от собствените си управници. Не знам тях как не ги е срам. СМ се гаври с нас открито, на държавно ниво, а нашата държава се гърчи като плужек. Срам!!! Не мога да ги гледам. Бълг. държава нямало да търпи?!? Тя не само търпи, тя ги насърчава да продължават с гаврата. Докога ще унижаваме и унищожаваме себе си заради чужди интереси?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи