Президентът Радев към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Радев към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Отправяме поглед към новоизбрания Български патриарх Даниил с надежда да въздига вярата, че Православната ни църква остава пазител на живота, крепител на мира и стожер на историческата си мисия да бъде нравствена опора на българския народ, това каза президентът Румен Радев по време на интронизацията на новия български патриарх Даниил.

Според държавния глава Във времена на униние нашите църковни водачи и православният клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, и в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима и чуждо влияние и потисничество, заяви държавният глава в словото си на церемонията по интронизация на новоизбрания Български патриарх

Ето цялото слово на Румин Радев: 

Ваше Светейшество Даниил, Патриарх Български,
Уважаема госпожо председател на Народното събрание,
Уважаеми господин министър-председател,
Уважаема госпожо вицепрезидент,
Уважаеми господин кмет на София,
Уважаеми народни представители и министри,
Ваше Светейшество Вселенски патриарх Вартоломей,
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,
Уважаеми членове на Патриаршеския избирателен църковен събор,
Уважаеми представители на Поместните православни църкви,
Уважаеми г-н Сакскобургготски,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми представители на религиозните общности в България,
Дами и господа,
Скъпи сънародници,

Ваше Светейшество,

Приемете моите поздравления и благопожелания за избирането Ви за предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо ние отправяме поглед към Вас с надежда да отстоявате единството и автокефалността на нашата църква и добруването на България. Да въздигате вярата, че Православната ни църква остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на нашия народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в дни на изпитание.

Независимостта на Българска Патриаршия е безценно наследство от нашето славно многовековно минало, духовна крепост и исторически подвиг. Тя е обединявала български народ, тя го е превела през много изпитания. Тя и днес е всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание. Във времена на униние нашите църковни водачи и православен клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, и в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима и чуждо влияние и потисничество.

Към ярката плеяда вечни духовни закрилници на България се прибави и блаженопочивашият патриарх Неофит, който се радваше на огромна почит и със своята мъдрост, такт и духовно водачество ни напътстваше по спасителния път на християнските и общочовешки ценности. 

Ваше Светейшество,

Вярвам, че във Вашата високоотговорна мисия и служение Вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. В днешния тържествен ден Ви пожелавам да: отстоявате единството на православието; въздигате авторитета и достойното място на Българската Патриаршия в семейството на православните църкви; укрепвате и отстоявате нейната градивна роля в обществото и с търпение да укрепвате традиционно добрите отношения между религиозните общности в България; ревностно да насърчавате щедростта, милосърдието и съпричастността към нуждаещите се.

Нека в сърцето Ви не престава да отеква топлата грижа към духовенството, храмовете, манастирите и миряните.

Вярвам, че днешният ден ще остане знаменателно събитие в летописа на Българската православна църква. От мое име и от името на целия български народ Ви пожелавам здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската Патриаршия.

Бог да пази България!

 

 

Коментари

  • Майна

    30 Юни 2024 19:03ч.

    Новият български Патриарх въздига надеждата на българския народ ! Слушах го , във видеа, говореше толкова човешки , незаустено, подбираше Човешките, български думи - спечели ме като Човек. Гледах как четеше Посланието и Обръщението си, симпатично , позабавено, личеше, че му е чужда протоколната ,, бумащина,,.. Дано не свикне с нея. Защото истинското Божие Слово идва от Сърцето- Душата. Светъл да е Пътят ти, Отче, ,да останеш такъв, човешки и Бог да е с нас..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немой да се косиш, баце

    30 Юни 2024 22:29ч.

    Всинца сме у казана , за курбана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    30 Юни 2024 22:33ч.

    Докато Сарафов не се изповяда публично пред Патриарха не се вижда надежда, а само няколко джуджета !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Юни 2024 19:13ч.

    Гледаш го с надежда, докато ни качваш на потъващия кораб на триморието... България на три морета в синергия с Джо Байдън 🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    30 Юни 2024 19:22ч.

    Никак не беше радостен днес, чак не можа да го прикрие ... Нямаше как да го отчете като заслуга пред ,,шефовете си,,..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От словото на Вартоломей

    30 Юни 2024 22:10ч.

    "Църквата в Константинопол като всеобща майка хранителка на всички православни църкви е вървяла и ще върви с постоянна вярност без да изоставя особената си тежест и да пренебрегва историята. За съжаление днес някои православни братя развиват полемика срещу отговорностите на Константинополския архиепископ." - открита претенция за източен Папа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    01 Юли 2024 7:52ч.

    Това е. За съжаление много у нас си мислят, че зад титлата Вселенски стоят милиони православни а факта е че е само един отдел на разузнаване. Зад всяка църква стои държавата и е от значение броят на членовете и. Ако утре този отдел го закрият какво правим? Поставили сме се в подчинение на една куха структура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи