Президентът ще проведе консултации с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Президентът ще проведе консултации с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 15 ч. той ще проведе консултации с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. От 17 ч. президентът ще приеме представители на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Според Конституцията държавният глава провежда консултации с парламентарните групи, след което възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Ако в седемдневен срок номинираният за премиер не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, президентът, отново в седемдневен срок, възлага на парламентарна група по негов избор да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, гласи още Конституцията.

Останалите парламентарни групи в 49-ото Народно събрание, с които държавният глава следва да проведе консултации, са „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    20 Апр 2023 9:12ч.

    Синергия с козяк... олигофрени на власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала бала

    20 Апр 2023 11:57ч.

    Президентът бърза с връчването на мандатите, за да ускори процеса на разпад, да предизвика предсрочни избори и да си назначи отново служебно правителство. Безконтролна власт! И това май му харесва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дъра бъра …

    20 Апр 2023 11:59ч.

    Президентът, ако бави връчването на мандатите, ще продължи да си управлява по-дълго с настоящото служебно правителство. Безконтролна власт! Ауууууу! Ужас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шурла, бурла

    20 Апр 2023 12:04ч.

    Каквото и да направи тоя президент, ще е все лошо. Когато имаш един задник, не можеш да седиш стабилно на два стола. Като кажеш: “Крим е руски, какъв да е?”, а после си инициатор на проект “Триморие”, какво очакваш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Апр 2023 9:17ч.

    Интересно, тоя както протакаше с месеци преди, сега се разбързал като пале пред американския надзорник ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои закони ще пипат

    20 Апр 2023 9:42ч.

    Концесии, води, енергетика, застраховане, черноморско крайбрежие, изменения БНБ, евро, обществени поръчки, възобновяеми източници, семеен кодекс, домашно насилие, търговски закон. Когато дьо Ламартин 1833 посетил България , бил изненадан да разбере, че българите страдали и се оплаквали най-вече от местната българска администрация, по-малко от турската. А реалността, която ни готвят местните еничари е ужасяваща, най-големият сатрап ще бледнее пред робството и данък триене на зъби, в които ще ни вкарат. Разликата е, че първородните ни деца, най-умните и красивите сами ще бягат от тази прокълната територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши

    20 Апр 2023 11:34ч.

    Демек с мутрите и шарлатаните за да уточнят кой , кого изчегърта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЪРЗИНАТА

    20 Апр 2023 12:29ч.

    Без редовно избран Председател дори не може да се свика редовно заседание на НС. Ерго, важно беше да има председател, дори като незаобиколимо условие .... парламентът да бъде разпуснат. Дотук е ясно! Целият цирк до вчера включително осигуряваше тръгването на парламентарен процес + създаване на условия за евентуално разпускане. Сега, въпросът е друг. Видимо Радев бърза и защо го прави?! Възможни обяснения: 1. Има информация, че козяк е смачкал първите две, решено е какво ще става и процедурата с рулетката е просто обикновена формалност. Допълнително му е намекнато, че няма причина за протакане. 2. Друго възможно обяснение е, че Радев има ангажиращи данни, че ППДБ няма да се коалират/подкрепят при никакви обстоятелства, КАКТО ПОСТОЯННО ТРЪБЯТ, ДОРИ ТАЗИ СУТРИН ГО ЧУХ ДИРЕКТНО от Атанасов. 3. ППДБ твърдят, че щели да предложат вече изготвено от тях правителство на малцинството, което формално погледнато не би трябвало да получи подкрепа, освен ако БХ отново не извърти някой номер и каже "Да". Радев няма отношение към тази хипотеза. Тук той няма причина да си играе със сроковете. 4. Радев има информация и е убеден, че т.н. резервен вариант геппс (герб+дпс+бсп+итн) няма да сработи. Този вариант е пълен абсурд! Защо Нинова да влиза в коалиция с БХ и Доган? Канцерогенна комбинация, която подписва окончателна смъртна присъда, без обжалване. И тук Радев няма никакви причини да им дава време! 5. Последното съображение на Радев е, че ако всичко отново се изтече в канала, както е най-естествено и както е редно да стане, то той отново става отговорен за следващия рунд, което значи да свика избори. Изборите през лятото така или иначе са абсурдни, нека поне бъдат колкото се може по-рано. В края на юли и август до урните ще отидат да гласуват тук-таме няколко чугуноглави и нищо добро не ни чака. 6. Партиите са същите, депутатите са 90 % същите, всички се познават до болка и отдавна е ясно, че не могат да си говорят Не трябва да си говорят защото правят само бели и гадости. Има някакъв живот и без редовен бюджет. Всички аргументи и фактори са в полза на това ДА СЕ БЪРЗА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи