Президентът Радев: Не се стремя към цялата власт, искам да я дам, но има страх кой да я поеме през зимата

Президентът Радев: Не се стремя към цялата власт, искам да я дам, но има страх кой да я поеме през зимата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Точно в трудни времена трябва да се поемат политическа отговорност и политическо лидерство. И с това да убеждаваш избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки, каза държавният глава

Длъжен съм да спазвам конституцията и да държа на разделението на властите и да не давам повод за тези безпочвени спекулации, които непрекъснато текат всеки ден - виждате ли, че президентът узурпира и се стреми към цялата власт. Нищо подобно! Всеки ден аз се моля и ви я давам, но няма кой да я поеме. И има страх. И това е истинската причина - страх в партиите да поемат властта през зимата. Това каза по време на срещата си със синдикатите президентът Румен Радев.

Според него това не е честно спрямо българските граждани. "Точно в трудни времена трябва да се поемат политическа отговорност и политическо лидерство. И с това да убеждаваш избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки. Всеки може да говори празни приказки как иска да спаси българските граждани от студа, от глада, от страшната зима", каза още Румен Радев. Това било още един стимул и подканяне към политическите партии "да си влязат в ролята най-сетне, да намерят диалога, компромиса, да съставят редовно правителство, което има ясна дългосрочна политика по доходи и за развитие на българската икономика".

 

Ако партиите постигнат консенсус, ще бъде внесен нов бюджет. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Оценявам и споделям напълно вашата загриженост и тревога за сериозната инфлация, която е в страната и за доходите на хората, за предстоящата зима, за най-уязвимите и как те да бъдат подкрепени, за това, че търсите диалог с всички институции, от които зависи това да се случи, каза държавният глава.

Президентът поздрави синдикатите за това, че в трудни моменти отново са на страната на българските граждани. Поздрави ги и за активната им позиция в тристранния съвет. 

Пламен Димитров от КНСБ поиска от президента - страната ни да има редовен кабинет, както и доходите да догонят новите ценови равнища от инфлацията.

"Но това не променя необходимостта да имаме бюджет за 2023-а година, независимо дали от служебен или редовен кабинет, а не удалжаване на настоящия", настоя синдикалният лидер. "Без него няма да могат да се приложат социални мерки за подкрепа на хората и бизнеса", посочи той.

"Няколко пъти съм настоявал да има бюджет, но в края на краищата бюджетът е финансовият план, които изразява политиката на правителството и парламентарното мнозинство, а такова в момента няма. Не е работа на служебно правителство да прави политика по доходите на хората", настоя на свой ред Радев.

По думите му досега служебно правителство никога не е внасяло Закон за държавния бюджет, но е внасяло актуализации към годишния бюджет.

"В момента знаете какво е състоянието на НОИ, за да се стабилизира и тази институция, не, че нашите пенсионери не заслужаат, напротив, но са важни механизмите за това увеличаване", категоричен бе президентът.

Румен Радев отсече, че държи на разделението на властите, "да не давам повод за скепулации, че президентът се стреми към цялата власт".

"Има страх в партиите да вземат властта през зимата, а това не е честно към българските граждани, защото в трудни времена е честно да се поеме политическа отговорност. Това е още един стимул, подканване към партиите да влязат в роля, да намерят диалога и консенсуса, за да има редовно правителство с ясна политика за развитието на икономиката и доходите на хората", обърна се той към партиите в парламента.

Разговорите на "Дондуков" 2 идват на фона на мащабния протест на работещи от страната: "За повишаване на доходите и запазване на работните места", парализирал София с митинг и автошествие.

Основното искане на дошлите под знамената е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20-процентна инфлация, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера.

 

Източници: "24 часа", epicenter.bg, NOVA

 

 

 

 

Коментари

  • А Възраждане отказаха ли я?

    11 Ное 2022 17:40ч.

    Питахте ли ги изобщо, г-н Президент, или се фокусирахте в доказването защо референдум за еврото НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Alonzo

    14 Ное 2022 11:08ч.

    Hey this is somewhat oof off topic but I was wwondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have too manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how soo I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated! How tto pummp thhe press web site pump muscle for men

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    11 Ное 2022 18:01ч.

    Омразата на хората към управлението на ГЕРБ беше изразходвана на мижавите протести през 2020 г., в които бях активен участник, на не повече от 10 %. Тя си стои. И ако продължава така, накрая, без участието на въоръжени охранители от прокуратурата, народът ще нахлуе в президентството. Защото Радев днес вече е единствен виновник и трябва много да се страхува от гнева на българските граждани. С лекота може да бъде концентриран върху него и неговите дървени некадърници. Стефан Гайдарски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    11 Ное 2022 18:07ч.

    Усеща червения боклук, усеща...ча наред с Виденовата зима ще се говори дълго за РРадевата зима!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Ное 2022 19:22ч.

    Новият форумен идиот?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кое му е червеното на американския агент?

    12 Ное 2022 7:30ч.

    На натовския генерал? Този е ваш бе, българомразец, тоест евроатлантик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    11 Ное 2022 18:12ч.

    Читатилю, не се взирай в дребнотемния текст на дописката, а снимката гледай! На нея виждаш Седящия Въздушен пешеходец, възседнал четирикрак стол от епохата "Зүчийн улс". Поантата е върху клинописното писмо, което украсява периферията на стола. Ето и преводът му на български: "Канабис сюбиги еба мамата на стария си дом. Разруши го до темели, продаде тухли и кермиди. Закла буюк стада овце, кози, осалами конете и магаретата, наеба чобаните и в робство ги изпрати. Купища меджиите спечели. Пропи ги и пръсна по курви с напращели ненки и задници. И олани си докара, дето изкусно свиреха с кавали затикнати в женствено едрите си задници, същински месечини в 14-тия ден. И като се заобиколи с верни пишколапци ... (Тук главата на Седящия Въздушен пешеходец закрива следващите две изречения).. Човек и добре да живее, му се ебава мамата от зли доктори и клинични пътечки, осеяни със страдално стенещи бабички. И нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. И да забрави имената на всички сюбиги седели и пърдели върху изписания стол. Покайте се, защото се приближи царството небесно. Амин!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    11 Ное 2022 18:16ч.

    Нямало кой "да поеме"?При 90% политически курви?Поемат Го от волле! И отпред и отзад. Мръсна Гадна Насрана фашистка Колония.Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    12 Ное 2022 17:54ч.

    Е с това "Слава на Русия" изби рибата......Ми много е просто: Чемодан, вокзал, МаZZква, Сибир и т.нт.......Какво правиш в България, като не ти харесва? Сега поне не стрелят по границата, като напускаш страната.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мао Цзедун

    11 Ное 2022 18:16ч.

    Когато в планините няма тигър, тогава маймуната става цар на животните !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    11 Ное 2022 19:20ч.

    румен мустафа радев е наясно, че само редовно правителство може да обяви война на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Гайдарски И ако продължава така, накрая, без участието на въоръжени охранители от прокуратурата, народът ще нахлуе в президентството.

    11 Ное 2022 19:50ч.

    Защото Радев днес вече е единствен виновник и трябва много да се страхува от гнева на българските граждани. С лекота може да бъде концентриран върху него и неговите дървени некадърници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    11 Ное 2022 20:03ч.

    Месец и половина си чешат езиците в безполезни разговори и нищонеправене, но си получават големите заплати! А хората в наводнените карловски села все още нямат дърва, живеят в мизерия и на студено, видно от потресаващ материал в БТВ-новините! Как пък никой политик, министър, дори президентът, не организираха някаква акция в помощ на тези нещастни хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХайМарс

    11 Ное 2022 21:13ч.

    Нашиот агент за влияние да вземе пример от австриискиот президент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 333

    11 Ное 2022 22:49ч.

    От теб освен празни приказки, нищо друго не сме видели, господин Предателю!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Театърът на Херо Мустафа

    12 Ное 2022 15:10ч.

    се превръща в цирк. Всяка кукла на конци си има собствена програма. Всички кукли на конци имат обща програма - цирк за народа и евроатлантическо послушно на САЩ и нато компрадорско правителство за закриване на България и изпращане на български наемници на Източния фронт. Нещо което не направиха дори монархо-фашисткото правителство на Богдан Филов и българският цар Борис III.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи