Президентът Радев насрочи първото заседание на 50-ото НС за сряда от 9 часа

Президентът Радев насрочи първото заседание на 50-ото НС за сряда от 9 часа

Със свой указ президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9 ч. в сряда на 19 юни.

 След клетвата на новите депутати старият парламент ще бъде разпуснат. В същия ден трябва да бъдат избирани председател на Народното събрание и заместник-председатели.

 Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации при президента. Това води и до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ-СДС, която ще получи мандата първи, още днес ще изпрати покани за разговори с останалите формации в новия парламент, за да се види какви са нагласите за събиране на подкрепа.

"В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е тяхна", посочи в първия си коментар след изборите президентът Румен Радев.

На първото си заседание новоизбраните депутати ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

След формирането на парламентарните групи президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че партията му ще направи всичко възможно за формиране на кабинет с първия мандат.

Предложението на Борисов е да бъде съставено експертно правителство с премиер от първата политическа сила.

"Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ние ще имаме. Така че чакаме този диалог да продължим", каза президентът.

 

 

 

 

Коментари

  • логе

    17 Юни 2024 9:15ч.

    Да правиш едно и също, десетки години, и да очакваш да проработи, да има друг резултат, се нарича идиотщина. Такива са неолибералите. Неолибералите са тези които искат ниски заплати да дава бизнесът, и потреблението нямало значениЕ, и искат да вкарват индийци, .. Пък изнасяме работници, защото няма работа, дори изобщо, но и с която да оцелееш и да живееш.. Та и Румен Радев е неолиберал, па и Витанов математикът философ.. ЦЯЛАТА НАУЧНА И ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА СА НЕОЛИБЕРАЛИ - ЗАВЪРШЕНИ ИДИОТИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лабораторен плъх

    17 Юни 2024 9:27ч.

    1. Никога един ескперимент не може да се проведе при едни и същи условия. 2. Цялата наука се базира на провеждане на един е същ опит много пъти, с малко различни начални условия, като се изследва динамиката, за да се изучи процеса. 3. Ниските заплати ги държа герб в прпдължение на 12 години. Конвергенцията беше открадната. Да уточним нещо. Ниска заплата е всичко под средноевропейското МРЗ (1300 евро) и затова са виновни тези, които плащат заплатите. Това е видно от факта, че реално основната продукция се реализира на скъпите западни пазари. 4. За вкарването на индийци съм съгласен. Нека бизнеса да се пробва да вкарва европейски работници. Все пак сме в ЕС - свободно движение на ХОРА, стоки, капитали. Да видим колко ще му се получи, та нали българите били необразовани.. да су вкарат образовани европейци... що вкарват индийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така нареченият "бизнес" е по-престъпен и от политическата "класа"

    17 Юни 2024 9:34ч.

    Ще си правят компания в едни санаториуми за лечение чрез трудотерапия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То има и образовани индийци,

    17 Юни 2024 9:43ч.

    ама те няма да дойдат тук. Нашта "икономика" се плаши от образовани кадри. Щото са капризни, и не щат да работят без пари. макар всичко да отива надолу по наклонената плоскост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    17 Юни 2024 9:25ч.

    Купувайте юани. Бърже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    17 Юни 2024 11:49ч.

    Мужиците спестяват само в евро и долари, а тукашните рубладжии - в юани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква

    17 Юни 2024 9:28ч.

    Господин президент, чакам с нетърпение денят, в който ще свикате Велико народно събрание, за да се промени политическата система у нас. Трябва ни президентска република - парламентарната у нас не работи, тя е изчерпана и вредна . На българите им трябва силен юмрук. Нищо друго. "Останалото е мълчание..."/ Хамлет/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква, по-скоро ще дочакате денят, в който едан сутрин ще се събудим и ще установим, че "държавната" бюрокрация е напуснала страната вчера

    17 Юни 2024 9:36ч.

    Даже май много е наближило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    17 Юни 2024 9:44ч.

    хахаххахахахаха, какви мечти само за силната ръка и т.н. ????!!!??? Та нали за това Бойко бе избиран няколко пъти заради мечтата за силна ръка която ще наказва!! Ххахахаххахахах, президентската република ще е същата като сегашната, дори ще има повече административни разходи!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И таз добра

    17 Юни 2024 10:35ч.

    А не може ли отявлена диктатура направо? За какво ни е тази президентска република? Поредната половинчата работа. В България си трябва здрава ръка, диктатор, с морал, който да разчисти терена. Здраво да го разчисти. И после да си подаде оставката. В България всичко е крайно проядено от боклук. Чакаме някой смел и добър човек, като Полковник Марков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    17 Юни 2024 11:48ч.

    като емигрираш в Русия ще получиш всичко това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    17 Юни 2024 11:50ч.

    ти специално вече не си за бягаш в Русия, а в С. Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логе

    17 Юни 2024 11:27ч.

    Партията на Р. Радев, е Кокорчо, Кирчо, Янев, онзи министър който фалира Булгарикум, Герджиков, .., а политиката му я видяхме, неолиберална програма. Какво каза за аец-горивото от американците? Нещо да смята, че здравеопазването е зле? МНОГО РАЗВАЛЕНИ ЯЙЦА ЗА..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Юни 2024 12:11ч.

    Краварите искат президентски републики, като си мислят, че по-лесно се подкупва един глупак, отколкото 240... ама после идва някой като ерджолан и увисват 🤡

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Юни 2024 12:12ч.

    Пък тоя пухльо Радев, не може да управлява Деса, камо ли държава... дей тя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lieutenant colonel

    17 Юни 2024 13:38ч.

    „Величие” саботират 50-ото Народно събрание, отказват клетва Според представители на „Величие” причината да саботират парламента била кражбата на около 136 000 гласа, която партията разкрила през свои канали в „Информационно обслужване”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И моят глас за НИЕ ГРАЖДАНИТЕ беше откраднат!

    17 Юни 2024 13:41ч.

    Поредните фалшиви избори! Няма изненада - много отзиви за липсващи гласове. Има ли изненадани? На много хора гласовете в секциите ги няма? https://www.youtube.com/shorts/5CzXYqH8xRQ У нас - изборите са фалшиви, а Боко Тиквата пое към нови https://www.youtube.com/watch?v=_iB-UGhyaDw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи