Президентът ще връчи на БСП третия мандат

Президентът ще връчи на БСП третия мандат

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „БСП за България“ днес от 17 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

До започването на конституционната процедура в опит за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание се стигна след гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков. На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила „Продължаваме Промяната“ Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет.

В четвъртък, 14 юли, от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за правителство в този парламент, както и че няма да посочват кандидат за министър-председател. Ден по-късно, на 15 юли, за да реши на кого да връчи третия мандат, държавният глава проведе, както беше обявил, консултации с всички парламентарно представени партии, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение. 

На консултациите четирите формации от досегашната управляваща коалиция – „Продължаваме Промяната“ (ПП), БСП, „Демократична България“, „Има такъв народ“, макар и с нюанси в позициите си, декларираха готовност за диалог и да положат усилия за създаване на ново правителство в рамките на този парламент. Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че ПП ще бъдат максимално диалогични и ще направят всичко възможно България да има работещи парламент и правителство. По думите му, политическата криза трябва да бъде избегната на всяка цена. „Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем обществените средства на шепа хора, които реално да ограбят населението“, заяви Петков. Той декларира, че ако третият мандат отиде при досегашни техни коалиционни партньори, от ПП са готови на диалогичност. 

От „БСП за България“ заявиха, че предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме Промяната“, тъй като те са първата политическа сила и в една демокрация е редно първият да излъчи премиер. От БСП декларираха готовност, че ако президентът им връчи третия мандат, ще положат усилия да проведат разговори, които да гарантират работещ парламент и правителство. Нинова отново потвърди, че не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. Основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме преди седмица - „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, посочи Нинова.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ потвърдиха позициите си, че трябва да се върви към предсрочни избори.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Питащ

    18 Юли 2022 8:33ч.

    Какъв трети мандат.... Какъв президент... Каква БСП....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    18 Юли 2022 8:58ч.

    Още един опит за същото. Много разочароващ ход на президента. Мандата трябва да се връчи на партия, която ще го върне. Този парламент е изчерпан и най-лошото, което може да се случи е да удължаваме агонията му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • арсений

    18 Юли 2022 9:32ч.

    БСП-БКП започва да ме кефи! Особено как са стъпили на врата на "автентичната десница"...:))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Автентичната десница има да плаща кръвнина още за ЗЗД

    18 Юли 2022 9:42ч.

    Това се праща с животи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киркегорчук

    18 Юли 2022 9:52ч.

    Закона за задълженията и договорите ли визираш:))) Щото ако е Закона за защита на държавата, грехът на десницата е, че не е изтребила комунягите до крак!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вашето семе ще бъде изтребено, българянино

    18 Юли 2022 10:41ч.

    Приготви се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мира

    18 Юли 2022 10:14ч.

    Последен валс на Нинова. Ликвидира БСП. На следващите избори ще и види края. В най-добрия случай ще имай 10тина депутати, които ще бъдат безгласна буква. Жалко е, че там имаше свестни хора и добри професионалисти. А такива са необходими, независимо от коя партия са. Другите са безполезни за народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Moesia Inferior

    18 Юли 2022 10:44ч.

    Ако имаме късмет, остатъчна България вероятно ще може да оцелее в земите между Дунав и Стара Планина. Този път можем само на чудо да се надяваме, с такива "хора" начело на държавата като днешните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи